ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

A BIZALOM, KOOPERÁCIÓ, BESZÉLGETÉS JEGYÉBEN! DEBRECEN 23-32!

Két üzleti öltözékben lévő férfi beszélget egy mezőgazdasági szakkiállításon. Mögöttük különböző mezőgazdasági termékekről szóló promóciós plakátokkal és brosúrákkal ellátott standok láthatók. A résztvevők asztaloknál ülnek és böngészik az eseményt.

32. FARMER-EXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás, 2023

A 2022-ben megrendezett debreceni expo középpontjában a vízgazdálkodás állt témaként. Idén a kertészet, a növénytermesztés és az állattenyésztés a fókuszterületek, de nagy horderővel jelennek meg a következő fogalmak: KOOPERÁCIÓ, BESZÉLGETÉS.

Vaszkó László, vásárigazgató kiemelte az ünnepélyes megnyitón: – Az idei kiállítás és vásár alapja a BIZALOM, az élő szó, amely kiállító és látogató hangzik el. Hozzátette: a legfontosabb cél, hogy bátran gondolkozhassunk a jövőben egy megnyugtató együttműködésnek köszönhetően.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az egyetem saját agrárkabinetéről beszélt, amely tovább erősíti a felsőoktatási intézmény egyébként eddig is meglévő innovatív potenciálját. Hangsúlyozta: a kabinet által az egyetem tud segíteni a gazdáknak a piacépítésben a gazdák és a szektor érdekében. A rektor is kérte: Beszélgessünk egymással!

„FONTOS, HOGY MIT VETÜNK AZ ARATÁS REMÉNYÉBEN!”

Dr. Nagy István, agrárminiszter is ráirányította a figyelmet a párbeszédre. Múlt heti, hajdúböszörményi beszédéhez hasonlóan itt is kijelentette: az az egy biztos, hogy úgy, ahogy apáink csinálták a dolgukat, úgy ma már nem lehet. Az új kihívásokra új válaszokat kell adni. Midig az adott helyzethez aktuálisan kell megtalálni a megoldást. Hozzátette: a támogatásoknak köszönhetően a területet helyzetbe tudja hozni a tárca. De minden dolgos kézre szükség van az agráriumban, ami csak összefogással fog megvalósulni. Végül az előtte szólókhoz igazodva a következőket mondta a megnyitón megjelenteknek: Hallgassanak rám! Tegyék azt, amit mondok! Ne önmagukra nézzenek, hanem egymásra! Így minden nehézségen túl tudunk lenni.

A 32. Farmer-Expon 280 kiállító mutatkozik be és kínálja termékeit a látogatóknak. A négynapos rendezvénysorozat keretében a szakmai tanácskozások mellett állatbemutatókat, tenyészállat-felvezetéseket is tartanak, de meg lehet tekinteni a vásártéren a legkorszerűbb mezőgazdasági eszközöket is. A 32. Farmer Expo – Nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari vásáron az Északi Agrárszakképzési Centrumot ezúttal is hajdúsági intézménye, az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium képviseli önálló standdal a kiállító térben. Hajdúböszörményi iskolánk az agrárium valamennyi ágazatához kapcsolódó képzést tudja kínálni a terület iránt érdeklődőknek – nappali képzésben és felnőttképzésben is. Idén a Centrum még egy standon utolérhető, hiszen mezőgazdasági drónunk forgalmazója, a Magyar Vidékért Kft. biztosít megjelenési felületet számunkra a rendezvény ideje alatt. A Centrum TTA-drónját már az expo első napján a levegőbe emelte kollégánk, drónpilótánk: Romhány László. Megjelenésünk ebben a témában azért is kiemelten fontos, mivel a jövőben növényvédelmi drónpilóta képzés beindítása is várható az Északi Agrárszakképzési Centrum szervezésében.

A 32. Farmer-Expo augusztus 17-20-ig várja a látogatókat Debrecenben, a DE Böszörményi úti campus területén.

Augusztus 18-án, szombaton „Munkaerőpiaci kihívások az agrárgazdaságban – a duális szakképzés, mint válasz” címmel szervez kerekasztal beszélgetést a NAK, ahol Lévai Imre, főigazgató képviseli az Északi Agrárszakképzési Centrumot.

2023. AUGUSZTUS 19. (SZOMBAT)
 
 15:00-16:30  Munkaerőpiaci kihívások az agrárgazdaságban – a duális szakképzés, mint válasz
 Moderátor: Székely Erika, a NAK Szakképzési és Szaktanácsadási Igazgatóságának igazgatója
 Meghívott beszélgető partnerek:
 Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára
Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója
Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője
Bercsényi Szilvia, szakképzési szakértő
Madar-Gál Adrienn, a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóságának szakképzési referense
Baloghné Zám Éva, Balogh-Farm Tépe Kft.