ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

2023-BAN JÓ BURGONYATERMÉS VÁRHATÓ! MEGTARTOTTÁK A 35. ORSZÁGOS ÉS NEMZETKÖZI BURGONYA TANÁCSKOZÁST GYULATANYÁN

Két férfi áll a szabadban egy fehér furgon előtt. A bal oldali férfi sötétkék öltönyt visel világoskék inggel, a jobb oldali férfi pedig napszemüveget és fehér, rövid ujjú inget. Mögöttük egy transzparens, a háttérben pedig emberek.

AUGUSZTINYI ANDRÁS 30 ÉVE VEZETI A KÍSÉRLETEKET AZ ÁLLOMÁSON

Ebben az évben is megtartották az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozást, Fajta, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatót a NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán Nyírtelek-Gyulatanyán. 2023. július 27-én, csütörtökön immár a jubileumi, 35. eseményre várták a szakértőket, kutatókat, gazdákat és a téma iránt érdeklődőket a helyszínen. A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István, agrárminiszter volt.

A köszöntőket követően a tanácskozást Dr. Nagy István nyitotta meg, aki először is köszönetet mondott a Gyulatanyán 3,5 évtizede folyó kutatómunkáért. Kijelentette:

– A mai rendezvény üzenete: Magyarország önellátóvá válik a burgonya tekintetében. Figyelembe kell vennünk, hogy megváltoztak az éghajlati viszonyok és a fogyasztói szokások is. Legnagyobb maradásunk ez utóbbi terén jelentkezett. Újra meg kell teremtenünk az önellátást, alkalmazkodva a megváltozott szokásokhoz. Biztosítanunk kell a kiegyenlített kínálatot. Akarnunk kell a változást, ami ebbe az irányba terel bennünket. Látható, hogy a burgonya mennyire fontos szerepet tölt be a magyar emberek életében. Ma már azt is látjuk, milyen helyzetet teremt a határok lezárása, vagy egy háborús állapot a szomszédban, stb. Meg kell találnunk a válaszokat arra, mi szükséges a termőterület megduplázásához és a termésmennyiség legalább 50%-os megemeléséhez a burgonyatermesztésben.

„A magyar földben a burgonya magyarrá lett az elmúlt 1-2 száz év alatt. Hazánkban sok helyen termelnek burgonyát, de a jó minőségű vetőburgonya beszerzési helye még mindig a Nyírség” – mondta az agrárminiszter.

Magyarországon jelenleg 6,5 hektáron 180 ezer tonna burgonya terem. A hazai megtermelt mennyiség jelenleg még nem fedezi a lakosság igényét, ami 27 kg/fő/év. Emiatt 28% importra szorulunk a burgonyaellátás terén. dr. Nagy István megnyitó beszédében rámutatott, hogy foglalkozni kell a nemesítési alapokkal is. A fajtakísérleteket végző állomások pedig jogosultak lehetnek támogatásra a jövőben, amelynek keretében a létesítményfejlesztések is megvalósulhatnak. Az erre vonatkozó kiírás hamarosan megjelenik.

A tanácskozáson elhangzott: az Európai Unióban 2100 burgonyafajtát tartanak nyilván, Magyarországon összesen 22 fajta van jelen.

A jubileumi rendezvényen a korábbiakhoz hasonlóan szakértői előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők, majd szántóföldi szemle és drónbemutató következett. A drónbemutató alkalmával az Északi Agrárszakképzési Centrum mezőgazdasági permetező drónjait Romhány László, referens emelte a szántóföld fölé.