ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

AZ AGRÁRIUM EREJE – ÜNNEP A HAJDÚSÁGBAN

Hat férfiból álló csoport ül a színpadon egy panelbeszélgetés alatt. Üzleti öltözékben vannak, és beszélgetnek. Mögöttük transzparensek és egy nagy zászló. A színpadot növények és virágok díszítik, az előtérben részben közönség látható.

TRAKTORING, AGRÁRFÓRUM, TRAKTORKARNEVÁL, PULLING

Tartalmas felvezető programmal indult idén is a hajdúböszörményi Traktorhúzó verseny. A rövid elnevezés mögött három napra való rendezvénysorozat rejlik, melynek keretében a Kelet-magyarországi Agrárfórum várta az érdeklődőket pénteken. A kezdeményezés bázisa évek óta az Északi Agrárszakképzési Centrum hajdúböszörményi iskolája. Az intézmény a szervezőket minden területen támogatva vett részt az Ország egyetlen és legnagyobb lóerő fesztiválján.

A 23. alkalommal megrendezett traktorhúzó versenyen amatőrök és profik ezúttal valamennyien terepet kaptak. A versenyfutamokra mindkét napon megteltek a lelátók, a családok ezúttal is kíváncsiak voltak. A hajdúsági rendezvény minden évben határokon túlról is vonzza a versenyzőket és az érdeklődőket. A kezdeményezés keretében megszervezett „Traktoring” elnevezésű összetett verseny az Északi Agrárszakképzési Centrum működési területén működő agrárszakképző iskolák között zajlott, amely egy kellemes főzőversennyel indult az agrárfórummal egyidőben az iskola udvarán. Köszönjük valamennyi résztvevő iskolánknak, hogy a nyári szünetben is helyt álltak és megmérettetek!

MBH Bank Agrárcentrum Kelet-magyarországi Agrárfórum 2023

Az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban, a Papp István Konferenciateremben kapott helyet ezúttal is az az agrárrendezvény, amely méltó felvezető programja volt a népszerű traktorhúzó versenynek.

A fórumon a köszöntőket követően az agrártárca vezetője megnyitó beszédében, nyitó előadásában elmondta: jó néha kicsit megállni, megnézni, hol tartunk, mennyi erőnk van ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célokat és ennek tudatában tervezni meg a jövőt. Dr. Nagy István kijelentette: az az egy biztos, hogy úgy, ahogy apáink csinálták a dolgukat, úgy ma már nem lehet. Az új kihívásokra új válaszokat kell adni. Midig az adott helyzethez aktuálisan kell megtalálni a megoldást. Ma az egyik legnagyobb feladat az, hogy az ukrán termékek találják meg korábbi, hagyományos piacukat. Jelenleg ugyanis elfoglalják az európai piac egy jó részét a magyar gazdaság által előállított termékek elől. Ez zavarokat okoz Magyarország számára.

ÚJ HELYZET, ÚJ SZEMLÉLET, ÚJ TECHNOLÓGIA

A másik nagy feladat megértetni mindenkivel, főként a városban élőkkel és a felnövekvő generációval, hogy az élelmiszerek nem maguktól kerülnek a boltok polcaira vagy otthon, a hűtőbe. Továbbra is és folyamatosan tenni kell az agrárterület presztízsének emeléséért! El kell ismertetni a társadalom előtt az agráriumban dolgozók munkáját, össze kell fogni, ezen kell dolgozni – hangsúlyozta az agrárminiszter. Hozzátette: a támogatásoknak köszönhetően a területet helyzetbe tudja hozni a tárca. De minden dolgos kézre szükség van az agráriumban, ami csak összefogással fog megvalósulni. Kiemelt cél az is, hogy javuljanak a vidéken élő életkörülményei, legyen idejük, lehetőségük gondozni kertjeiket. A termelésből adódó feleslegüket és az elkészített kézműves termékeket pedig elvigyék a helyi piacra. Továbbá nem mehetünk el amellett sem, hogy elöregedett a gazdatársadalom, ezért segíteni kell a fiatal gazdákat, mindannyiójukat és folyamatosan kell tenni az agrárszakképzés népszerűsítéséért. Dr. Nagy István leszögezte: az a hamarosan megjelenő pályázat, amely bemutatóüzemek kialakítására vonatkozik lehetőséget teremt arra is, hogy például a rendezvénynek otthont adó iskola is korszerűsödhessen. A kiírásra sikerrel pályázhatnak az iskolák mellett a tangazdaságok, a fajtabemutató kísérleti állomások is.

Az agrárminiszter kiemelten hangsúlyozta, hogy iskoláink a magukról kialakított képet mutatják a családoknak, akik döntenek a gyermekek továbbtanulásáról. Olyan körülményeket teremteni éppen ezért, hogy az agrárszakképzés vonzó lehessen, perspektívát adjon az ebbe az irányba tekintő családok számára. Fel kell ismerniük az embereknek, hogy a mezőgazdasági munka nem szégyen! Példaként említette, hogy egy BMW belsőjénél korszerűbb egy traktor felépítése. – A jelenleg zajló folyamatban a mezőgazdaság alapjaiban tud megváltozni – zárta előadását Dr. Nagy István.

A Kelet-magyarországi Agrárfórum további részében négy szekcióban cseréltek eszmét a meghívott vendégek és vetették fel a jelenleg legégetőbb kérdéseket az adott tématerületen:

– A sertés-, és baromfiágazat, valamint a szarvasmarha és tejágazat lehetőségei a Hajdúságban

– A növénytermesztés előtt álló kihívások, az élelmiszer-feldolgozás és az automatizálás

– Az agrárium előtt álló kihívások, a szakképzési rendszer átalakítása, az agrárszakképzési centrumok feladatai

Valamennyi szekciós beszélgetés keretében felmerült az integráció fontossága, a folyamatos fejlesztés szükségessége, eszmecserék zajlottak a támogatások mértékéről és felhasználásáról, felhasználhatóságáról. Az edukáció központi fogalommá vált az agrárfórumon, ami az agrárszakképzést nappali és felnőttképzést egyaránt pozitívan érintheti a jövőben. Az Északi Agrárszakképzési Centrumot a szakképzést érintő szekció munkájában Ferdinánd Ágnes, főigazgató-helyettes képviselte Hajdúböszörményben.