ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Gyermekek és felnőttek csoportja áll együtt egy nagy istállóban, mindkét oldalán tehenekkel. Az istálló magas, fémvázas tetővel rendelkezik. A gyerekek lazán vannak felöltözve, egyesek rövidnadrágban, mások kapucnis pulcsiban, és úgy tűnik, hogy túrán vagy kiránduláson vannak.

ÚJABB TARTALMAS NAP A BÁRCZAY SZAKMAKÓSTOLÓ TÁBORÁBAN

A második napon a Geo-Milk Kft napi munkáiba tekinthettek be az Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium által szervezett szakmakóstoló tábor résztvevői. A NAK által támogatott pályaorientációs célú héten így a növénytermesztésben alkalmazott gépeket próbálhatták ki a diákok. Megismerhették a borjúnevelés és tehéntartás feladatait, és részesei lehettek egy borjú születésének, a tejbárban pedig friss tejjel koccinthattak. Kipróbálhatták a fültetoválást és megismerhették a hátvakaró, a vízágy fontosságát. A gyerekek pizzázás után a Megyer-hegyi Tengerszemhez kirándultak.

Északi Agrárszakképzési Centrum 1. turnus/2022.09.27-10.03.

Kék zászló tizenkét sárga csillagból álló körrel a közepén, amely az Európai Uniót jelképezi. A zászló alatt magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az Európai Unió támogatásával”, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával”.

Helyszín:

Leptokarya, Görögország, 2022

Résztvevők: ÉASZC dolgozók

  • Baloghné Farkas Rosemarie Odette
  • Csontos Tibor
  • Erdei-Nagy Ibolya
  • Jánóczki Józsefné
  • Kálmán Anikó
  • Kecskemétiné Papp Andrea
  • Lakatosné Vass Zsuzsanna
  • Oláh Istvánné
  • Revák Tiborné
  • Somogyiné Kuknyó Tünde
  • Székiné Szabó Tímea Krisztina
  • Verdes Mónika
  • Lévai Imre, főigazgató
  • Vislóczki Zoltán, kancellár

Beszámoló:

Az Északi Agrárszakképzési Centrum dolgozói örömmel vettek részt azon a szakmai látogatáson, amelynek keretében lehetőség nyílt betekinteni a görögországi agrárium világába, az ottani középfokú agrárszakképzésbe. A szakmai programok mellett a csoport látogatást tehetett a görög történelmet, a csodálatos természeti környezetet és az épített történelmi értékeket célzó helyszíneken. A központi állomás, a szálláshely Leptokarya-ban fogadta a centrum dolgozóit. A helyszín remek környezetben, igényes ellátást biztosított a kinn tartózkodás idején. Bár az étkezések egy része nem a bázison, hanem a mezőgazdasági termelésre koncentrálva olyan közeli helyeken valósult meg, ahol az agráriumban az utóbbi években fókuszba került „rövid ellátási lánc” kiváló működését tapasztalhatták meg a csoport tagjai. Vagyis a termelőktől közvetlenül a felhasználóhoz kerülnek a mezőgazdasági termékek. Középpontba kerültek a helyi termékek, így szerepelt a szakmai programok között helyi piac látogatása, betekintés a rizstermelésbe, olívaültetvény felkeresése, gesztenyeüzem meglátogatása. Helyi termékekkel természetesen a további kirándulások alkalmával is volt lehetőség találkozni (pl. gyógynövények, fűszerek, teák, tzipuro, stb.). A középfokú agrárszakképzés több pontját is sikerült felkeresnie a csoportnak (Larissai Mezőgazdasági Középiskola és Olympus Education Center), továbbá a hazai agráriumban is kiemelt névnek számító John Deere (Thesszaloniki) gyárat is. Nagy meglepetés volt testközelben látni egy kivifarmot, hiszen a magyarok általában már csak a gyümölccsel találkoznak a hazai üzletekben. A családi fetaüzemben mindenki figyelemmel kísérte a közkedvelt fetasajt elkészítésének útját.

Fotók: