A képzést nyújtó intézmények:
Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
Képzés indulása legközelebb: 2021-09-01
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Édességkészítő
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 02
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
Kézműves és ipari körülmények között édességeket (kekszet, cukorkát, csokoládét) készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.