ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

MÁRCIUS 23. A METEOROLÓGIAI VILÁGNAP

Négy időjárási ikon kék alapon balról jobbra: egy nap, egy felhő esővel, egy hópehely és egy felhő villámmal.

METEOROLÓGIA, ÉGHAJLATTAN, AGROMETEOROLÓGIA

Március 23-án ünnepeljük a Meteorológia Világnapját

Egy traktor egy kombájn mellett parkol a szántóföldön, és a betakarítógép tiszta ég alatt szállítja át a terményt egy pótkocsiba.

A meteorológia a földtudományok körébe tartozik, a Föld légkörének állapotával, és a benne lejátszódó folyamatokkal foglalkozó tudomány. Az időjárás hosszútávú változásaival, különböző területek éghajlatának összehasonlításával, az éghajlatot kialakító és befolyásoló tényezők rendszerével foglalkozó tudomány.

Az éghajlattan (klimatológia) szoros kapcsolatban áll a meteorológiával, a két tudomány elkülönítését az éghajlattan célkitűzései indokolják. Amíg a meteorológia a légkört önmagában vizsgálja, addig az éghajlattan feladata annak felderítése, hogy miképpen hatnak a légkörben lejátszódó folyamatok a földrajzi burkokra.

Az agrometeorológia az időjárásnak és az éghajlatnak a mezőgazdasági termesztés tárgyaira és folyamataira gyakorolt hatásával foglalkozó tudomány.

A meteorológiai előre jelzéseket az átlagemberek is nap mint nap figyelemmel követik, de egyes területeken kiemelt jelentőséggel bírnak az időjárás várható változásaira figyelmeztető jelzések.

A „meteorológia” szó a görög meteoros szóból származik, jelentése „magasztos” vagy „levegőben”; a logia pedig valaminek a megvitatására tanulmányozására, megmagyarázására utal. Arisztotelész görög tudóst és filozófust szokták a meteorológia egyik alapító atyjaként is emlegetni az i.e. 350-ből származó, Meteorologica című értekezése okán. Ebben a művében Arisztotelész tett kísérletet elsőként a Föld légkörének és víz körforgásának megértésére. Az első és a legrégebbi eszköz a csapadékmérő, amely szintén az ókori görögökhöz köthető, már i.e. 500 körül használták, az indiaiak pedig i.e. 400 körül alkalmazták.

Vannak, akiknek a munkája függ az időjárástól! Az időjárás ismerete nagyon fontos ugyanis számos foglalkozásnál. Ilyen terület például a gazdálkodás. A gazdálkodókat az időjárás, az időjárás várható változásának ismerete segíti munkálataik elvégzésében – az ültetéstől az aratásig a megfelelő időjárási körülmények megválasztásával. A meteorológiai állomás a mezőgazdaságban dolgozók barátja, hiszen annak segítségével pontosan meghatározhatják a vetés, a betakarítás vagy a permetezés idejét.