ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Open
  • Lendületben az agrárszakképzés!

61. HENTES ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNY-KÉSZÍTŐ SZKTV – 2023

A SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓI PETŐFI ÉS A MEZGÉ OTTHONÁBAN MÉRETTETTEK MEG

Az agrárszakképzés, azon belül is a húsipari képzés szempontjából nézve kiemelt fontosságú helyszínen zajlott a 2022/2023-as tanévben a 61. Hentes és Húskészítmény-készítő Szakma Kiváló Tanulója Verseny. A központi írásbeli fordulót követően az ország tizenkét legjobb hentes tanulója találkozott a Kiskunfélegyházán megrendezett döntőben. A 2023. március 12-14. között lezajlott versenyszakaszban a tanulók előtt öt feladat állt. Az Országos Szakma Kiváló Tanulója verseny ünnepélyes megnyitóját és az elméleti versenyt vasárnap tartották, hétfőn pedig a projektfeladat keretében két helyszínen négy gyakorlati feladat várta a fiatalokat. A Mezgé Mintaboltjában az értékesítést, az iskola húsipari tanüzemében pedig a sertésvágást, a csontozást, a darabolást és a feldolgozást kellett a tanulóknak legjobb tudásuk szerint bemutatni. A versenyzők tíz értékelő személy előtt dolgoztak, a vizsgabizottság tagjai ezt követően pontozták a látottakat. A verseny keddi eredményhirdetése a város polgármesteri hivatalának dísztermében kapott helyet.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen elsőként Bagdán Boglárka miniszteri biztos, majd Csányi József, polgármester köszöntötték a jelenlévőket. Csányi József kiemelte: Kiskunfélegyházán – ahol a szakma krémjétől tanulhatnak a diákok – fontos és komoly múltra tekint vissza a hentesképzés. Rózsa Pál, a döntő házigazda intézményének igazgatója a „siker iskolájának” nevezte a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot. Elmondta: az iskolában az oktatás feltételrendszere jó, a tanulóknak nagyszerű gyakorlati környezetet tudnak biztosítani, az iskola épülete ráadásul a város szívében található…

… Az iskola nem messze van a Hattyú-háztól. Azért is fontos a húsipari szakmában lezajlott verseny kapcsán szót ejteni erről az épületről – ahol egyébként jelenleg könyvtár működik -, mert egykor itt üzemelt Petőfi Sándor édesapjának mészárszéke. Petrovics István 1824 és 1830 között bérelte az épületet. A verseny eredményhirdetésének napján, március 14-én pedig már a városban mindenhol láthattuk az 1848-as események, március 15-e és a hősök előtt tisztelegve elhelyezett nemzeti zászlókat. A Hattyú-ház oldalán egy Petőfi-emléktábla található. Tulajdonképpen ez az első Petőfi emlékjel.

Az ország legjobb hentes tanulói között érkezett Kiskunfélegyházára az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulója, Mocsár Vendel is. Vendelt felkészítő oktatója, Szabó László, oktató kísérte el a versenyre. A nyíregyházi iskola diákja a versenyben nyújtott teljesítménye alapján több vizsgatantárgy tekintetében felszabadult! Gratulálunk Vendelnek!

Az eredményhirdetésen a húsipari szakmák kapcsán szinte valamennyi megszólalótól elhangzott: hiányszakmáról van szó, ezért továbbra is kiemelten fontos a húsipari szakmák népszerűsítése. A pályaorientáció során pedig mindenképpen ki kell emelni a családok számára azt, ami a hentes szakma mellett szól, mégpedig, hogy ebben a szakmában nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségek, és az ágazat biztos megélhetést jelent.  

Az eseményen megjelentek: Lévai Imre főigazgató, ÉASZC, Dr. Rubi Ferenc igazgató, Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola és Hajcsák Árpádné Csikós Zsuzsa igazgató-helyettes, Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*