ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Avezzano - szakmai gyakorlat

SZÉCHENYIS PÉK, PÉK-CUKRÁSZ ÉS GAZDA TANULÓK AVEZZANOBAN, SZAKMAI GYAKORLATON

VENDÉGSZERETET ÉS KIEMELT TISZTASÁG OLASZORSZÁGBAN – ERRŐL SZÁMOLTAK BE A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI ISKOLA TANULÓI

EU LOGÓ

Helyszín: Avezzano, Olaszország

Időtartam: 2024.05.05-19.

Résztvevők:

  • Balogh Norbert Leonárd
  • Tóth Dániel Szabolcs
  • Sebestyén Annamária
  • Szűcs Krisztián Ádám
  • Tóth Viktória
  • Szűcs Attila László
  • Makai Katalin
  • Munkácsi Endre Szabolcs
  • Varga Szabina
  • Nagy Orsolya
  • Rostás Szilveszter

Kísérő személyek:

  • Erdős Annamária
  • Koczkás György

Beszámoló:

Az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 11 diákja (pék, pék-cukrász, gazda) az olaszországi Avezzano városában tölthetett két hét szakmai gyakorlatot az Erasmus + mobilitási program keretében. A szakmai tapasztalatszerzés mellett ismerkedhettek a környezettel: földrajzi, kulturális, történelmi és gasztronómiai szempontból, miközben fejlődött idegen nyelvi kompetenciájuk is. A város frekventált helyén kaptak szállást a diákok, ahol 3-4 ágyas szobákban rendezkedhettek be. A gyakorlati helyek könnyen megközelíthetők voltak a diákok számára, akik valamennyien szívesen jártak gyakorlatra és kiemelték az olaszok vendégszeretetét. A programban 11 tanuló vett részt, 1 pék, 7 pék-cukrász és 3 gazda. A tanulók szakmája és a kijelölt gyakorlati hely teljes mértékben összhangban álltak egymással. A pék tanuló egy pizzériában, a pék-cukrász

tanulók kávézóban, illetve cukrászdában, a gazda tanulók pedig egy Avezzanóhoz közel működő gazdaságban végeztek gyakorlati munkát. A tanulók visszajelzései egyértelműen azt

mutatják, hogy a gyakorlatok színvonala megfelelő volt. A program célja mind kulturális mind gyakorlati képzés tekintetében teljes mértékben megvalósult.

Az egyik gyakorlati helyszín – Samurai Caffetteria Gelateria – egy kávézó és fagyizó Avezzano belvárosában, ahová főleg reggelizni és vacsorázni jártak az emberek. A modern gépekkel felszerelt helyen megtalálhatóak voltak: dagasztógép, nyújtódeszka, kézi habverő, habzsák, robotgép, tepsik, edények, fakanalak, légkeveréses sütők, kések és tortaformák, fagyigép. Ez egy kis vállalkozás, ahol 7-8 fő dolgozott összesen, a konyhán dolgozó tanuló a pék keze alá dolgozott (munkaeszközök takarítása, tisztán tartása, tortadíszítés és tortatöltés).

A másik helyszín, az Avazzano városában található, Il Bigén Italy volt. Ez a gyakorlati hely hasonló volt, mint a tanulók iskolai tanműhelye a következő eszközökkel és felszerelésekkel: dagasztógép, robotgép, kés. A Széchenyis tanuló a betanulást szinte minden nap sütött pizzát a vendégek részére.

A harmadik gyakorlati hely Avezzanohoz közel található és a tanulók beszámolói szerint tejesen más volt, mint az iskolai tanműhelyük. Ez egy városszéli tanya volt sok állattal (kb. 100 db szarvasmarha, kb. 20 db birka). Itt a következő eszközök és felszerelések voltak megtalálhatók: fejőrobot, seprőgép, villa, ásó, lapát, fejőgép. A diákok az alábbi feladatokban vették ki a részüket: takarmánykiosztás, kukorica darálása, fejőrobot, seprőgép, takarmány kiosztó, ganézás. A helyi szokásokat is közben megismerhették. A tanulók kiemelték a nagy

tisztaságot.

Egy kb. 2000 éves város romjait tekintették meg a diákok Avezzano közelében, Alba Fucens ősi olasz városban. Emellett Aielli városában is tettek kirándulást, és természetesen városnézés és közös fagyizás keretében fedezhették fel Avezzano városát, továbbá jártak a Pescara tengerparton. A diákok Rómába is eljutottak, sétáltak a Colosseum körül is. A tanulók a szakmai gyakorlat egész ideje alatt nagyon jól érezték magukat.

GAZDAG SZAKMAI TAPASZTALATSZERZÉS, FELEJTHETETLEN ÉLMÉNYEK SEPSIBEN

A BÁRCZAY MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUS, GAZDA ÉS SZAKÁCS TANULÓI ROMÁNIÁBAN VETTEK RÉSZT KÜLFÖLDI SZAKMAI GYAKORLATON

EU LOGÓ

Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Románia

Időtartam: 2024.05.26-06.08.

Résztvevők:

  • Soltész Nátán
  • Nyiri Dávid András
  • Kristóf Vanessza
  • Libárdi Viktória
  • Váradi Vanda
  • Molnár Klára Dorina
  • Novák Ákos
  • Nagy Viktor
  • Kovács Bence Tamás
  • Meczkó Hunor
  • Kovács Martin

Kísérő személy:

  • Szilágyi Ferenc

Beszámoló:

Az Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium részéről az Erasmus + program keretében 11 diák jutott ki Romániába, Erdélybe. Az első napon Sepsiszentgyörgy nevezetességeivel és a helyi szokásokkal ismerkedtek a tanulók, akik szakmai gyakorlatukat három farmon – mezőgazdasági területen – és egy hotelben – a vendéglátás területén – végezték.

A MILK PROD cégnél gyakorlatozó tanulók beszámolója szerint nagyon kedvesek, viccesek és segítőkészek az ott dolgozó emberek. Az első feladatuk az volt, hogy a kisbociknak ki kellett keverni a tejet, amelynek legalább 40 fokosnak kellett lennie. Voltak előző nap született kisborjúk is, akik nagyobb segítséget igényeltek az etetésnél. Emellett részt vettek a tanulók a törökbúza pakolásában is. A Milk Proud cégnél láthatták a diákok a fröccstejnek, vagyis a kolosztrumnak a lefagyasztását. A komplett coloQuick Thaw rendszer a lefagyasztott tejnek a kiolvasztásáért, és a 40*fokra való meleg vízzel történő felmelegítéséért felel. Máskor az inszeminálással ismerkedtek a tehenészetben gyakorlatozók, majd vemhesség vizsgálatot is láthattak. Máskor a borjak szarvtalanításában segédkeztek, és időszakos ápolási munkát, szarvasmarha körmölést is láthattak. Gyakorlatuk részeként a szarvasmarha chip megfigyelő programjával is ismerkedhettek. Segítséget nyújtottak a rota vírus elleni védőoltás beadásában a szarvasmarháknál, illetve a borjaknál az etető robottal is megismerkedhettek. Emellett az ellető istállót is figyelemmel tartották.

A másik csapat halat etetett. A szakács tanulók többek között töltöttek káposztát lagzira, színesítették az asztalokat gyümölcsökkel, zöldségekkel.

Az Erasmus + mobilitási program tartalmasan, munkával, gyakorlattal telt a Bárczay-sok számára, akik a sok gyakorlati elem, szakmai többlettudás mellett, élményeket, tapasztalatokat is szereztek a fogadó helyszínről és annak környezetéről. A diákok kihasználtak minden szabadidőt a helyi kultúra megismerésére. Ellátogattak például az Árkosi unitárius templomba, ahol a helyi kántor által tartott tárlatvezetés után közösen énekeltek. A templom története visszanyúlik a 13. századra, a mai végleges formáját 1988-ban kapta. Emellett kirándultak a Szent Anna-tóhoz és a Mohos tőzegláphoz. A Milk Prod farmon dolgozó Bárczay-s diákok pedig jutalmul remek munkájukért a PREJMER RACEWAY gokart pályán versenyezhettek. Az iskola tanulói június 04-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából részt vettek az árkosi trianoni megemlékezésen, ahol Máthé Árpád, helyi polgármester köszöntője után, Novák Ákos 10/A osztályos tanuló szavalta el Reményik Sándor: Nem nyugszunk bele! – című versét.

A Bárczay-s mezőgazdasági technikus, gazda és szakács tanulók hálásak a gyakorlati helyszíneken tapasztalt közvetlen munkakapcsolatokért!

Szalagvágás a tanterem avatáson

MASTER GOOD TANTERMEKET AVATTAK BAKTÁN

A DIGITÁLIS ESZKÖZÖKKEL FELSZERELT TANTERMEKBEN A CÉGCSOPORT A MUNKAERŐ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉSÉT SEGÍTI

A Master Good Cégcsoport és az Északi Agrárszakképzési Centrum anyagi támogatásával két modern szaktanteremmel gazdagodott az Északi ASzC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A Baktalórántházán működő intézmény ún „Master Good” tantermeit szeptember 04-én adták át ünnepélyes keretek között.

ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ A SZÉCHENYIBEN

HAJDÚBÖSZÖRMÉNYBEN TARTOTTÁK AZ ORSZÁGOS AGRÁRSZAKKÉPZÉSI TANÉVNYITÓT

Az Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont az Agráriskolák Országos Tanévnyitó rendezvényének. A 2024. szeptember 02-án megtartott ünnepség keretében hivatalosan is kezdetét vette a 2024/2025-ös tanév. A hajdúböszörményi eseményre hazánk valamennyi agrárszakképzési centruma és azok intézményei is meghívást kaptak.

Fotók: Horváth Tamás és Széchenyi iskola