ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Open
  • Lendületben az agrárszakképzés!

Édességkészítő

cukorkák és nyalókák

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Édességkészítő

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 02

Iskolai előképzettség:

A kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásba bekapcsolódhat

  • Tanulói jogviszonyban az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette vagy középfokú végzettséggel rendelkezik
  • Kizárólag felnőttképzési jogviszonyban az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Szakmaleírás:

Kézműves és ipari körülmények között édességeket (kekszet, cukorkát, csokoládét) készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával  és betartatásával  végzi.

Szakmai követelmények:

  • Átveszi, majd szakszerűen raktározza, tárolja az édességkészítéshez szükséges nyersanyagokat.
  • Kiválasztja a termékek készítéséhez szükséges nyersanyagokat, megvizsgálja azok felhasználhatóságát, elvégzi a szükséges előkészítő műveleteket.
  • Elkészíti az édesipari félkész termékeket, szakszerűen tárolja, felhasználja azokat.
  • Édesipari lisztesárukat készít.
  • Kiválasztja a megfelelő csomagolást, a jogszabályoknak megfelelően jelöli a terméket.
  • Munkáját az édesipari Jó higiéniai és jó gyártási gyakorlat előírásai szerint végzi.
  • Üzemi HACCP dokumentumokat vezet.
  • A termékek készítéséhez szükséges munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket balesetmentesen használja, kezeli, üzemelteti, elvégzi a szükséges tisztítási feladatokat
  • Az üzemi termékösszetételek alapján nyersanyagszükségl etet számol.
  • Szakszerűen kezeli az édesipari melléktermékeket és hulladékokat.

Iskola, ahol indulhat a képzés:

Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

További részletes információ:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_edessegkeszito_2020pdf-1589879775736.pdf