Erre a kérdésre is választ adtak az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola oktatói, akik az Európa Rádió Nyíregyháza stúdiójában válaszoltak Demeter Zsuzsa, szerkesztő-műsorvezető kérdéseire. A beszélgetésből kiderül, milyen végzettséget szerez és milyen munkát vállalhat el vagy végezhet az, aki pék-cukrásznak tanul, aki sütő- és cukrászipari technikusnak jelentkezik, illetve aki elvégzi a kézműves élelmiszerkészítő képzést?
Erasmus + Szakmai látogatás „A siker külföldi magja”
Célország: Portugália, Braga
Időpont: 2024.01.15. – 2024.01.21.
Résztvevők:
Gratkovszki Katalin
Drótos Gabriella
Lengyelné Kedves Szilvia
Lengyelné Turgyán Csilla
Soltészné Uzonyi Tímea
Beszámoló:
Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyertes pályázatának köszönhetően Erasmus+ program keretein belül egy öt fős oktatói csoport vehetett részt szakmai látogatáson Portugáliában, együttműködve a kinti fogadó irodával (BragaMob).
A szakmai látogatás célja a helyi mezőgazdasági és növénytermesztési szokások megismerése volt. Ennek érdekében az oktatók ellátogattak Ponte de Lima városába, ahol az Escola Superior Agricola de Ponte Lima iskolában kaptak betekintést a helyi oktatási rendszerbe. Ebben az intézményben mezőgazdasággal kapcsolatos oktatás folyik, és az iskola több laborral is rendelkezik, ahol a borkészítés minden lépését alaposan tanulmányozzák. Az ódon épület régi falai között modern eszközök felhasználásával zajlik az oktatás.
Az oktatói csoportot fogadta az E-Agronomist nevű vállalat vezetője, aki arról adott tájékoztatást, hogy a mai modern IT eszközöket hogyan használni a mezőgazdaságban. Elmondta, hogy napjainkban szinte már nincs is olyan mezőgazdasági terület, ahol ne lehetne alkalmazni az informatikát.
Minho településre is eljutott a csoport, ahol a Casa Lata-Agroturismo villánál a vendéglátó bemutatta a szőlőültetvényekkel körül ölelt épületet. A szálláshely tulajdonosai évtizedek óta a mezőgazdaságnak, a szarvasmarhatartásnak, a szőlőnek és a bornak szentelik magukat. Ezen tevékenységek eszközei a hagyományokat őrizve a magtár, a prés, a füstölő és számos mezőgazdasági eszköz. Ebben, a vidéki élethez kötődő, tradicionális környezetben ma egy modern borospince található, ahol a híres „zöldbort” termelik.
A szakmai napok mellett kulturális programok keretén belül az ország kultúrájába nyerhettek betekintést a mátészalkai oktatók. Megismerhették Braga városának nevezetességeit – Santuário de Nossa, Senhora do Sameiro, Bom Jesus do Monte. Ellátogattak a Palacio da Brejoeira kastélyba, ahol a kastély megtekintése mellett a helyi borászatot is megismerhették. Ezt követően a portugál-spanyol határnál fekvő Valença városába utazhattak el a Baross oktatói. Porto városába is eljuthattak, ahol hajókirándulásra és a helyi nevezetességek megtekintésére nyílt lehetőségük.
Összességében elmondható, hogy mind szakmai, mind kulturális szempontból maradandó élményekkel és tapasztalatokkal lettek gazdagabbak a résztvevők az Erasmus+ mobilitásnak köszönhetően. A megszerzett tapasztalatokat és új információkat az oktatók átadják a mátészalkai agrárszakképző intézmény oktatói és tanulói számára.
Erasmus + Szakmai látogatás – „Braga, a portugál Róma és a finoman érlelt bor hazája”
Célország: Portugália, Braga
Időpont: 2024.01.22 – 2024.01.28.
Résztvevők:
Nyíri Éva
Szabó Nikoletta
Kócsi Zsolt
Juhos Péter
Pápai Zsolt
Beszámoló:
Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói egy nyertes pályázatnak köszönhetően tartalmas és hasznos hét napot tölthettek el Portugáliában, Braga városában.
A pályázat célja: bővebb szakmai ismeretek szerzése az integrált növényvédelemről, a kertészetben és gyümölcstermesztésben elkövetett leggyakoribb hibák kiküszöbölése, a felnőttek szakmai oktatásában hasznosítható digitális módszerek fejlesztése.
A Gordius Learning Zrt. csapatának köszönhetően a fogadószervezet a BragaMob volt, amely által a résztvevőknek lehetősége nyílt tapasztalatszerzésre, tanulásra, szakmai fejlődésre és a természeti-épített környezet felfedezésére.
A csoport szállása Portugália legrégebbi városában, a nagy múltú Bragaban volt, ahol a régi, hagyományokat tisztelő város kulturális gazdagsága, történelmi múltja és szépsége lenyűgöző. Ezt bizonyítja az is, hogy a városban található Bom Jesus katedrális 2019 óta a kulturális világörökség része.
A Baross oktatói megismerkedtek Ponte de Lima egyik legnagyobb szőlőbirtokával, ahol részletes tájékoztatást kaptak a birtok kiváló minőségű borának készítéséről, megtapasztalták, hogy minőségi bort, csakis minőségi-egészséges szőlőből lehet készíteni. Ehhez elengedhetetlen a fenntartható szőlőtermesztési technológia, ezen belül is a megfelelő növényvédelem. Boruk sikere a vegyszermentességben rejlik.
A szakmai látogatás ideje alatt a kulturális, történelmi felfedezés a résztvevők számára tovább folytatódott a ”hidak városának” is nevezett Portóba. A szűk, macskaköves utcák és csempével kirakott házak labirintusaiban sétálva megcsodálhatták a város műemlékeit, majd a Douro folyón egy kellemes hajókirándulással zárták a napot. A szabadidő keretében pedig nosztalgiavillamosra szálltak és lementek az Atlanti-óceánhoz, amelynek látványa lenyűgöző volt mindannyiuk számára.
A szakmai látogatás lehetőséget nyújtott arra, hogy a Baross oktatói betekintést nyerhessenek a nagymúltú ország szakmai, kulturális hagyományaiba. A Portugáliában megszerzett ismereteket pedig igyekeznek beépíteni az intézmény szakmai, valamint közismereti munkájába.