ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

Élelmiszeripari gépjavító 07214004

  • Képzés megnevezése: 07214004 Élelmiszeripari gépjavító
  • Óraszám: 320 óra
  • Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági szükséges: szükséges (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 15. számú melléklete alapján)
  • Képzési díj: Ingyenes (Az 1. szakképesítés szerezhető ingyenesen)
  • Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
  • Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
  • Programkövetelmény:

https://api.ikk.hu/v1/media/6422

Az élelmiszeripari gépjavító munkája során felismeri az élelmiszeripari gépek, gépsorok működési zavarait, kisebb hibákat elhárít. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszer-ipari gépek, gépsorok karbantartásában részt vesz. Figyeli a működő gépegységek működését, mozgását, érzékszervi diagnosztizálást folytat. Irányítással élelmiszer feldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever, termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Felismeri az élelmiszeriparban használatos szerkezeti anyagokat (fémek és nemfémek), az alapvető gépelemeket (kötőgépelemek, csapágyak, hajtáselemek, csővezetékek, csőszerelvények). Felméri a karbantartáshoz szükséges alkatrészeket, anyagokat. Megjavítja a könnyen javítható alkatrészeket kézi vagy kisgépi eljárásokkal. Gépelemeket, egyszerű szerkezeteket kézi- és gépi szerszámokkal műszaki dokumentáció alapján összeszerel. Műszaki dokumentáció alapján egyszerű alkatrészeket gyárt kézi és kisgépes megmunkálással, továbbá egyszerű szerkezeteket, egységeket állít össze oldható és nem oldható (szegecs-kötés) kötések alkalmazásával. Gépkönyvek, karbantartási előírások alapján elvégzi a gépek, berendezések karbantartását, üzembe helyezését. Használja a gépkezelői, vállalatirányítási szoftvereket. A munkáját munka-, tűzvédelmi, környezetvédelmi, minőségbiztosítási és higiéniai előírások figyelembevételével önállóan végzi és dokumentálja.