Az ingyenes képzés a jelentkezések függvényében indul 2024 tavaszán az Északi ASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola szervezésében felnőttek szakmai képzése keretében.
A VAY OKTATÓI SZAKMAI LÁTOGATÁSON JÁRTAK SPANYOLORSZÁGBAN
Helyszín: MOVIDEA – Granada
Időpont: 2024. január 14-20.
Résztvevők:
Korpás Zoltánné
Major Tamás
Nagyné Fejér Emese
Beszámoló:
Az Erasmus-Projekt kód: 2023-1-HU01-KA122-VET-000143245 számú projekt keretein belül szakmai látogatáson vettek részt az Északi AszC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Spanyolországban, Granadában.
A pályázat céljai: a spanyol gasztronómia, az ősi katalán étkezési hagyományok megismerése, és a digitális oktatást elősegítő hatékony és új gyakorlatok elsajátítása volt. A szakmai látogatást a Movidea Mobility and Training fogadószervezet koordinálta.
Nagy izgalommal fogadták a Vay oktatói a lehetőséget arra, hogy betekintést nyerjenek Spanyolország, azon belül Andalúzia- Granada szakképzésébe, gasztronómiájába. Indulás előtt online meeting-en kaptak körültekintő felvilágosítást az oktatók a szakmai látogatásról; utazással, ellátással, szakmai programokkal kapcsolatosan.
A résztvevők a Movidea fogadószervezetnek köszönhetően vendéglátást, azon belül szakács és cukrász szakmákat oktató intézményeket kerestek fel. Megismerkedtek a spanyol szakképzési rendszerrel, a helyi oktatási intézmények magas színvonalú infrastruktúrájával, a gyakorlati foglalkozásokon alkalmazott módszerekkel, munkaformákkal, és a spanyol gasztronómiával. A mobilitás lehetőséget biztosított számukra, hogy bővítsék tudásukat a spanyol nemzet tradicionális ételeinek témakörében. A megszerzett tudással a látott munkamódszereket alkalmazzák, úgymond internalizálják a későbbiekben saját gyakorlati foglalkozásaikon.
A szakmai programok mellett a Vay oktatói szabadidejükben meglátogatták Granada nevezetességeit; az Alhambrát, a Katedrálist, a Cartuja Monastery kolostort, számos helyi kistemplomot, parkot, az óváros sikátoros arabnegyedét és élelmiszerüzleteket, ahol megismerhették a spanyol alapanyagokat.
Összességében sok-sok élménnyel, tapasztalattal, gyakorlati tudással gazdagodtak a résztvevők a mobilitás alatt. Élményeiket, tapasztalataikat mihamarabb szeretnék bemutatni intézményükben és mielőbb alkalmazni kívánják gyakorlati foglalkozásaikon.
Sikeresen levizsgázott az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében, felnőttek szakmai oktatásában megvalósult pék-cukrász képzés valamennyi résztvevője.
Az interaktív vizsga 2024.02.12-én,
a sütőipari termékek készítése projektfeladat 2024.02.17-én,
a cukrászipari termékek készítése projektfeladat 2024.02.18-án zajlott Debrecenben.
Az ingyenes képzés 2024. márciusában kezdődik az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében felnőttek szakmai képzése keretében.