ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

„Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket” – Peter Wohlleben

Hat fős, szabadtéri ruházatú, okostelefont használó férfi csoport áll fák közelében, történelmi épülettel és tiszta égbolttal a háttérben.

Élő fatérfogat meghatározás

Az Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola 11. a osztályának erdésztechnikus tanulói erdőbecsléstan gyakorlat alkalmával az álló fák fatérfogat becslését végezték, amit törzsenkénti felvétellel kezdtek fafajonként. A felvételezés során a fa mellmagassági átmérőjének mérése átlalóval és a famagasság meghatározása precíziós manuális famagasságmérővel történik fafajbontásban. A mért adatok a felvételi lapon kerülnek rögzítésre, majd a fatömegbecslési jegyzőkönyvekben összesítésre. A fatömeg számítási táblázatok felhasználásával kiszámításra kerülnek az összesített átmérő és darabszám alapján a bruttó fatérfogat adatok, fafajbontásban. Egyszerű további számítással meghatározzák a nettó, azaz gazdaságilag meghatározó fatérfogatot. Az így kapott fafajonkénti nettó köbméter adatok alkalmasak már választékterv készítésére, mely alapja az értékesítési és gazdasági tervezésnek, számításoknak.

Egy csoport kabátot viselő ember elszórtan áll egy füves mezőn, néhányan beszélgetnek lombtalan fák közelében egy felhős napon, egy épülettel a háttérben.