ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Open
  • Lendületben az agrárszakképzés!

Tartósítóipari technikus

Két tartósítóipari technikus tartós élelmiszereket vizsgál

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Tartósítóipari technikus

A szakma azonosító száma: 5 0721 05 15

Iskolai előképzettség:

  • Alapfokú iskolai végzettség
  • Érettségire épülő képzés esetén: érettségi végzettség

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Szakmaleírás:

A tartósító üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz az élelmiszer alapanyagok minősítésében, mennyiségi átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, tartósításában, csomagolásában, tárolásában. A tartósítóipari technikus fejleszti az alkalmazott tartósítóipari technológiákat (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Laboratóriumban vizsgálja a tartósítóipari alapanyagok, késztermékek minőségét, mennyiségét. A termékelőállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Részt vesz a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.

Szakmai követelmények:

  • Tartósítóipari alapanyagot mennyiségi és minőségi követelmények szerint átvesz.
  • A technológiai segédanyagokat szakmai és jogszabályi szempontok szerint alkalmazza.
  • Nyersanyag előkészítő műveleteket (mosás, válogatás, magozás, hámozás) végez, végeztet, a műveleteket végző dolgozók munkáját felügyeli, irányítja.
  • Elvégzi a jellegformáló műveleteket (aprítás, szeletelés stb.) a késztermék jellegének megfelelően
  • Gyümölcsökből, zöldségekből félkésztermékeket gyárt/gyártat.
  • Zöldség, gyümölcskészítményeket gyárt/gyártat.
  • Fermentációs műveleteket végez/végezte
  • Húskonzerveket gyárt/gyártat (félkonzerv, teljes).
  • Készétel konzerveket, bébiételeket, bébiitalokat gyárt/gyártat.
  • Aszalványokat, szárítmányokat gyárt/gyártat.
  • A csomagolóanyagba, edénybe betöltött, lezárt termékeket tartósítja a gyártástechnológia előírása szerint.
  • Szakmai fejlesztésekben, pályázatok elkészítésében és a termékfejlesztésekben, vezetői utasításnak megfelelően részfeladatokat lát el
  • Gyártásközi ellenőrzést és késztermék vizsgálatokat végez.
  • Szakszerűen üzemelteti és felügyeli a tartósítóipari gépek, berendezések működtetését és tisztítási munkálatait.
  • HACCP rendszert üzemeltet, dolgozóknak higiéniai oktatást tart.

Iskola, ahol indulhat a képzés:

Északi Aszc Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

További részletes információ:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_tartositoipari_technikus_2020pdf-1589879441339.pdf