Helyszín:
Leptokarya, Görögország, 2022
Résztvevők: ÉASZC dolgozók
- Glovács Mónika
- Kiss Melinda
- Hadháziné Papp Erika
- Takács Zsoltné
- Bodóné Monori Anikó
- Sándor Marianna
- Szabó Dóra
- Balogh Anita
- Kovácsné Papp Mária
- Tóth Edit
- Kiss Szilvia
- Szabó Antalné
- Fodor Ágnes
- Romhány László
- Csikai Dávid
- Lévai Imre, főigazgató
- Vislóczki Zoltán, kancellár
Beszámoló:
Az Északi Agrárszakképzési Centrum dolgozói örömmel vettek részt a Centrum Erasmus+ akkreditációjának keretében megvalósult görögországi szakmai látogatáson. A szakmai út keretében betekintést kapott a csoport a görögországi agrárium világába, Görögország középfokú agrárszakképzésébe. A szakmai programok mellett a görög történelemből, a csodálatos természeti környezetből és az épített történelmi értékekből is ízelítőt kaphattak a látogatás résztvevői. A központi állomás, a szálláshely Leptokarya-ban fogadta a centrum dolgozóit. A helyszín remek környezetben, igényes ellátást biztosított a kinn tartózkodás idején. Bár az étkezések egy része nem a bázison, hanem a mezőgazdasági termelésre koncentrálva olyan közeli helyeken valósult meg, ahol az agráriumban az utóbbi években fókuszba került „rövid ellátási lánc” kiváló működését tapasztalhatták meg a csoport tagjai. Vagyis a termelőktől közvetlenül a felhasználóhoz kerülnek a mezőgazdasági termékek. Középpontba kerültek a helyi termékek, így szerepelt a szakmai programok között helyi piac látogatása, betekintés a gyapottermesztésbe, olívaültetvény felkeresése, öntözőüzemlátogatás, illetve az olívabogyó betakarításához szükséges eszközöket előállító üzem meglátogatása. Helyi termékekkel természetesen a további kirándulások alkalmával is volt lehetőség találkozni (pl. gyógynövények, fűszerek, teák, tzipuro, stb.). A középfokú agrárszakképzés több pontját is sikerült felkeresnie a csoportnak (Larissai Mezőgazdasági Középiskola és Olympus Education Center), továbbá a hazai agráriumban is kiemelt névnek számító John Deere (Thesszaloniki) gyárat is. Nagy meglepetés volt testközelben látni egy kivifarmot, hiszen a magyarok általában már csak a gyümölccsel találkoznak a hazai üzletekben. A családi fetaüzemben mindenki figyelemmel kísérte a közkedvelt fetasajt elkészítésének útját. A Meteorákhoz tett kirándulás, illetve a hajókirándulás minden résztvevő számára örök élmény marad.
Fotók: