ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
EU kép

Újabb eredményes ERASMUS projekt év zárult le az Északi Agrárszakképzési Centrumban 2023-1-HU01-KA121-VET-000132079

Összefoglaló a 2023-2024-es Erasmus+ projektévről

2023-1-HU01-KA121-VET-000132079

A 2023-24-es Erasmus+ projektév különleges lehetőségeket kínált a Centrum és iskolái számára a már kiépített nemzetközi kapcsolatok elmélyítésére és újak kialakítására. A tanulói és munkatársi mobilitási programok idén is az Erasmus+ program 4 alapelve mentén valósultak meg, amelyek egybevágnak a Centrum törekvéseivel, hogy támogassa a tanulókat és munkatársaikat személyes és szakmai fejlődésükben, valamint elősegítse a hosszútávú fenntarthatóság kialakítását és a digitális készségek fejlesztését.

Az Erasmus+ 4 alapelve a befogadás és sokszínűség, a digitalizáció, a környezeti fenntarthatóság és felelősségvállalás, illetve az aktív részvétel az Erasmus szervezetek hálózatában.
A befogadás és sokszínűség jegyében a Centrum elkötelezett amellett, hogy minden résztvevő számára biztosítsa az egyenlő esélyeket. Ennek elősegítése érdekében a 2023-24-es projektévben 33 kevesebb lehetőséggel rendelkező résztvevőnk is kiutazhatott a különböző mobilitási programokra. Ezen felül ügyeltünk rá, hogy olyan Fogadó Szervezeteket válasszunk a mobilitások lebonyolításához, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a befogadásra és ösztönzik a résztvevőket ezen látásmód átvételére és beépítésére, hogy kivétel nélkül mindenki a közösség teljes értékű tagjának érezhesse magát.
A technológiai fejlődés és a digitális transzformáció kihívásaira reagálva a Centrum külön figyelmet szentel a digitális eszközök és készségek elérhetőségének növelésére. Célunk, hogy az európai jógyakorlatokat ellesve segítséget nyújtsunk a digitális oktatásban, és az iskola falain kívül is támogassuk a fiatalok digitális kompetenciáinak fejlesztését, hogy felkészítsük tanulóinkat és munkatársainkat a jelen és a jövő munkaerőpiaci elvárásaira.
Az Erasmus+ egyik további központi célkitűzése a fenntarthatóság előmozdítása és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése. A mobilitások szervezésekor mindig szem előtt tartjuk ennek a célkitűzésnek a megvalósíthatóságát. Ezért is határoztunk úgy, hogy elsődlegesen zöld utazással kívánjuk megvalósítani a mobilitásokat, melynek köszönhetően 148 résztvevő környezetkímélően tudott részt venni a mobilitási programokon. A Centrumnál nem elégszünk meg azzal, hogy a kiutazás és a hazautazás környezettudatos módon valósuljon meg. A mobilitások teljes ideje alatt támogatjuk a helyi közlekedés során is a tömegközlekedési módokat és a zöld kezdeményezéseket. A fenntarthatóság és az éghajlatváltozás elleni küzdelem kiemelt prioritás, és minden programunkat e célok jegyében alakítjuk.

Hogy az Erasmus+ program minden központi eszménye megvalósulhasson, ügyelünk rá, hogy a szervezett mobilitási programok erősítsék mind a munkatársak, mind a tanulók európai hovatartozását és identitását és ösztönözzék polgári szerepvállalásukat. Úgy gondoljuk, hogy a kulturális programok, a közösségi élet és a külföldi tapasztalatok elősegítik a közös európai értékek megértését és gyakorlati alkalmazását. Mindezért továbbra is törekszünk arra, hogy minél több európai országba eljuttassuk a résztvevőket, hogy a kint megszerzett kulturális tapasztalataikat társaiknak is átadhassák, azokat mindennapi életükbe beépíthessék.

A 2023-24-es Erasmus+ projektév hatására a Centrum és tagiskolái rengeteg új tapasztalattal gazdagodtak. Tanulóink lehetőséget kaptak, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, mialatt munkatársaink is új kihívásokkal szembesültek, amelyek személyes és szakmai fejlődésüket előmozdították. Az Erasmus+ adta lehetőségek továbbá segítették diákjainkat, hogy nyitottabbá váljanak más kultúrák iránt, fejlesszék nyelvi készségeiket és bővítsék tudásukat a különböző országok oktatási rendszeréről.

Bár a projektév számos sikert hozott, mindig van lehetőség a fejlődésre. A jövőben szeretnénk még tovább bővíteni a digitális eszközök és technológiák alkalmazását annak érdekében, hogy a digitális oktatás még színvonalasabb lehessen. A fenntarthatóság jegyében célkitűzésünk a 2024-25-ös projektévre, hogy minden tanulói mobilitásunk zöld utazás igénybevételével valósuljon meg. A jövőbeli fejlesztési tervünkben szerepel továbbá a hátrányos helyzetű diákok és munkatársak további támogatása, hogy a Centrum és tagiskolái maximálisan ki tudják használni az Erasmus+ program adta lehetőségeket.

konyakosmeggy

Ezüstéremmel tért haza a cukrász tanuló KONYAKOSMEGGY készítésből – Westsik

2024. november 23-án Budapesten, a KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által megrendezett országos hagyományőrző versenyen Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulói idén is részt vettek.

Raduly Amanda 3/11.D osztályos cukrász tanuló a VII. KÉZI KONYAKOSMEGGY KÉSZÍTŐ VERSENYEN ezüstérmes lett.

Felkészítő: Kovács Istvánné oktató volt.

Szívből gratulálunk a sikeres szerepléshez!

pozsonyi kiflit készít a tanuló

Pozsonyi Kifli Készítő verseny – Westsik aranyérem!

2024. november 23-án Budapesten, a KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola által megrendezett országos hagyományőrző versenyen Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulói idén is részt vettek.

A diákok két kategóriában mutatták meg tudásukat a gyakorlatban.

Kranyik Vince 5/13.A osztályos Sütő-és cukrászipari technikus tanuló a XI. POZSONYI KIFLI KÉSZÍTŐ VERSENYEN indult, ahol aranyérmet szerzett valamint a versenybizottság különdíjban részesítette kiemelkedő precíz munkavégzésért.

Felkészítő: Kozák Attila Norbert oktató

Szívből gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

diákok az elkészített tortával

Westsikes siker a „Sütemények Versenyén!”

2024. november 22-én Nagykőrösön, a KMASZC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében megrendezésre került a HAGYOMÁNYOS SÜTEMÉNYEK VERSENYE.

A versenyzők 2 fős csapatban 20 szelet zserbó süteményt, egy előre megtervezett őszi hangulatú díszmunkát készítettek el 6 óra alatt. Ezt követően Magyarország tortája verseny kialakulása, fejlődése témában kellett egy prezentációt bemutatniuk.

Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolát Vásárhelyi Krisztina és Kelemen Zoltán 5/13. A Sütő-és cukrászipari technikus tanulók képviselték és I. helyezést értek el.

Felkészítő: Kovács Istvánné oktató

Szívből gratulálunk a kiemelkedő szereplésért!