A képzést nyújtó intézmények:
Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Brózik Dezső Tagintézménye
Északi ASzC Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Északi ASzC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Képzés indulása legközelebb: 2021-09-01
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Kistermelői élelmiszer-előállító
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 10
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
Kis mennyiségű, elsősorban általa megtermelt alaptermékeket, illetve ezekből előállított élelmiszereket állít elő és értékesít végső fogyasztók számára. Az általa megtermelhető alaptermékek köre vágóállatok, tej, tojás, méz, növényi eredetű termények. A kistermelő munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kistermelői keretek között zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozást végez, tejtermékeket és sütőipari termékeket állít elő. A biztonságos termékelőállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termék előállításhoz kapcsolódó termék-nyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is.
Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.