ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
vertikális fal

Félidőn túl az első Vertikális Kertész Képzés a Lippaiban

2024 novemberében vette kezdetét az Északi ASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola szervezésében az első Vertikális Kertész képzés.

Elméleti oktatással kezdték meg a folyamatot, amit az iskola 4400 Nyíregyháza, Krúdy köz 2.szám alatti főépületében szerveztek meg.

Januártól a csoport szombat délelőttönként Debrecenben vesz részt, (az iskola buszos utaztatást biztosít az átjáráshoz) a Green Droops Farm Kft-nél https://rotower.greendropsfarm.com/hu/ gyakorlati oktatáson, amit Rácz Gréta a Kft ügyvezetője tart.

A hazai fejlesztésű Green Drops Hidropónia forradalmasítja a növénytermesztést. Az innovatív berendezés egyik legnagyobb előnye, hogy használatával föld nélkül nevelhetünk friss, növényvédőszer-mentes, tápanyagban gazdag salátákat, fűszernövényeket, egyes zöldségeket és gyümölcsöket. Az önműködő rendszer új korszakot teremt a növénytermesztésben, zseniális megoldás azoknak akik környezetbarát módon, kevés munkával és kis helyen szeretnének bőséges termést elérni.

A Hidropóniás növénytermesztés előnyei:

– Víztakarékos

– Földmentes

– Több termés, gyorsabban

– Kis helyigényű

– Környezetbarát

A képzésen résztvevők a hidropóniás növénytermesztés teljes folyamatát kipróbálhatják, megtanulják, és hétről hétre nyomon követhetik az általuk elültetett növények állapotát.

2025.02.22-én Budapesten tett látogatást a csoport a https://www.bedrock.farm/-on, ahol kontrollált környezetű kertjeikben időjárástól és szezontól függetlenül mindig kimagasló ízű, sokáig eltartható és rendelésre aratott leveles zöldeket, ehető virágokat, fűszer- és gyógynövényeket, gombákat és mikrozöld hajtásokat termesztenek.

A másik helyszín ezen a napon a https://plantart.hu/, a Plantart dísznövény kertészet több évtizedes tapasztalattal és sokezer elégedett ügyféllel büszkélkedhet. Innovatív megoldásainak és szemet gyönyörködtető termékkínálatának révén a legmagasabb színvonalú növénydekorációkat kínálják.

Mindkét helyszín megtekintése szakmai tapasztalatszerzésnek kiváló lehetőség volt és a csoport nagyon hálás is volt , hogy betekintést kaphattak a kulisszák mögé és a hasznos információkért is.

Közben az elméleti oktatások is folytatódnak a nyíregyházi helyszínen, ahol a felkészült oktatóknak köszönhetően – jól kihasználható okos táblák használatával – az elméleti előadások is érdekesek és interaktívak.

A csoport összetétele változatos, van, aki már jelenleg is a kertészet valamilyen területén tevékenykedik és rendelkezik tapasztalattal, és van, aki teljesen laikusként érkezett, de egy biztos, hogy mindenki nagyon lelkesen és érdeklődve vesz részt a képzési napokon .

Ha felkeltettük érdeklődését és szeretne részt venni egy ilyen hasznos, interaktív és jó hangulatú oktatáson jelentkezzen az alábbi lehetőségen egy következő induló csoporthoz! https://easzc.hu/vertikalis-kertesz/

Kézműves élelmiszerkészítő

Újra indul a Kézműves élelmiszerkészítő képzés a Westsikben – Várjuk még a jelentkezőket!

  • Képzés megnevezése: 07214010 számú Kézműves élelmiszerkészítő szakmai képzés
  • Képzés órakerete: 300 óra
  • Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági szükséges: Igen.
  • Képzési díj: Ingyenes
  • Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
  • Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
  • Programkövetelmény: https://api.ikk.hu/v1/media/4095

Kis mennyiségű, elsősorban kézműves eljárással élelmiszereket állít elő és értékesít főleg a végső fogyasztók számára. A munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kézműves keretek között zöldség-, gyümölcs feldolgozást ezen belül tartósítást és savanyítást, valamint húsfeldolgozást, (ezen belül hurkát, kolbászt, tepertőt, sózott és abált szalonnát készít), tejtermékeket, ezen belül (joghurtot, kefírt, túrót, sajtot, tej alapú italokat készít), és sütőipari termékeket (ezen belül búzakenyeret és péksüteményt és pogácsákat készít), mézeskalácsot és száraztésztát állít elő. A biztonságos termékelőállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termékelőállításhoz kapcsolódó termék-nyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűzmunka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint) betartásával és betartatásával végzi.

Serényiben gyakorlati oktatás

A Serényiben is folytatódnak a Bemutató Üzemi Programok

Képzési program megnevezése: Bemutató üzemi program a „Bemutató üzemek támogatása” című VP1-1.2.1-23 kódszámú pályázathoz.

Időpont: 2025. január 17.

Helyszín: Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

3630 Putnok, Bajcsy-Zsilinszky u. 31.

Tananyagegység megnevezése:

Hibakeresés fogalma, gyakorlati kivitelezése, formái. statikus és dinamikus hibakeresés

Előadó: Pintér László gépészmérnök, mérnöktanár úr az alábbiakban foglalta össze előadása tartalmát:

Az iskolánk fejlesztése terén a gépjármű diagnosztikai eszközök használatával, a jövőben könnyedén tanulhatnak a hallgatóink. A kiépített labor segítségével támogatjuk és képezzük a hozzánk jelentkezőket. A pályázattal azt a célt szolgáljuk, hogy minél többen tanulják meg a diagnosztikát, és a vele kapcsolatos ismeretszerzéssel hatékonyan tudjanak dolgozni. A szükséges kellékek, berendezések használatának ismeretét átadhatjuk, oktathatjuk hallgatóinkat, így ők is egyre felkészültebbek lesznek a digitális térben, és a műhelymunkáknál. Az oktatás színvonala annál jobban fejlődik, minél felkészültebben, felszerelve végezzük. Haladni kell a korral és a legfrissebb anyagokat is be kell építeni a tanmenetünkbe.

Ismereteik alkalmazásával, lehetőséget adunk a járművek pontos környezetvédelmi beállítására, és az eszközeink felhasználásával lehetőséget adunk erre. Támogathatjuk a gazdaságok működését, és segítjük a tudás szint megszerzését. Azzal, hogy az oktatáson résztvevőhallgatók, akik megjelennek nálunk, hasznos ismeretekhez jutnak, elviszik hírünket másoknak, miáltal majd többen vehetik igénybe szolgáltatásainkat. Itt megtanulhatják, és tudást szerezhetnek arra, hogy az egyszerűbb hibákat feltárják, esetleg orvosoltatni tudják a bajokat.

Tapasztalatszerzésükkel, amit számukra lehetővé teszünk, megkönnyítjük munkavégzésüket. Eleget tesznek a környezetvédelmi előírásoknak, és gazdaságuk hasznosságának fejlesztési lehetőségeire ismeretet szerezhetnek. A gazdálkodásban is rendkívül fontos az új gépjárművek diagnosztikai berendezésének ismerete, annak hasznosítása. Diagnosztikai berendezések segítsége nélkül otthoni javítások legtöbb esetben nem lehetségesek és ezért a megfelelő szakember, szakműhelyi berendezések nélkül nem tudják sok esetben megjavítani gépjeiket. Számítunk arra is, hogy a későbbiekben felkeresnek bennünket, és a segítségünket kihasználva javíttatják meg az elromlott munkaeszközeiket.