Helyszín:
Leptokarya, Görögország, 2022
Résztvevők: ÉASZC dolgozók
- Baloghné Farkas Rosemarie Odette
- Csontos Tibor
- Erdei-Nagy Ibolya
- Jánóczki Józsefné
- Kálmán Anikó
- Kecskemétiné Papp Andrea
- Lakatosné Vass Zsuzsanna
- Oláh Istvánné
- Revák Tiborné
- Somogyiné Kuknyó Tünde
- Székiné Szabó Tímea Krisztina
- Verdes Mónika
- Lévai Imre, főigazgató
- Vislóczki Zoltán, kancellár
Beszámoló:
Az Északi Agrárszakképzési Centrum dolgozói örömmel vettek részt azon a szakmai látogatáson, amelynek keretében lehetőség nyílt betekinteni a görögországi agrárium világába, az ottani középfokú agrárszakképzésbe. A szakmai programok mellett a csoport látogatást tehetett a görög történelmet, a csodálatos természeti környezetet és az épített történelmi értékeket célzó helyszíneken. A központi állomás, a szálláshely Leptokarya-ban fogadta a centrum dolgozóit. A helyszín remek környezetben, igényes ellátást biztosított a kinn tartózkodás idején. Bár az étkezések egy része nem a bázison, hanem a mezőgazdasági termelésre koncentrálva olyan közeli helyeken valósult meg, ahol az agráriumban az utóbbi években fókuszba került „rövid ellátási lánc” kiváló működését tapasztalhatták meg a csoport tagjai. Vagyis a termelőktől közvetlenül a felhasználóhoz kerülnek a mezőgazdasági termékek. Középpontba kerültek a helyi termékek, így szerepelt a szakmai programok között helyi piac látogatása, betekintés a rizstermelésbe, olívaültetvény felkeresése, gesztenyeüzem meglátogatása. Helyi termékekkel természetesen a további kirándulások alkalmával is volt lehetőség találkozni (pl. gyógynövények, fűszerek, teák, tzipuro, stb.). A középfokú agrárszakképzés több pontját is sikerült felkeresnie a csoportnak (Larissai Mezőgazdasági Középiskola és Olympus Education Center), továbbá a hazai agráriumban is kiemelt névnek számító John Deere (Thesszaloniki) gyárat is. Nagy meglepetés volt testközelben látni egy kivifarmot, hiszen a magyarok általában már csak a gyümölccsel találkoznak a hazai üzletekben. A családi fetaüzemben mindenki figyelemmel kísérte a közkedvelt fetasajt elkészítésének útját.
Fotók: