Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Kistermelői élelmiszer-előállító
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 10
Iskolai előképzettség:
A kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásba bekapcsolódhat
- Tanulói jogviszonyban az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette vagy középfokú végzettséggel rendelkezik
- Kizárólag felnőttképzési jogviszonyban az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
Kis mennyiségű, elsősorban általa megtermelt alaptermékeket, illetve ezekből előállított élelmiszereket állít elő és értékesít végső fogyasztók számára. Az általa megtermelhető alaptermékek köre vágóállatok, tej, tojás, méz, növényi eredetű termények. A kistermelő munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kistermelői keretek között zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozást végez, tejtermékeket és sütőipari termékeket állít elő. A biztonságos termékelőállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termékelőállításhoz kapcsolódó terméknyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Előkészíti a zöldségeket és gyümölcsöket a további feldolgozásra.
- Zöldségeket, gyümölcsöket tartósít besűrítéssel, dunsztolással.
- Savanyúságot készít.
- Tejet pasztőröz, joghurtot, túrót, sajtot készít
- Házi tésztát, búzakenyeret, pogácsát, mézeskalácsot, törökmézet készít.
- Húsokat darabol, hurkát, kolbászt, tepertőt, sózott és abált szalonnát készít.
- Kínálja és értékesíti kézműves termékeit. Vendégasztalt készít elő. Alap szinten kommunikál idegennyelven vevőivel.
- Tájékoztatást ad vevőnek termékei élettani hatásairól.
- Szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, a kistermelői tevékenységhez előírt dokumentumokat tölt ki, elektronikus levelezést folytat.
- Nyilvántartást és dokumentációt vezet, számítógépes program használatával.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi ASzC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
További részletes információ: