ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Két férfi áll a szabadban egy fehér furgon előtt. A bal oldali férfi sötétkék öltönyt visel világoskék inggel, a jobb oldali férfi pedig napszemüveget és fehér, rövid ujjú inget. Mögöttük egy transzparens, a háttérben pedig emberek.

2023-BAN JÓ BURGONYATERMÉS VÁRHATÓ! MEGTARTOTTÁK A 35. ORSZÁGOS ÉS NEMZETKÖZI BURGONYA TANÁCSKOZÁST GYULATANYÁN

AUGUSZTINYI ANDRÁS 30 ÉVE VEZETI A KÍSÉRLETEKET AZ ÁLLOMÁSON

Ebben az évben is megtartották az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozást, Fajta, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatót a NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán Nyírtelek-Gyulatanyán. 2023. július 27-én, csütörtökön immár a jubileumi, 35. eseményre várták a szakértőket, kutatókat, gazdákat és a téma iránt érdeklődőket a helyszínen. A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István, agrárminiszter volt.

A köszöntőket követően a tanácskozást Dr. Nagy István nyitotta meg, aki először is köszönetet mondott a Gyulatanyán 3,5 évtizede folyó kutatómunkáért. Kijelentette:

– A mai rendezvény üzenete: Magyarország önellátóvá válik a burgonya tekintetében. Figyelembe kell vennünk, hogy megváltoztak az éghajlati viszonyok és a fogyasztói szokások is. Legnagyobb maradásunk ez utóbbi terén jelentkezett. Újra meg kell teremtenünk az önellátást, alkalmazkodva a megváltozott szokásokhoz. Biztosítanunk kell a kiegyenlített kínálatot. Akarnunk kell a változást, ami ebbe az irányba terel bennünket. Látható, hogy a burgonya mennyire fontos szerepet tölt be a magyar emberek életében. Ma már azt is látjuk, milyen helyzetet teremt a határok lezárása, vagy egy háborús állapot a szomszédban, stb. Meg kell találnunk a válaszokat arra, mi szükséges a termőterület megduplázásához és a termésmennyiség legalább 50%-os megemeléséhez a burgonyatermesztésben.

„A magyar földben a burgonya magyarrá lett az elmúlt 1-2 száz év alatt. Hazánkban sok helyen termelnek burgonyát, de a jó minőségű vetőburgonya beszerzési helye még mindig a Nyírség” – mondta az agrárminiszter.

Magyarországon jelenleg 6,5 hektáron 180 ezer tonna burgonya terem. A hazai megtermelt mennyiség jelenleg még nem fedezi a lakosság igényét, ami 27 kg/fő/év. Emiatt 28% importra szorulunk a burgonyaellátás terén. dr. Nagy István megnyitó beszédében rámutatott, hogy foglalkozni kell a nemesítési alapokkal is. A fajtakísérleteket végző állomások pedig jogosultak lehetnek támogatásra a jövőben, amelynek keretében a létesítményfejlesztések is megvalósulhatnak. Az erre vonatkozó kiírás hamarosan megjelenik.

A tanácskozáson elhangzott: az Európai Unióban 2100 burgonyafajtát tartanak nyilván, Magyarországon összesen 22 fajta van jelen.

A jubileumi rendezvényen a korábbiakhoz hasonlóan szakértői előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők, majd szántóföldi szemle és drónbemutató következett. A drónbemutató alkalmával az Északi Agrárszakképzési Centrum mezőgazdasági permetező drónjait Romhány László, referens emelte a szántóföld fölé.

A szabadban egy asztalt állítanak fel, ahol különféle harapnivalók és promóciós anyagok láthatók. Az asztal mögött a mezőgazdasági oktatásról és technológiáról szóló szöveges transzparensek vannak, amelyeken mezőgazdasági tevékenységek képei láthatók. Az emberek parkszerű környezetben gyűlnek össze.

A SZÉCHENYI KÉPVISELTE A CENTRUMOT A CAMPUSON

Az idei Campus Fesztiválon az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium állított standot és várta a fesztiválozókat a „Campus Civil Falu”-ban. A standon már megjelenítette, hogy az intézmény már a 85. tanévére készül.

A debreceni Campus Fesztiválon minden évben lehetőségek nyílik arra, hogy saját standdal jelenhessen meg az ÉASZC valamely iskolája az élelmiszeripar és a mezőgazdaság területét érintő agrárszakképzés népszerűsítése céljából.

A jövődet műveli- Széchenyi- A vidék iskolája- Hajdúböszörmény

Északi Agrárszakképzési Centrum, Görögország, Halkidiki, 2023.05.02-04., szakmai látogatás

Kék zászló tizenkét sárga csillagból álló körrel a közepén, amely az Európai Uniót jelképezi. A zászló alatt magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az Európai Unió támogatásával”, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával”.

Helyszín: 

Miraggio Thermal Spa Resort *****, Halkidiki, Görögország, 2023.05.02-04.

Résztvevők:

  • Kovácsné Papp Mária, pályázati referens
  • Lévai Imre, főigazgató
  • Vislóczki Zoltán, kancellár

Beszámoló:

A szakmai látogatás célja a Miraggio Thermal Spa Resort ***** jól bevált gyakorlatainak megtekintése, amely gyakorlatok a későbbiekben a helyszínre érkező diákok szakmai programjának részét képezik. Az első nap programjában szerepelt az a találkozás a hotelben dolgozó szupervízorokkal és a hotel HR menedzserével, amelynek keretében rálátás nyílt a hotel működésére, valamint az új munkavállalók beintegrálási folyamatára. A resort bejárása, az Erasmus+ PRO gyakorlati helyszínének megtekintése is része volt a meetingnek. A következő napon a hotel beszerzési láncának áttekintése volt terítéken a terület vezetőjével. A hazánkban is egyre inkább középpontba kerülő „0 km-es beszerzési lánc” megvalósítása a hotel életében is fontos szempont. Beszerzéseik egy részét ennek a szemléletnek megfelelően tudják megoldani a környezetükben működő gazdaságoknak, üzemeknek köszönhetően.

A jógyakorlatok megtekintése, megszerzése, elsajátítása mellett szabadidőben lehetőség nyílt az Erasmus+ PRO hosszútávú mobilitáson résztvevő diákok szállásának, munkahelyeinek megtekintésére. Az érintett diákok az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói.  

Fotók: