ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

EZEN A NAPON SZÜLETETT HERMAN OTTÓ,

Egy régi szürkeárnyalatos fénykép egy idős férfiról, hosszú fehér szakállal, sötét, karimájú kalapot és kabátot visel. Arckifejezése nyugodt, ahogy kissé oldalra néz az elmosódott, rusztikus háttér előtt.

az utolsó magyar polihisztor

„Ne puszta szóval, ne is jajgatással, hanem tettel védjük madarainkat!”

188 éve született Breznóbányán Herman Ottó természettudós, néprajzkutató. Ő volt a tudományos madártan, az ornitológia megalapítója Magyarországon. Továbbá ő szervezte meg Budapesten az ornitológusok II. nemzetközi kongresszusát, amelynek nyomán a Magyar Nemzeti Múzeum égisze alatt 1893-ban létrehozta a Magyar Ornitológiai Központot, a később Madártani Intézetet. Élete végéig az intézmény igazgatója maradt. Megindította az Aquila című folyóirat, ami aztán a hazai madártani kutatások központi orgánuma lett. Herman Ottó támogatta Miskolc és Borsod Vármegye múzeumalapítását. A létrehozott közművelődési intézmény 1953-tól Herman Ottó nevét viseli. Emellett a Magyar Néprajzi Társaság alapító tagja, később elnöke volt. 1900-ban megkapta a francia Becsületrend lovagkeresztjét. Egykori alsóhámori üdülője ma a polihisztor emlékháza.

Herman Ottó élete, személyisége, munkamódszere, hazaszeretete a mai napig példaként szolgálhat mindenki számára. Népszerűsége, megbecsültsége töretlen, emlékének ápolása élő hagyomány. „Az utolsó magyar polihisztor” címet többekre ráakasztották már, ő azzal érdemelte ki, hogy – tanulmányainak középfokon való megszakítása ellenére – sokirányú munkásságával maradandó értékeket hagyott az utókorra.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. oldalán a következő olvasható: „Munkánk fókuszában – az Agrárminisztérium száz százalékos tulajdonában működő nonprofit Kft.-ként – a környezet- és természetvédelem, valamint a vidékfejlesztés állnak. Feladatainkat a felelősségteljes gondolkodás jegyében, a 21. század kihívásaira reagálva végezzük.” – Bozzay Péter, ügyvezető

Néhány könyve: