ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

Kistermelői élelmiszer-előállító

Kistermelői élelmiszer-előállító sajtkészítés közben

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Kistermelői élelmiszer-előállító

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 10

Iskolai előképzettség:

A kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásba bekapcsolódhat

  • Tanulói jogviszonyban az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette vagy középfokú végzettséggel rendelkezik
  • Kizárólag felnőttképzési jogviszonyban az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Szakmaleírás:

Kis mennyiségű, elsősorban általa megtermelt alaptermékeket, illetve ezekből előállított élelmiszereket állít elő és értékesít végső fogyasztók számára. Az általa megtermelhető alaptermékek köre vágóállatok, tej, tojás, méz, növényi eredetű termények. A kistermelő munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kistermelői keretek között zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozást végez, tejtermékeket és sütőipari termékeket állít elő. A biztonságos termékelőállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termékelőállításhoz kapcsolódó terméknyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.

Szakmai követelmények:

  • Előkészíti a zöldségeket és gyümölcsöket a további feldolgozásra.
  • Zöldségeket, gyümölcsöket tartósít besűrítéssel, dunsztolással.
  • Savanyúságot készít.
  • Tejet pasztőröz, joghurtot, túrót, sajtot készít
  • Házi tésztát, búzakenyeret, pogácsát, mézeskalácsot, törökmézet készít.
  • Húsokat darabol, hurkát, kolbászt, tepertőt, sózott és abált szalonnát készít.
  • Kínálja és értékesíti kézműves termékeit. Vendégasztalt készít elő. Alap szinten kommunikál idegennyelven vevőivel.
  • Tájékoztatást ad vevőnek termékei élettani hatásairól.
  • Szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, a kistermelői tevékenységhez előírt dokumentumokat tölt ki, elektronikus levelezést folytat.
  • Nyilvántartást és dokumentációt vezet, számítógépes program használatával.

Iskola, ahol indulhat a képzés:

Északi ASzC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

További részletes információ:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_kistermeloi_elelmiszer-eloallito_2020pdf-1589879150572.pdf