A 40 ÉVVEL EZELŐTTI MEZŐGAZDASÁGI ÁRUTERMELÉST DOKUMENTUMFILM MUTATJA BE, 1984
Fotó forrása: www.agroforum.hu
A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium megbízásából készült 40 évvel ezelőtt dokumentumfilm a hazai mezőgazdasági termelésről – a tsz-ekről, állami gazdaságokról és a nagyüzemi mezőgazdasági termelés mellett működő háztáji és kisegítő gazdaságokról, amelyeket akkoriban 1,5 millió család tartott fenn kiegészítő tevékenységként és keresetkiegészítésként. A FILM : Háztáji és kisegítő gazdaságok a magyar mezőgazdaságban 1984 címen érhető el.
ÉSZAKI ASZC LIPPAI JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA, NYÍREGYHÁZA
Vertikális kertészet szakkör keretein belül egy hidropóniás tornyot üzemeltetnek a Lippai iskolában. Az októberben vetett levélzöldségek, és fűszernövények lassan betakarításra érettek lesznek, ezért a szorgos kezű tanulók újra vetettek, hogy a folyamatos működtetés biztosított legyen.
ÉASZC – INGYENES KÉPZÉSEKRE JELENTKEZHETNEK A FELNŐTTEK BÖSZÖRMÉNYBEN!
Az Északi Agrárszakképzési Centrum egyetlen, Hajdú-Bihar vármegyében működő intézménye folyamatosan indítja felnőttképzéseit a jelentkezések függvényében. A képzéskínálat gazdag, a mezőgazdaság és erdészet, valamint az élelmiszeripar ágazaton belül is rövidebb, illetve hosszabb időtartamú képzések is várják a felnőtteket. Az ingyenes képzési lehetőségekért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni az intézményben megvalósuló felnőttek szakmai oktatását és felnőttek szakmai képzését is.
Az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében nemrégiben zárult több szakmai képzés is: virágkötő és virágkereskedő, méhész, mezőgazdasági rakodógépkezelő.
Jelenleg pedig egy kézműves élelmiszerkészítő képzés zajlik Hajdúböszörményben.
2024-ben a következő képzéseket kívánják beindítani Hajdúböszörményben felnőttek számára:
Felnőttek szakmai képzése: Élelmiszeripari csomagológép kezelő, Virágkötő és virágkereskedő, Lovastúra-vezető, Kézműves élelmiszerkészítő, Állatorvosi asszisztens, Dísznövénykertész, Méhész, Mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő
További információk és jelentkezés az Északi Agrárszakképzési Centrum weboldalán, a www.easzc.hu oldalon!
Erasmus + Szakmai látogatás „Ízelítő a spanyol ízekből és földekből”
Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
Célország: Spanyolország, Mallorca
Időpont: 2023. december 12-16.
Résztvevők:
Henyeczné Antal Gabriella
Hajdukné Kovács Veronika
Gergelyné Bessenyei Erika
Molnárné Varga Anita
Beszámoló:
A mallorcai szakmai látogatás célja elsősorban a spanyol tradicionális cukrász- és sütőipari termékek megismerése, és a szakmai oktatási rendszer tanulmányozása volt. A szervezést a Internship Mallorca Works SL-nek köszönhetjük. A tapasztalt kapcsolattartóknak és a kiváló szakmai háttérnek köszönhetően tartalmasan tölthettük el az időt.
Két fogadó iskolát is meglátogathattunk. A CIFP Juniper Serra intézmény nagyon szerteágazó képzési kínálattal rendelkezik. Látogatásunk alkalmával a pék, szakács és pincér képzés gyakorlati helyszíneit látogattuk meg és workshop keretében elsajátítottuk egy tradicionális mallorcai karácsonyi édesség, a polvoros elkészítését is. Az elvárt spanyol mentalitásnak megfelelő, lendületes, jó hangulatú napot töltöttünk el másodéves szakács tanulók között.
A másik fogadó iskola szintén összetett képzési rendszerrel várja tanulóit. A ’70-es években alapított Esment Escola Professional elsősorban hátrányos helyzetű, vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára nyújt lehetőséget az alapanyagok termelésén és feldolgozásán át egészen az értékesítési módszerek elsajátításáig.
Az Ele Usal Mallorca nyelviskolában lehetőségünk nyílt szakmai nyelvi ismereteink bővítésére és újabb szakmai kapcsolatok kialakítására.
Kapcsolattartónk segítségével több tradicionális spanyol pékséget meglátogattunk, ahol újabb helyi ízeket ismertünk meg, mint például az ensaïmada-t, amely egy Mallorcáról, a Baleár-szigetekről, Spanyolországból származó péksütemény.
A szakmai látogatás alatt megtapasztaltuk, hogy milyen hatékonyan alkalmazzák a projektmódszert a szakmai oktatásban, illetve, milyen fontos az, hogy a gyerekek megismerjék a termékek útját termőföldtől egészen az asztalig.
A workshopok után és szombaton a szabadidőnkben ismerkedtünk a város, illetve a sziget nevezetességeivel, látnivalóival. Hangulatos kirándulást tettünk Valldemossa faluba, mely a hegyek között bújik meg, és talán Mallorca szigetének egyik leggyönyörűbb gyöngyszeme. A város legfőbb látnivalója a Kolostor, de sétálhattunk a romantikus szűk kis utcácskákban. Ezután elutaztunk Sollerbe, melyet csak a narancsfák városaként emlegetnek. Itt a főtéren villamosra szálltunk, amely elvitt minket a város hangulatos kikötőjébe, Port de Sóller-be.
Összefoglalva rendkívül tartalmas, tanulságos és lebilinccselő hetet tölthettünk Mallorcán. Köszönjük a lehetőséget, és az ott tapasztaltakat, tanultakat igyekszünk saját gyakorlatunkba is beépíteni, ezzel is színesítve pék-cukrászaink tanulmányait.