ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

SZÉCHENYIS PÉK, PÉK-CUKRÁSZ ÉS GAZDA TANULÓK AVEZZANOBAN, SZAKMAI GYAKORLATON

Avezzano - szakmai gyakorlat

VENDÉGSZERETET ÉS KIEMELT TISZTASÁG OLASZORSZÁGBAN – ERRŐL SZÁMOLTAK BE A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI ISKOLA TANULÓI

EU LOGÓ

Helyszín: Avezzano, Olaszország

Időtartam: 2024.05.05-19.

Résztvevők:

  • Balogh Norbert Leonárd
  • Tóth Dániel Szabolcs
  • Sebestyén Annamária
  • Szűcs Krisztián Ádám
  • Tóth Viktória
  • Szűcs Attila László
  • Makai Katalin
  • Munkácsi Endre Szabolcs
  • Varga Szabina
  • Nagy Orsolya
  • Rostás Szilveszter

Kísérő személyek:

  • Erdős Annamária
  • Koczkás György

Beszámoló:

Az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 11 diákja (pék, pék-cukrász, gazda) az olaszországi Avezzano városában tölthetett két hét szakmai gyakorlatot az Erasmus + mobilitási program keretében. A szakmai tapasztalatszerzés mellett ismerkedhettek a környezettel: földrajzi, kulturális, történelmi és gasztronómiai szempontból, miközben fejlődött idegen nyelvi kompetenciájuk is. A város frekventált helyén kaptak szállást a diákok, ahol 3-4 ágyas szobákban rendezkedhettek be. A gyakorlati helyek könnyen megközelíthetők voltak a diákok számára, akik valamennyien szívesen jártak gyakorlatra és kiemelték az olaszok vendégszeretetét. A programban 11 tanuló vett részt, 1 pék, 7 pék-cukrász és 3 gazda. A tanulók szakmája és a kijelölt gyakorlati hely teljes mértékben összhangban álltak egymással. A pék tanuló egy pizzériában, a pék-cukrász

tanulók kávézóban, illetve cukrászdában, a gazda tanulók pedig egy Avezzanóhoz közel működő gazdaságban végeztek gyakorlati munkát. A tanulók visszajelzései egyértelműen azt

mutatják, hogy a gyakorlatok színvonala megfelelő volt. A program célja mind kulturális mind gyakorlati képzés tekintetében teljes mértékben megvalósult.

Az egyik gyakorlati helyszín – Samurai Caffetteria Gelateria – egy kávézó és fagyizó Avezzano belvárosában, ahová főleg reggelizni és vacsorázni jártak az emberek. A modern gépekkel felszerelt helyen megtalálhatóak voltak: dagasztógép, nyújtódeszka, kézi habverő, habzsák, robotgép, tepsik, edények, fakanalak, légkeveréses sütők, kések és tortaformák, fagyigép. Ez egy kis vállalkozás, ahol 7-8 fő dolgozott összesen, a konyhán dolgozó tanuló a pék keze alá dolgozott (munkaeszközök takarítása, tisztán tartása, tortadíszítés és tortatöltés).

A másik helyszín, az Avazzano városában található, Il Bigén Italy volt. Ez a gyakorlati hely hasonló volt, mint a tanulók iskolai tanműhelye a következő eszközökkel és felszerelésekkel: dagasztógép, robotgép, kés. A Széchenyis tanuló a betanulást szinte minden nap sütött pizzát a vendégek részére.

A harmadik gyakorlati hely Avezzanohoz közel található és a tanulók beszámolói szerint tejesen más volt, mint az iskolai tanműhelyük. Ez egy városszéli tanya volt sok állattal (kb. 100 db szarvasmarha, kb. 20 db birka). Itt a következő eszközök és felszerelések voltak megtalálhatók: fejőrobot, seprőgép, villa, ásó, lapát, fejőgép. A diákok az alábbi feladatokban vették ki a részüket: takarmánykiosztás, kukorica darálása, fejőrobot, seprőgép, takarmány kiosztó, ganézás. A helyi szokásokat is közben megismerhették. A tanulók kiemelték a nagy

tisztaságot.

Egy kb. 2000 éves város romjait tekintették meg a diákok Avezzano közelében, Alba Fucens ősi olasz városban. Emellett Aielli városában is tettek kirándulást, és természetesen városnézés és közös fagyizás keretében fedezhették fel Avezzano városát, továbbá jártak a Pescara tengerparton. A diákok Rómába is eljutottak, sétáltak a Colosseum körül is. A tanulók a szakmai gyakorlat egész ideje alatt nagyon jól érezték magukat.