Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Tartósítóipari technikus
A szakma azonosító száma: 5 0721 05 15
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
- Érettségire épülő képzés esetén: érettségi végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
A tartósító üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz az élelmiszer alapanyagok minősítésében, mennyiségi átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, tartósításában, csomagolásában, tárolásában. A tartósítóipari technikus fejleszti az alkalmazott tartósítóipari technológiákat (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Laboratóriumban vizsgálja a tartósítóipari alapanyagok, késztermékek minőségét, mennyiségét. A termékelőállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Részt vesz a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Tartósítóipari alapanyagot mennyiségi és minőségi követelmények szerint átvesz.
- A technológiai segédanyagokat szakmai és jogszabályi szempontok szerint alkalmazza.
- Nyersanyag előkészítő műveleteket (mosás, válogatás, magozás, hámozás) végez, végeztet, a műveleteket végző dolgozók munkáját felügyeli, irányítja.
- Elvégzi a jellegformáló műveleteket (aprítás, szeletelés stb.) a késztermék jellegének megfelelően
- Gyümölcsökből, zöldségekből félkésztermékeket gyárt/gyártat.
- Zöldség, gyümölcskészítményeket gyárt/gyártat.
- Fermentációs műveleteket végez/végezte
- Húskonzerveket gyárt/gyártat (félkonzerv, teljes).
- Készétel konzerveket, bébiételeket, bébiitalokat gyárt/gyártat.
- Aszalványokat, szárítmányokat gyárt/gyártat.
- A csomagolóanyagba, edénybe betöltött, lezárt termékeket tartósítja a gyártástechnológia előírása szerint.
- Szakmai fejlesztésekben, pályázatok elkészítésében és a termékfejlesztésekben, vezetői utasításnak megfelelően részfeladatokat lát el
- Gyártásközi ellenőrzést és késztermék vizsgálatokat végez.
- Szakszerűen üzemelteti és felügyeli a tartósítóipari gépek, berendezések működtetését és tisztítási munkálatait.
- HACCP rendszert üzemeltet, dolgozóknak higiéniai oktatást tart.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi Aszc Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
További részletes információ: