ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Egy csoport ember gyűlik össze egy taxidermiás állatokkal díszített szobában. Két férfi az előtérben kezet fog, valószínűleg bizonyítványátadás közben. Mások a háttérben állnak és nézik. A szobában asztalok, székek és vörös függönyök vannak.

SZÉCHENYI: ISMÉT SIKERESEN VIZSGÁZTAK A FELNŐTTEK – VÉGEZTEK AZ ERDÉSZTECHNIKUSOK!

HAJDÚBÖSZÖRMÉNYBEN MÉG VÁRJÁK A JELENTKEZŐKET A TAVASSZAL INDULÓ KÉPZÉSRE!

Erdésztechnikusok képzése ért véget az Északi ASzC Széchenyi- A vidék iskolája- Hajdúböszörmény szervezésében, ahol erdőgazdálkodás szakmairányon 21 fő vizsgázott sikeresen és vehette át technikusi oklevelét a napokban.

Az interaktív vizsga 2024.02.05-én, az erdésztechnikus (Erdőgazdálkodás) projektfeladat és portfólióvédés 2024.02.10-én zajlott.

Gratulálunk a képzésben résztvevőknek!

Fontos információ, hogy a Hajdú-Bihar vármegyei agrárszakképzési intézmény várja a jelentkezőket a következő képzésekre:

– Erdésztechnikus (Erdőgazdálkodás szakmairány) várható indulás 2024. tavasz

– Erdésztechnikus (Vadgazdálkodás szakmairány) várható indulás 2024. szeptember

További információ a www.easzc.hu oldalon található vagy a felnottkepzes@hbmgi.hu címen kérhető!

Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági

és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Kinyújtott tészta tésztalap márvány felületen sodrófa mellett, feltört tojáshéj, tojássárgája, csíkos kendő és egy tál bors. A kép jobb oldalán egy halom frissen vágott spagetti látható.

MIÉRT OLYAN NÉPSZERŰEK AZ ÉLELMISZERIPARI KÉPZÉSEK A FELNŐTTEK KÖRÉBEN?

Erre a kérdésre is választ adtak az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola oktatói, akik az Európa Rádió Nyíregyháza stúdiójában válaszoltak Demeter Zsuzsa, szerkesztő-műsorvezető kérdéseire. A beszélgetésből kiderül, milyen végzettséget szerez és milyen munkát vállalhat el vagy végezhet az, aki pék-cukrásznak tanul, aki sütő- és cukrászipari technikusnak jelentkezik, illetve aki elvégzi a kézműves élelmiszerkészítő képzést?

Hamarosan hallható lesz a beszélgetés, amelyben Hajcsák Árpádné, igazgatóhelyettes és Pristyák István, szakmai oktató képviselték az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolat.

Az intézmény a közeljövőben ismét indít ingyenes képzéseket felnőttek számára!

Egy fehér ruhás személy egy oklevéllel áll egy rendezvényen egy promóciós háttér előtt. A hátteren és a transzparenseken a Gyulai Pálinka Fesztiválhoz kapcsolódó logók és képek láthatók, köztük QR-kód és folyadékot öntő ember képe.

MÁR A SZÉCHENYIBEN IS KÉSZÜLNEK AZ IDEI SZAKMAI VERSENYEKRE

IZGALMAS LESZ A TAVASZ! 🙂

ÉS AMIT MÁR BIZTOSAN LEHET TUDNI:

Mezőgazdasági technikus OSZTV, Kiskunfélegyháza

• időpontja: 2024. március 25-27.

• résztvevő tanuló neve: Kiss Barnabás

• résztvevő tanuló osztálya: 5/13.H

• résztvevő tanuló szakmája: Mezőgazdasági technikus

• felkészítő oktató(k) neve: Kenéz Zoltán Béla

– Gazda SZKTV, Hódmezővásárhely

• időpontja: 2024. április 8-10.

• résztvevő tanuló neve: Herczegfalvi Ádám

• résztvevő tanuló osztálya: 3/11.B

• résztvevő tanuló szakmája: Gazda/Növénytermesztő szakmairány

• felkészítő oktató(k) neve: Inczéné Konyári Ágnes

– Mezőgazdasági gépésztechnikus OSZTV, Hajdúböszörmény

• időpontja: 2024. április 8-10.

• résztvevő tanuló neve: Nyakas Bence, Rab Viktor

• résztvevő tanulók osztálya: 5/13.H

• résztvevő tanulók szakmája: Mezőgazdasági gépésztechnikus

• felkészítő oktató(k) neve: Ignáth József, Kocsis János, Gém Balázs

Dr. Szabó Gusztáv emlékverseny, Jánoshalma

• időpontja: 2024. május 16-17.

• résztvevő tanuló neve: egy 3 fős csapat a házi előválogatót követően.

• résztvevő tanulók osztálya: 11. évfolyam

• résztvevő tanulók szakmája: Mezőgazdasági gépésztechnikus

• felkészítő oktató(k) neve: Kocsis János, Gém Balázs

Pelikán kupa, Szolnok:

• időpontja: 2024. április 6.

• résztvevő tanuló neve: Mudra Gergő

• résztvevő tanuló osztálya: 3/11.C

• résztvevő tanuló szakmája: Pék

• felkészítő oktató(k) neve: Dr. Jeremiásné Fekete Katalin

Pálinkás bonbon készítő verseny, Gyulai Pálinkafesztivál:

• időpontja: 2024. május 18. (eredményhirdetés)

• Dr. Jeremiásné Fekete Katalin készíti el

Vadgazdálkodási technikus OSZTV, Csongrád:

• időpontja: 2024. április 3-5.

• résztvevő tanuló neve: Ujvári Alex

• résztvevő tanuló osztálya: 5/13.I

• résztvevő tanuló szakmája: Vadgazdálkodási technikus

• felkészítő oktató(k) neve: Balogh Attila István, Szabó György

… és ami még jöhet: az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, Hortobágyon és a Bisel verseny.

Sikeres felkészülést és szép eredményeket kívánunk az intézmény tanulóinak és oktatónak 2024-ben is!

Széchenyi- A vidék iskolája- Hajdúböszörmény

A 2024. május 17-19-i Gyulai Pálinkafesztivált népszerűsítő arculat. Különféle grafikai elemekkel, köztük gyümölcsök nagy választékával, pálinkás üvegekkel és magyar nevezetességekkel. A webhely URL-címe, a közösségi média ikonjai és a fesztivál dátumai jól láthatóan jelennek meg.
A XVII Pelikán Kupa Gasztronómiai Kiállítás és Verseny 2024 bannerképe. Tartalmazza az esemény nevét és dátumát (2024.04.06). Helyszín: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, Szolnok, Hild tér 1. Az ikonok különböző étel- és italkategóriákat jelölnek.
Promóciós kép egy 2024-es szakmai versenyre. Kiemelkedő a "SZAKMAI VERSENYEK" szöveg, amelyen mintegy 1500 diák vesz részt. Az illusztrált ábrák különböző szakmákat ábrázolnak, beleértve az építőipar, a konyhaművészet és más szakmákat.
A sövények és virágágyások geometrikus mintáival díszített, ápolt kertek mögött egy középkori kőépület húzódik tornyokkal. A jobb oldalon egy nagy szökőkút, felette borús égbolt rajzolódik ki. Két ember gondozza a kertet.

PORTUGÁLIAI NÖVÉNYTERMESZTÉSI SZOKÁSOKAT ISMERHETTEK MEG A BAROSS OKTATÓI

Erasmus + Szakmai látogatás „A siker külföldi magja”

A képen az Európai Unió zászlaja látható, kék alapon körben elhelyezett 12 sárga csillaggal. A zászló alatt magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az Európai Unió támogatásával”, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával.

Célország: Portugália, Braga

Időpont: 2024.01.15. – 2024.01.21.

Résztvevők:

  • Gratkovszki Katalin
  • Drótos Gabriella
  • Lengyelné Kedves Szilvia
  • Lengyelné Turgyán Csilla
  • Soltészné Uzonyi Tímea

Beszámoló:

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyertes pályázatának köszönhetően Erasmus+ program keretein belül egy öt fős oktatói csoport vehetett részt szakmai látogatáson Portugáliában, együttműködve a kinti fogadó irodával (BragaMob).

A szakmai látogatás célja a helyi mezőgazdasági és növénytermesztési szokások megismerése volt. Ennek érdekében az oktatók ellátogattak Ponte de Lima városába, ahol az Escola Superior Agricola de Ponte Lima iskolában kaptak betekintést a helyi oktatási rendszerbe. Ebben az intézményben mezőgazdasággal kapcsolatos oktatás folyik, és az iskola több laborral is rendelkezik, ahol a borkészítés minden lépését alaposan tanulmányozzák. Az ódon épület régi falai között modern eszközök felhasználásával zajlik az oktatás.

Az oktatói csoportot fogadta az E-Agronomist nevű vállalat vezetője, aki arról adott tájékoztatást, hogy a mai modern IT eszközöket hogyan használni a mezőgazdaságban. Elmondta, hogy napjainkban szinte már nincs is olyan mezőgazdasági terület, ahol ne lehetne alkalmazni az informatikát.

Minho településre is eljutott a csoport, ahol a Casa Lata-Agroturismo villánál a vendéglátó bemutatta a szőlőültetvényekkel körül ölelt épületet. A szálláshely tulajdonosai évtizedek óta a mezőgazdaságnak, a szarvasmarhatartásnak, a szőlőnek és a bornak szentelik magukat. Ezen tevékenységek eszközei a hagyományokat őrizve a magtár, a prés, a füstölő és számos mezőgazdasági eszköz. Ebben, a vidéki élethez kötődő, tradicionális környezetben ma egy modern borospince található, ahol a híres „zöldbort” termelik.

A szakmai napok mellett kulturális programok keretén belül az ország kultúrájába nyerhettek betekintést a mátészalkai oktatók. Megismerhették Braga városának nevezetességeit – Santuário de Nossa, Senhora do Sameiro, Bom Jesus do Monte. Ellátogattak a Palacio da Brejoeira kastélyba, ahol a kastély megtekintése mellett a helyi borászatot is megismerhették. Ezt követően a portugál-spanyol határnál fekvő Valença városába utazhattak el a Baross oktatói. Porto városába is eljuthattak, ahol hajókirándulásra és a helyi nevezetességek megtekintésére nyílt lehetőségük.

Összességében elmondható, hogy mind szakmai, mind kulturális szempontból maradandó élményekkel és tapasztalatokkal lettek gazdagabbak a résztvevők az Erasmus+ mobilitásnak köszönhetően. A megszerzett tapasztalatokat és új információkat az oktatók átadják a mátészalkai agrárszakképző intézmény oktatói és tanulói számára.