ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
A Bárczay iskola oktatói Lisszabonban jártak szakmai látogatáson

LISSZABONI SZAKMAI LÁTOGATÁSON FEJLESZTETTÉK KOMPETENCIÁIKAT A BÁRCZAY OKTATÓI

PORTUGÁL ÍZEK ABAÚJSZÁNTÓN, INTERAKTÍV MÓDSZEREK MEGHONOSÍTÁSA A SZAKMÁK NÉPSZERŰSÍTÉSÉNÉL

Az Európai Unió logója

Helyszín: Lisszabon, Portugália

Időtartam: 2024.02.19-25.

Résztvevők:

  • Szilágyi Ferenc
  •  Jaskó Beáta
  •  Tóthné Orosz Márta
  •  Tóth István
  •  Vizsolyiné Bauer Beáta
  • Rácz László

Beszámoló:

Az Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Erasmus+ program keretében Portugáliában, Lisszabonban vettek részt szakmai látogatáson. Az érkezést követően tájékoztatást kaptak a résztvevők a várható szakmai programokról.

Az első napon a Lisszaboni Turisztikai Egyesületnél jártak a Bárczay-s oktatók, ahol Portugália és Lisszabon nevezetességeiről, turisztikai jellegzetességeiről kaptak tájékoztatást, a Lisszaboni Történeti Központban pedig egy multimédiás kiállítás keretében ismerkedhettek a város történelmével. Másnap egy Sintrában tett kiránduláson keresték fel a Mór várat és a Pena palotát. A programban szerepelt borkóstolás a Taylor’s portói borüzletben és látogatás a Tőkehaltörténeti Központban. A Szent Anna factory-nál, vagyis csempegyárban járva kiderült, hogy Lisszabonban – a csempékkel borított házfalak városában – a csempék egy része kézzel készül. Érdekesség, hogy egy 14 × 14 cm csempe elkészítése 4 hónapon át tart. Miután a formába beledöngölik az agyagot, szárad, majd kétszer égetik, első égetés után megvizsgálják, meghallgatják egyesével a csempéket, hogy nincs-e benne buborék. Naponta 200-300 csempét készítenek. Belémben járva pedig felfedezték a Kolostort az oktatók, és az Atlanti-óceánhoz is elmentek. A szakmai látogatás keretében lehetőség nyílt a Királyi Palota megtekintésére is.

A szakmai látogatás munkanyelve az angol volt, így valamennyi résztvevőnek adódott lehetősége nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére. A látogatást megelőzően ezt mindannyian célként is megfogalmazták. A látottak és a tapasztaltak alapján nagy valószínűséggel az abaújszántói intézményben elkészítik a szakácstanulókkal a kóstolt portugál ételeket, és felhasználják, alkalmazzák a helyi turizmus fejlesztésében szerzett kompetenciákat is, illetve az interaktív kiállításon megismert módszereket beépítik az intézmény szakmai kínálatának népszerűsítési folyamatába.

A Baross iskola diákjai Sepsiszentgyörgyön

MOTIVÁLÓ GAZDÁK, MODERN GAZDASÁGOK – ÉLMÉNYEKKEL TELVE TÉRTEK HAZA SEPSIRŐL A BAROSS DIÁKJAI

A Baross mezőgazdasági gépésztechnikus és mezőgazdasági technikus tanulói kéthetes romániai szakmai gyakorlaton vettek részt

Az Európai Unió logója

Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Románia

Időtartam: 2024.05.05-18.

Résztvevők:

• Gyarmati Gréta

• Bihari Máté

• Székely Csanád

• Papp Balázs

• Garda Botond

• Sipos Csaba

• Murguly Martin

• Varga Levente Hunor

• Stók Zoltán

• Tyahor Zsolt

• Tóth Máté

Kísérő személyek:

• Paróczai Csaba

Beszámoló:

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói májusban két hetet tölthettek Romániában. A mezőgazdasági technikus és mezőgazdasági gépésztechnikus tanulók szakmai gyakorlata Sepsiszentgyörgy környékén, több gyakorló helyszínen zajlott. A mátészalkai csoport szállása zöld övezetben található, ahol sportolási lehetőségük is volt (focipálya, kosárlabdapálya, teniszpálya).

Érkezést követően a fogadó intézmény két képviselője bővebb tájékoztatást adott a várható munkákról, napi beosztásokról, kulturális lehetőségekről. A kinn tartózkodás idején folyamatos volt a kapcsolattartás, az információátadás és segítség, emellett a diákok szállítását a gyakorlati helyre is a cég oldotta meg. Az első hét végén focimeccsen és kiránduláson vettek részt a tanulók. A tervezett programok, tevékenységek a diákok számára maximálisan teljesültek, hiszen sok újdonságot tanultak, láttak és ismerhettek meg. A technikustanulók helyileg Illyefalván, Szentivánlaborfalván és Sepsikőröspatakon töltötték gyakorlatukat. Új szakmai tudást szereztek pl. a mezőgazdasági technikusok az állattenyésztés (szarvasmarha) terén, mert egy modern, jól felszerelt telepen dolgozhattak, ahol automatizált fejőberendezést is alkalmaznak. A növénytermesztőknek újdonság volt a pityóka (burgonya) és a hagyma termesztéstechnológiája. Az új és modern gazdaságokban lévő erőgépek, munkagépek, felszerelések, a gazdák kedvessége, mind-mind motiválta a diákokat. Továbbá motiválja a tanulásra is, hogy minél jobb eredményeket érjenek el, minél jobban teljesítsenek majd a szakmai vizsgán. Több diáknak is szerepel a továbbtanulás a tervei között, hogy később jó szakemberek lehessenek. A diákok több idegen kifejezést is tanultak, a gyakorlat mellett pedig a helyi kultúrába is betekintést nyerhettek. Városnézés és a helyi focicsapat mérkőzésének megtekintése mellett a Székely Nemzeti Múzeumot is meglátogatták, valamint kirándultak a Szent Anna tóhoz, és a mellette lévő tőzegmohalápot is megtekinthették. A diákok itthon dicsekedve és büszkén meséltek az osztálytársaiknak, a szülőknek a szakmai gyakorlaton végzett munkáról, tapasztalatokról és élményeikről.

INDULHAT AZ ÚJABB AKKREDITÁCIÓS ÉV AZ ERASMUS+ KERETÉBEN!

MEGSZÜLETETT A TÁMOGATÓI DÖNTÉS A BENYÚJTOTT PÁLYÁZATOKRA

Az Európai Unió logója

A szakképzési szektorban, az Erasmus+ akkreditált intézmények költségvetés igénylő pályázati felhívására, az Északi Agrárszakképzési Centrum 2024. február 20-ig benyújtott támogatási kérelme pozitív támogatói döntésben részesült, amely keretében 196 fő résztvevő mobilitására 412 164 EUR támogatási összeg használható fel.

Az ÉASZC pályázatának azonosítószáma: 2024-1-HU01-KA121-VET-000226493

A támogatási szerződéskötés folyamatban van, a mobilitási tevékenységek előkészítései zajlanak.