ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

PORTUGÁLIAI KOMPETENCIAFEJLESZTÉSEN JÁRTAK A BAROSS OKTATÓI

Portugáliában jártak szakmai látogatáson a Baross iskola oktatói

VEGYSZERMENTES SZŐLŐTERMESZTÉS CSODÁLATOS TERMÉSZETI, TÖRTÉNELMI KÖRNYEZETBEN

Az Európai Unió logója

Erasmus+, Szakmai látogatás

Célország: Portugália, Braga

Időpont: 2024.05.19-25.

Résztvevők:

  • Cseleiné Szécsi Zsuzsanna
  • Gálosi Edina
  • Orosz László
  • Pápai Bertalanné
  • Szabó Béla

Beszámoló:

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyertes pályázatának köszönhetően Erasmus+ program keretein belül egy újabb öt fős oktatói csoport vehetett részt szakmai látogatáson Portugáliában, együttműködve a kinti fogadó irodával (BragaMob). Projektszám: 2023-1-HU01-KA122-VET-000142206

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói májusban egy egyhetes szakmai ismereteiket bővítő, az Erasmus+ mobilitás keretében megvalósult szakmai látogatáson vettek részt Braga-ban. A munkanyelv az angol volt, így a látogatás ideje alatt a szakmai ismeret- és tapasztalatszerzés mellett az angol nyelv terén is lehetőség volt tudásfejlesztésre.

A fogadó szervezet által összeállított programnak megfelelően lehetőség nyílt a legújabb borkészítési módszerekkel való ismerkedésre a partner agrárgazdálkodó cégnél tett látogatásnak köszönhetően. Az ott szerzett tudást be lehet építeni az itthoni oktatási folyamatba átadva az érdekes, új szakmai információkat a tanulóknak. Az agrár jellegű szakmai napok mellett a kulturális programokra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, így volt lehetőség már az első napokban a történelmi Braga felfedezésére is. A Baross iskola oktatói jártak a Palácio da Brejoeria-nál, ahol megismerhették a hely történelmi múltját és betekintést nyertek a helyi borászat működésébe is. A program keretében – a többi mátészalkai csoporthoz hasonlóan – a negyedik turnus tagjai is ellátogattak Porto városába. Ismerkedhettek testközelből a város történelmével, láthatták az ódon épületeket, az óriási hidakat.

A szakmai látogatás hozadéka, hogy mind szakmai, mind kulturális szempontból maradandó élményekkel és tapasztalatokkal lettek gazdagabbak a résztvevők az Erasmus+ mobilitásnak köszönhetően. A látottak, az újdonságok beépítésre kerülnek az oktatók által munkavégzésük során az itthoni oktatási folyamatba is. A csoport gyógypedagógus végzettséggel rendelkező tagja a megszerzett többlettudást munkája során, a rehabilitációs/habilitációs órákon fel tudja használni az ismeretátadás során is. A résztvevők valamennyien tudták fejleszteni angol nyelvtudásukat és tudták bővíteni információikat a fogadó országgal kapcsolatban, annak hagyományait, történelmét, mezőgazdaságát tekintve.