MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ TANULÓKAT FOGADTAK A KOMÁROMI GYAKORLATI HELYEK

Helyszín: Komárno, Szlovákia
Időtartam: 2024.06.02-15.
Résztvevők:
- Ujfalusi András László
- Bugyi Csaba András
- Balogh Péter
- Csobolyó Ádám
- Szikszai Levente
- Csóka Sándor Roland
- Ignáth Zsolt
- Török Bálint
- Fekete Zsigmond
- Uzonyi Márton
- Török Krisztián Ferenc
Kísérő személy:
- Koczkás György
Beszámoló:
Az ERASMUS+ mobilitási program keretében Szlovákiában tölthettek két hetet szakmai gyakorlaton az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói. A mezőgazdasági gépésztechnikus tanulók Komárom-Révkomáromban ez idő alatt szakmai tudásukat fejleszthették. A diákok élményekkel teli szakmai gyakorlatuk során bepillanthattak egy másik ország életébe, agrárgazdaságába. A gyakorlatok mellett városlátogatások is szerepeltek a szabadidős programban: így a csoport járt Dévényben, Pozsonyban, felkeresve a magyar – szlovák vonatkozású történelmi helyeket.
A Széchenyis diákok szállása Komarno-ban, a Duna partján, a központtól 5 perc séta távolságra, a két országot, Komárom mindkét városrészét összekötő a Dunán átívelő történelmi múltú
Erzsébet-híd szlovákiai lábánál helyezkedett el. A partner fogadó szervezet mintegy kísérleti évnek szánta a tanévet, és már az első csoport fogadásánál igazolódott számukra, hogy alkalmasak további turnusok fogadására. Indulásként két turnust terveztek, ezzel szemben a Széchenyi tanulói csoportja a negyedik volt 2024-ben. Elsődleges szempontjuk, hogy a Felvidéki
magyarsághoz közel vigyék az anyaországi, és a határokon túli magyar ajkú fiatalokat, oktatókat, pedagógusokat. A kapcsolattartás, a kommunikáció magyar nyelven történt. Sikerült a csoport részére a lehető legjobb szakmai partnert kiválasztaniuk.
Két márkaképviselet, valamint egy burgonyatermesztő közepes vállalkozás fogadta a kiutazó
fiúkat. Egyik márkaképviselet a GROLOS s.r.o az Olasz AVANT kertészeti és kommunális gépek forgalmazója, itt két diák töltötte gyakorlatát. A másik márkaképviselet BUONA s.r.o a NEW HOLLAND típusú mezőgazdasági gépek forgalmazója, ahol öt diákot foglalkoztattak. A harmadik foglalkoztató egy közepes vállalkozás a DUMET spd s.r.o, amely egy burgonyatermesztő mezőgazdasági vállalkozás, ahol négy tanuló végezte a rájuk bízott változatos gépészeti feladatokat. A fogadó helyeken az ott kijelölt szakemberek igyekeztek tartalmas, minden napra jutó feladatokat adni a tanulóknak. Visszajelzéseik alapján elmondhatjuk, hogy hasznos ismereteket, szakmai fogásokat mutattak, adtak át a fogadó helyek, ahol a tanulók ismerkedhettek különböző mezőgazdasági gépekkel.
A szabadidőbe pizzázás, bowling és csónakázás is belefért.
A külföldi (szlovákiai) szakmai gyakorlatra összeállított programban meghatározott célok, mind szakmailag, mind a kulturális események tekintetében, mind az idegennyelvi, mind gasztronómiai ismeretek megszerzésében is teljesültek. Az erre az időtartamra beosztható feladatok tartalmas elfoglaltságot jelentettek a Széchenyis mezőgazdasági gépész tanulók számára.


















VENDÉGSZERETET ÉS KIEMELT TISZTASÁG OLASZORSZÁGBAN – ERRŐL SZÁMOLTAK BE A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI ISKOLA TANULÓI

Helyszín: Avezzano, Olaszország
Időtartam: 2024.05.05-19.
Résztvevők:
- Balogh Norbert Leonárd
- Tóth Dániel Szabolcs
- Sebestyén Annamária
- Szűcs Krisztián Ádám
- Tóth Viktória
- Szűcs Attila László
- Makai Katalin
- Munkácsi Endre Szabolcs
- Varga Szabina
- Nagy Orsolya
- Rostás Szilveszter
Kísérő személyek:
- Erdős Annamária
- Koczkás György
Beszámoló:
Az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 11 diákja (pék, pék-cukrász, gazda) az olaszországi Avezzano városában tölthetett két hét szakmai gyakorlatot az Erasmus + mobilitási program keretében. A szakmai tapasztalatszerzés mellett ismerkedhettek a környezettel: földrajzi, kulturális, történelmi és gasztronómiai szempontból, miközben fejlődött idegen nyelvi kompetenciájuk is. A város frekventált helyén kaptak szállást a diákok, ahol 3-4 ágyas szobákban rendezkedhettek be. A gyakorlati helyek könnyen megközelíthetők voltak a diákok számára, akik valamennyien szívesen jártak gyakorlatra és kiemelték az olaszok vendégszeretetét. A programban 11 tanuló vett részt, 1 pék, 7 pék-cukrász és 3 gazda. A tanulók szakmája és a kijelölt gyakorlati hely teljes mértékben összhangban álltak egymással. A pék tanuló egy pizzériában, a pék-cukrász
tanulók kávézóban, illetve cukrászdában, a gazda tanulók pedig egy Avezzanóhoz közel működő gazdaságban végeztek gyakorlati munkát. A tanulók visszajelzései egyértelműen azt
mutatják, hogy a gyakorlatok színvonala megfelelő volt. A program célja mind kulturális mind gyakorlati képzés tekintetében teljes mértékben megvalósult.
Az egyik gyakorlati helyszín – Samurai Caffetteria Gelateria – egy kávézó és fagyizó Avezzano belvárosában, ahová főleg reggelizni és vacsorázni jártak az emberek. A modern gépekkel felszerelt helyen megtalálhatóak voltak: dagasztógép, nyújtódeszka, kézi habverő, habzsák, robotgép, tepsik, edények, fakanalak, légkeveréses sütők, kések és tortaformák, fagyigép. Ez egy kis vállalkozás, ahol 7-8 fő dolgozott összesen, a konyhán dolgozó tanuló a pék keze alá dolgozott (munkaeszközök takarítása, tisztán tartása, tortadíszítés és tortatöltés).
A másik helyszín, az Avazzano városában található, Il Bigén Italy volt. Ez a gyakorlati hely hasonló volt, mint a tanulók iskolai tanműhelye a következő eszközökkel és felszerelésekkel: dagasztógép, robotgép, kés. A Széchenyis tanuló a betanulást szinte minden nap sütött pizzát a vendégek részére.
A harmadik gyakorlati hely Avezzanohoz közel található és a tanulók beszámolói szerint tejesen más volt, mint az iskolai tanműhelyük. Ez egy városszéli tanya volt sok állattal (kb. 100 db szarvasmarha, kb. 20 db birka). Itt a következő eszközök és felszerelések voltak megtalálhatók: fejőrobot, seprőgép, villa, ásó, lapát, fejőgép. A diákok az alábbi feladatokban vették ki a részüket: takarmánykiosztás, kukorica darálása, fejőrobot, seprőgép, takarmány kiosztó, ganézás. A helyi szokásokat is közben megismerhették. A tanulók kiemelték a nagy
tisztaságot.
Egy kb. 2000 éves város romjait tekintették meg a diákok Avezzano közelében, Alba Fucens ősi olasz városban. Emellett Aielli városában is tettek kirándulást, és természetesen városnézés és közös fagyizás keretében fedezhették fel Avezzano városát, továbbá jártak a Pescara tengerparton. A diákok Rómába is eljutottak, sétáltak a Colosseum körül is. A tanulók a szakmai gyakorlat egész ideje alatt nagyon jól érezték magukat.

















A BÁRCZAY MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUS, GAZDA ÉS SZAKÁCS TANULÓI ROMÁNIÁBAN VETTEK RÉSZT KÜLFÖLDI SZAKMAI GYAKORLATON

Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Románia
Időtartam: 2024.05.26-06.08.
Résztvevők:
- Soltész Nátán
- Nyiri Dávid András
- Kristóf Vanessza
- Libárdi Viktória
- Váradi Vanda
- Molnár Klára Dorina
- Novák Ákos
- Nagy Viktor
- Kovács Bence Tamás
- Meczkó Hunor
- Kovács Martin
Kísérő személy:
- Szilágyi Ferenc
Beszámoló:
Az Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium részéről az Erasmus + program keretében 11 diák jutott ki Romániába, Erdélybe. Az első napon Sepsiszentgyörgy nevezetességeivel és a helyi szokásokkal ismerkedtek a tanulók, akik szakmai gyakorlatukat három farmon – mezőgazdasági területen – és egy hotelben – a vendéglátás területén – végezték.
A MILK PROD cégnél gyakorlatozó tanulók beszámolója szerint nagyon kedvesek, viccesek és segítőkészek az ott dolgozó emberek. Az első feladatuk az volt, hogy a kisbociknak ki kellett keverni a tejet, amelynek legalább 40 fokosnak kellett lennie. Voltak előző nap született kisborjúk is, akik nagyobb segítséget igényeltek az etetésnél. Emellett részt vettek a tanulók a törökbúza pakolásában is. A Milk Proud cégnél láthatták a diákok a fröccstejnek, vagyis a kolosztrumnak a lefagyasztását. A komplett coloQuick Thaw rendszer a lefagyasztott tejnek a kiolvasztásáért, és a 40*fokra való meleg vízzel történő felmelegítéséért felel. Máskor az inszeminálással ismerkedtek a tehenészetben gyakorlatozók, majd vemhesség vizsgálatot is láthattak. Máskor a borjak szarvtalanításában segédkeztek, és időszakos ápolási munkát, szarvasmarha körmölést is láthattak. Gyakorlatuk részeként a szarvasmarha chip megfigyelő programjával is ismerkedhettek. Segítséget nyújtottak a rota vírus elleni védőoltás beadásában a szarvasmarháknál, illetve a borjaknál az etető robottal is megismerkedhettek. Emellett az ellető istállót is figyelemmel tartották.
A másik csapat halat etetett. A szakács tanulók többek között töltöttek káposztát lagzira, színesítették az asztalokat gyümölcsökkel, zöldségekkel.
Az Erasmus + mobilitási program tartalmasan, munkával, gyakorlattal telt a Bárczay-sok számára, akik a sok gyakorlati elem, szakmai többlettudás mellett, élményeket, tapasztalatokat is szereztek a fogadó helyszínről és annak környezetéről. A diákok kihasználtak minden szabadidőt a helyi kultúra megismerésére. Ellátogattak például az Árkosi unitárius templomba, ahol a helyi kántor által tartott tárlatvezetés után közösen énekeltek. A templom története visszanyúlik a 13. századra, a mai végleges formáját 1988-ban kapta. Emellett kirándultak a Szent Anna-tóhoz és a Mohos tőzegláphoz. A Milk Prod farmon dolgozó Bárczay-s diákok pedig jutalmul remek munkájukért a PREJMER RACEWAY gokart pályán versenyezhettek. Az iskola tanulói június 04-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából részt vettek az árkosi trianoni megemlékezésen, ahol Máthé Árpád, helyi polgármester köszöntője után, Novák Ákos 10/A osztályos tanuló szavalta el Reményik Sándor: Nem nyugszunk bele! – című versét.
A Bárczay-s mezőgazdasági technikus, gazda és szakács tanulók hálásak a gyakorlati helyszíneken tapasztalt közvetlen munkakapcsolatokért!























