ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Öt ember áll együtt egy fotóhoz egy macskaköves téren egy napsütéses napon. Mögöttük díszes történelmi épület, barokk stílusú homlokzattal és tornyokkal. A jobb oldalon egy zöld szökőkút is látható több szinttel.

ERASMUS+ MOBILITÁS: A „PORTUGÁL RÓMÁBAN” JÁRTAK A BAROSS OKTATÓI

Erasmus + Szakmai látogatás – „Braga, a portugál Róma és a finoman érlelt bor hazája”

Az Európai Uniót jelképező kék zászló 12 sárga csillagból álló körrel. A zászló alatt magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az Európai Unió támogatásával”, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával.

Célország: Portugália, Braga

Időpont: 2024.01.22 – 2024.01.28.

Résztvevők:

  • Nyíri Éva
  • Szabó Nikoletta
  • Kócsi Zsolt
  • Juhos Péter
  • Pápai Zsolt

Beszámoló:

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói egy nyertes pályázatnak köszönhetően tartalmas és hasznos hét napot tölthettek el Portugáliában, Braga városában.

A pályázat célja: bővebb szakmai ismeretek szerzése az integrált növényvédelemről, a kertészetben és gyümölcstermesztésben elkövetett leggyakoribb hibák kiküszöbölése, a felnőttek szakmai oktatásában hasznosítható digitális módszerek fejlesztése.

A Gordius Learning Zrt. csapatának köszönhetően a fogadószervezet a BragaMob volt, amely által a résztvevőknek lehetősége nyílt tapasztalatszerzésre, tanulásra, szakmai fejlődésre és a természeti-épített környezet felfedezésére.

A csoport szállása Portugália legrégebbi városában, a nagy múltú Bragaban volt, ahol a régi, hagyományokat tisztelő város kulturális gazdagsága, történelmi múltja és szépsége lenyűgöző. Ezt bizonyítja az is, hogy a városban található Bom Jesus katedrális 2019 óta a kulturális világörökség része.

A Baross oktatói megismerkedtek Ponte de Lima egyik legnagyobb szőlőbirtokával, ahol részletes tájékoztatást kaptak a birtok kiváló minőségű borának készítéséről, megtapasztalták, hogy minőségi bort, csakis minőségi-egészséges szőlőből lehet készíteni. Ehhez elengedhetetlen a fenntartható szőlőtermesztési technológia, ezen belül is a megfelelő növényvédelem. Boruk sikere a vegyszermentességben rejlik.

A szakmai látogatás ideje alatt a kulturális, történelmi felfedezés a résztvevők számára tovább folytatódott a ”hidak városának” is nevezett Portóba. A szűk, macskaköves utcák és csempével kirakott házak labirintusaiban sétálva megcsodálhatták a város műemlékeit, majd a Douro folyón egy kellemes hajókirándulással zárták a napot. A szabadidő keretében pedig nosztalgiavillamosra szálltak és lementek az Atlanti-óceánhoz, amelynek látványa lenyűgöző volt mindannyiuk számára.

A szakmai látogatás lehetőséget nyújtott arra, hogy a Baross oktatói betekintést nyerhessenek a nagymúltú ország szakmai, kulturális hagyományaiba. A Portugáliában megszerzett ismereteket pedig igyekeznek beépíteni az intézmény szakmai, valamint közismereti munkájába.

Az Északi Agrárszakképzési Centrum vertikális kertészeti tanfolyamának promóciós szórólapja, szöveggel a Nyíregyházán 2024 tavaszán induló ingyenes képzésről. A háttérben egy függőleges kert és egy hangulatos, növényekkel és szabadtéri ülőhelyekkel ellátott terasz látható.

MÁR VERTIKÁLIS KERTÉSZ KÉPZÉSRE IS JELENTKEZHETÜNK FELNŐTTKÉPZÉSBEN

VERTIKÁLIS KERTÉSZ KÉPZÉS INDUL NYÍREGYHÁZÁN, A LIPPAIBAN!

Jelentkezni a következő linken lehet: https://easzc.hu/szakmai-kepzes-igenyfelmeres/?id=114

Az ingyenes képzés a jelentkezések függvényében indul 2024 tavaszán az Északi ASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola szervezésében felnőttek szakmai képzése keretében.

A képzésre még lehet jelentkezni!

További információk a www.easzc.hu oldalon!

Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000210

Nyilvántartási szám: B/2020/003187

Négyen állnak egy nagy üvegablakú épület előtt. A végén két férfi, középen két nő áll. Az emberek a kamerával szemben állnak, a mögöttük lévő belső tér pedig konyha vagy labor, ahol emberek dolgoznak.

VAY – ÉLMÉNYEK, TAPASZTALATOK, GYAKORLATI TUDÁS A GRANADAI SZAKMAI LÁTOGATÁSON

A VAY OKTATÓI SZAKMAI LÁTOGATÁSON JÁRTAK SPANYOLORSZÁGBAN

A képen az Európai Unió zászlaja látható, kék alapon körben elhelyezett 12 sárga csillaggal. A zászló alatt magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az Európai Unió támogatásával”, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával.

Helyszín: MOVIDEA – Granada

Időpont: 2024. január 14-20.

Résztvevők:

  • Korpás Zoltánné
  • Major Tamás
  • Nagyné Fejér Emese

Beszámoló:

Az Erasmus-Projekt kód: 2023-1-HU01-KA122-VET-000143245 számú projekt keretein belül szakmai látogatáson vettek részt az Északi AszC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Spanyolországban, Granadában.

A pályázat céljai: a spanyol gasztronómia, az ősi katalán étkezési hagyományok megismerése, és a digitális oktatást elősegítő hatékony és új gyakorlatok elsajátítása volt. A szakmai látogatást a Movidea Mobility and Training fogadószervezet koordinálta.

Nagy izgalommal fogadták a Vay oktatói a lehetőséget arra, hogy betekintést nyerjenek Spanyolország, azon belül Andalúzia- Granada szakképzésébe, gasztronómiájába. Indulás előtt online meeting-en kaptak körültekintő felvilágosítást az oktatók a szakmai látogatásról; utazással, ellátással, szakmai programokkal kapcsolatosan.

A résztvevők a Movidea fogadószervezetnek köszönhetően vendéglátást, azon belül szakács és cukrász szakmákat oktató intézményeket kerestek fel. Megismerkedtek a spanyol szakképzési rendszerrel, a helyi oktatási intézmények magas színvonalú infrastruktúrájával, a gyakorlati foglalkozásokon alkalmazott módszerekkel, munkaformákkal, és a spanyol gasztronómiával. A mobilitás lehetőséget biztosított számukra, hogy bővítsék tudásukat a spanyol nemzet tradicionális ételeinek témakörében. A megszerzett tudással a látott munkamódszereket alkalmazzák, úgymond internalizálják a későbbiekben saját gyakorlati foglalkozásaikon.

A szakmai programok mellett a Vay oktatói szabadidejükben meglátogatták Granada nevezetességeit; az Alhambrát, a Katedrálist, a Cartuja Monastery kolostort, számos helyi kistemplomot, parkot, az óváros sikátoros arabnegyedét és élelmiszerüzleteket, ahol megismerhették a spanyol alapanyagokat.

Összességében sok-sok élménnyel, tapasztalattal, gyakorlati tudással gazdagodtak a résztvevők a mobilitás alatt. Élményeiket, tapasztalataikat mihamarabb szeretnék bemutatni intézményükben és mielőbb alkalmazni kívánják gyakorlati foglalkozásaikon.

A rozsdamentes acél konyhapulton négy fehér tál található, különböző edényekkel. Úgy tűnik, hogy a legközelebbi étel fehér szósszal és fűszernövényekkel van díszítve, míg a többi étel különféle összetevőket és fűszereket tartalmaz. A háttérben a konyhai felszerelések láthatók.
A frissen sült, ropogós külsejű, kerek kenyereket sütőpapírral bélelt tepsire helyezik. Az előtérben lévő cipó jellegzetes mintázattal rendelkezik, amelyet a tetejére ütöttek. A kenyerek aranybarnák és szorosan egymásba rendeződnek.

SZÉCHENYI: SZERVEZIK AZ ÚJABB PÉK-CUKRÁSZ KÉPZÉST

SIKERESEN VIZSGÁZTAK A FELNŐTTEK

13-AN SZEREZTEK PÉK-CUKRÁSZ SZAKMÁT 🍞🥖🍰

Sikeresen levizsgázott az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében, felnőttek szakmai oktatásában megvalósult pék-cukrász képzés valamennyi résztvevője.

Az interaktív vizsga 2024.02.12-én,

a sütőipari termékek készítése projektfeladat 2024.02.17-én,

a cukrászipari termékek készítése projektfeladat 2024.02.18-án zajlott Debrecenben.

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek!

Széchenyi- A vidék iskolája- Hajdúböszörmény várja a jelentkezőket a következő képzésre! Várható indulás – a jelentkezések függvényében – 2024. tavasz-nyár.