ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

MINDENTUDÁS KÖNYVTÁRA FIATALOKNAK

könyvjutalomban részesült tanulók

AUTOMATIZÁLÁS ÉS ROBOTIKA AZ ÉLELMISZERIPARBAN

Térségünk egyetlen tiszta profilú élelmiszeripari oktatási intézménye az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, ahonnan két sütő- és cukrászipari technikus osztály is ellátogatott a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ismeretterjesztő előadására Nyíregyházán. Az előadást Fekete István, a Debreceni Egyetem MÉK, Élelmiszertechnológiai Intézet munkatársa, egyetemi tanársegéd tartotta, aki a középiskolások számára is érthető és érdekes formában mutatta be a témát illető, jelenleg aktuális tudnivalókat. Az előadás végén könyvjutalomban részesültek azok a tanulók, akik az elhangzott információkkal kapcsolatban feltett kérdésekre helyesen válaszoltak.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban már nyolc éve rendezik meg gyerekeknek, fiataloknak a Mindentudás könyvtára előadássorozatot, amelynek keretében számtalan területet érintettek már. 2024-ben a szerdai volt az első előadás, és a témát illetően is ez volt az legelső. Az előadás által a 21. század technológiája, a 4. Ipari forradalom került terítékre az agráriumot az élelmiszeripar által érintve. Fekete István kezdésként olyan kérdéseket vetett fel a fiataloknak, amely számukra szakmaválasztásuk miatt a tananyagban is szerepel. Pl.:

Mi az élelmiszer? Mi az élelmiszeripar feladata? Hogyan néz ki az élelmiszerlánc?  

Az előadó kiemelte: Az élelmiszerelőállítás egyidős az emberiséggel és kezdetleges technológiát már a kezdetekben is alkalmazott az ember, csak kevés eszköz állt még rendelkezésre. A XX. század közepéig az egyének saját maguk számára előállított élelmiszer volt az első számú. Az önellátást követően azonban szükségszerűvé vált az ipari termelés, hiszen egyre többen költöztek városias jellegű környezetbe, akiket el kellett látni élelmiszerrel, tehát nagyobb mennyiségben kellett élelmiszereket előállítani. A malomipar, a sütőipar és a húsipar – az ősi élelmiszeripari ágazatok termeltek élelmiszert a lakosság számára. A cél minden korban ugyanaz volt az élelmiszeriparban, csak éppen más eszközök álltak rendelkezésre, és az alkalmazott eljárásokban jelentős változások mentek végbe. Az I. steam, a II. electricity, a III. computing elnevezésű ipari forradalmakat követően jelenleg a IV-nél tartunk, amely az automatizálást és a robotikát jelenti.

Fekete István látványosan mesélt a hallgatóságnak az ipari automatizálásról, annak összes előnyéről és természetesen a fennálló hátrányairól is. A Westsikes tanulók gyakorlati képzésük keretében testközelből is megtapasztalják az előadáson elhangzott, a mai korra jellemző automatizálási folyamatot, az annak köszönhetően működő gyári, üzemi körülményeket.

Végül elhangzott: teljes mértékben az emberi munkát nem tudja helyettesíteni a magas fokú modernizáció és gépesítés, hiszen ha működtetni nem is, de irányítani mindenkor az embernek kell a gépeket!

eni