A 10.B OSZTÁLY MUNKA KÖZBEN A NYÍREGYHÁZI PÉK TANÜZEMBEN
Kértünk és kaptunk receptet,
… bár az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola pék tanüzemében kicsiben nem tudnak gondolkodni. Érthető módon. Nagy a hajtás, hiszen húsvétkor minden háztartásban kerül kalács az asztalra. Egy biztos! A Westsikes tanulókon és oktatóikon nem fog múlni, hogy a tanbolt polcait feltöltsék többféle kaláccsal. Szeretettel várnak a tanboltban minden kedves vásárlót!
Azok kedvéért pedig, akik szeretik mások receptjeit is kipróbálni, íme a westsikesek fonott kalács receptje!
FONOTT KALÁCS RECEPT
Hozzávalók 6 kalácshoz: 1 kg liszt, 10 g só, 100 g cukor, 110 g margarin, 50 g élesztő, 1 tasak sütőpor, 3 tojássárgája, 3 dl tej, 2-2,5 dl víz
A kakaós kalácshoz a tészta feléhez 2 dkg kakaót és 5 dkg cukrot adunk!
A fotókon a 10.B osztály szorgoskodik a tanüzemben István Pristyák szakmai oktatóval. És gyártják a szebbnél szebb kalácsokat.
![Egy fehér ruhát, hajhálót és tornacipőt viselő személy áll egy ipari tésztakeverő mellett egy csempézett szobában. A keverőnek digitális kezelőpanele van, és az ember lenéz rá, egyik kezét a gépen támasztva.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/5d839436-920f-4889-900f-b6bbe9399c06-768x1024.jpg)
![Egy fehér hajhálót és fehér egyenruhát viselő személy liszttel bevont felületen nagy tésztát gyúr a konyhában. Úgy tűnik, a munkájukra összpontosítanak.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/870fec76-5657-4ff8-a466-58104eb2824a-768x1024.jpg)
![Egy fehér inget és hajhálót viselő személy egy kis gombócból fehér port önt egy zöld keverőtálba digitális mérlegen a konyhában. A munkaterület közelében sütőberendezések és kellékek találhatók, beleértve egy nagy gépet és egy csomag csomagolt vajat.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/4698bc7f-cf86-41a0-99f8-439dbf86a798-768x1024.jpg)
![Egy közeli tésztagolyók lisztezett fa felületen. Az előtérben lévő egyik tésztagolyó márványos megjelenésű, csokoládé-vaníliás tésztának tűnő örvényléssel. A többi tésztagolyó a háttérben sima és sima.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/0df080ca-ef5f-4992-bb6e-41efa01c3171-1024x768.jpg)
![Négy fehér egyenruhát és hajhálót viselő ember dolgozik együtt egy pékségben. Tésztadarabokat formáznak egy nagy fából készült asztalon. A pékség falai csempézettek, polcok felszerelésekkel, a falon óra.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/21a78b60-bc59-4601-abf3-73a183c225c8-1024x768.jpg)
![Négy hajhálót és fehér ruhát viselő ember dolgozik együtt egy pékségben, és tésztát készítenek egy hosszú, fából készült asztalon. Az asztalon szétszórtak a tésztadarabok, és úgy tűnik, hogy formálják vagy csavarják a tésztát. A beállítás tiszta és jól megvilágított.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/5559c085-0ca7-487d-ab86-3c5d429a692b-1024x768.jpg)
![A fonott tésztadarabokat fa felületre sorakozzuk, sütésre készen. A háttérben több fonott tésztacipó, lisztezett pulton pihen. Mindegyik darab egységes és részletes fonásmintát mutat.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/20839efd-8d4e-450e-9858-55516ed5cef4-1024x768.jpg)
![Közeli kép: fonott csokoládé és vanília tészta egy fa felületre, készen kell sütni. Több zsinór sorba igazítva sötétbarna és krémszínű tészta keverékét mutatja. A háttérben több tészta és kissé zsúfolt munkaterület látható.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/a3a59b8c-c127-4878-ba42-aa861c281d25-1024x768.jpg)
![Fafelületen több nagy, frissen sült fonott kenyér látható. A cipók fényes, aranybarna héjúak, puhának és bolyhosnak tűnnek. A háttérben egy pékség látható polcokkal és felszerelésekkel.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2024/03/ea14ffec-63b1-4902-b2c0-3e8eb6d14b34-1024x768.jpg)