EZ IGAZI ÉLMÉNYGASZTRONÓMIA VOLT – szóban és falatokban
FŐSZEREPBEN A VESZPRÉMI „SÉF” TANULÓI ÉS AZ OLASZORSZÁGI AGRÁRIUMBA KÉSZÜLŐ FIATALOK
Sokoldalú támogatással és jelentős összefogással valósulhatott meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség „Hagyományok ötvözése innovatív technológiákkal a vendéglátásban” című rendezvénye, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatba is bekerült. A nem akármilyen ebéddel egybekötött rendezvényen résztvevők értékes előadásokat hallgathattak meg a munkaerő piacot jellemző aktualitásokról, a nemzetközi versenyzésről, külföldi munkák tapasztalatairól a Szövetség tagjaitól. A programon megjelent olaszországi vendégek, termelők pedig arról beszéltek, miért éri meg a fogyasztónak közvetlenül a termelőtől vásárolni és hogyan tehetünk annak érdekében, hogy a 21. században is harmóniában tudjunk maradni a természettel. Majd az olasz fiatalok is szót kaptak és igazi élmény volt hallani, amikor elmondták, miért választották a mezőgazdaságot jövőjük zálogául, mit láttak a szüleiktől a családi gazdaságon belül és hogy ez milyen értéket képvisel számukra.
November 15-én, szerdán már ebédre is hivatalosak voltak azok a vendégek, akik meghívót kaptak az MNGSZ rendezvényére. A Nemzeti válogatott tagjai a tanulókkal közösen készítették a fogásokat HELYI ALAPANYAGOK felhasználásával. Ez az ebéd is magában hordozta azt az üzenetet, amit a Szövetség már jó ideje képvisel és minél szélesebb körben szeretne világossá tenni a lakosság számára, függetlenül attól, hogy ki melyik részén él az országnak.
András Krivács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke évek óta valamennyi megnyilvánulása során kiáll a 0 km-es ellátási lánc megvalósításának fontossága mellett. Ezen a ponton feltétlenül összekapcsolódik a vendéglátás-turizmussal a mezőgazdaság, így az agrárszakképzés is érintetté válhat, a saját keretei között általa előállítható alapanyagok vonatkozásában. Ez egy valódi közös cél lehet, amiért érdemes, bár valójában alig kell tenni!!!!
A csodálatos ebédért és a felszolgálásért, összességében a szerdai vendéglátásért köszönetet mondott és elismerést adott át a tanulók és oktatójuk számára a programot szervező Szövetség vezetősége.
Michaela Barletti, olasz termelő kifejtette: azért foglalkozik 2002 óta biozöldség termesztéssel, mert szeretne segíteni az embereknek abban, hogy egészségesen étkezzenek, egyúttal pedig azért is tesz, hogy csodás környékük a mezőgazdaság szempontjából is felértékelődjön. Szerinte meg kell győzni a fiatalokat ennek az iránynak a létjogosultságáról és fontosságáról, hisz ennek mentén biztosan tudnak tenni jövőjük és az egészségük érdekében. Kiemelten fontosnak tartja a DIREKT ÉRTÉKESÍTÉST! Michela mindenkit ismer, aki tőle vásárol. És bár ez nem egy egyszerű folyamat, de ennek köszönhetően minden vásárlója tudja, hogy mit vesz meg. Hangsúlyozta: ő maga a legjobb reklámja a saját termékeinek. Azoknak a termékeknek, amelyekből egy teljes hétre be tudnak vásárolni a fogyasztók anélkül, hogy bármilyen szerrel kezelve lennének az alapanyagok. És ráadásul a biogazdálkodással a környezetet is kíméljük – tette hozzá.
Rosario Floriddia, olasz termelő visszanyúlt az ősbúzához és már 2009 óta csak ősi gabonafajtákkal foglalkoznak a családi gazdaságban. Mára már gazdaságilag is működik számukra ez az irány, ami ráadásul környezetkímélő is. Mint elmondta: ezek a gabonafajták az emberekre is jobb hatással vannak. Szerinte akik gondolkodnak, gondolnak magukra és az egészségükre, az ezekből a gabonákból készült lisztet használják. Ezt a lisztet ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják!!! Az is fontos, hogy az eladás közvetlenül zajlik, így nincs a folyamatban semmilyen spekuláció.
A rendezvényen az olasz vendégek között olyan fiatalok is voltak, akik szüleiket látva, az általuk végzett agrártevékenység értékét felismerve, a mezőgazdaság felé fordultak és ma már ebben képzelik el saját jövőjüket is.
Elmondták: Olaszországban is van viaskodás a gimnáziumi és a szakmát tanuló fiatalok között, így sokaknál ez is szempont a továbbtanulás kapujában. De!!! A programban előadó fiatalok mindegyike ma már büszke a szüleire, választott útjukra és bár mindannyian beleszülettek a család tevékenységébe, ma már nem érzik kényszernek, hogy részt vállaljanak a feladatokból.
Egyikőjük fontosnak tartotta kiemelni, hogy Siena településen egy teljes bevásárlást meg lehet oldani úgy, hogy csak helyi termelőktől vásárolnak a lakosok.
Rosario fia is nagy büszkeséggel mesélt arról, hogy már egy éve édesapja vállalkozásában dolgozik. Jól érzi ott magát és elárulta, hogy minden nap tanul valami újat. Többször is volt gyakorlaton szállodákban, hogy a vendéglátás oldaláról is lássa a folyamatot.
A harmadik fiatal egy olyan fiatal hölgy volt, aki azért sem akarta az agrárirányt választani, mert látta, hogy édesapja egész évben leterhelt a folyamatos feladatok miatt. Tudta, hogy ez egy kemény munka. DE!!! Bár először más típusú iskolába jelentkezett, időközben meggondolta magát, és mégis átiratkozott egy mg-i középiskolába. A nehézségek mellett ugyanis meglátta és felfedezte azt is, hogy milyen szenvedély van az agrármunka mögött. Kiemelte: a felnőttek gyakran mondják nekik a mezőgazdaságban: „Ti, fiatalok nem is akartok dolgozni igazán!” És erre ők úgy reagálnak: „De akarunk! Csak már nem úgy, ahogyan ti csináljátok!”
A fiatalok számára ez a rendezvény, ahol szüleikkel együtt képviselhették az általuk favorizált terület értékeit és arról beszélhettek a Veszprémben összegyűlt közösség előtt, óriási lendületet ad!
Az MNGSZ értékes programján az Északi Agrárszakképzési Centrumot Lévai Imre, főigazgató képviselte.
Köszönjük a meghívást!
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és
Veszprémi SzC Séf Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
![Egy csoport ember ül egy hosszú vacsoraasztalnál, tányérokkal, poharakkal és szalvétákkal. Két személy áll a szoba elején, kezében egy nagy csekket. A szoba jól megvilágított, felső világítással és nagy ablakokkal rendelkezik, piros függönyökkel.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/363513292_708661237531251_6556164465434604608_n-768x1024.jpg)
![Emberek egy csoportja, néhányan táblákat tartva, egy ülő résztvevőkkel teli terem előtt állnak. A fókusz az álló egyéneken van, akik egy vetítővászon és egy cserepes növény mellett, meleg megvilágítás mellett fényképezkednek.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/363673110_1075097493511906_760566039435081616_n-768x1024.jpg)
![Emberek egy csoportja ül egy hosszú étkezőasztalnál, sárga szalvétákkal, üvegárukkal és menükkel. Két személy az elején áll és a vendégekhez beszél. A helyszín egy hivatalos beltéri eseménynek tűnik, nagy ablakokkal és piros függönyökkel a háttérben.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/365385273_914005753629826_5993571503998487386_n-768x1024.jpg)
![Három ember áll, és papírokat tart a képernyő előtt, és egy transzparenst egy beltéri rendezvényen. A bal oldali férfi öltönyt visel, míg a mellette lévő két nő alkalmi ruhát visel. A háttérben részben látható a szöveget és képeket tartalmazó banner.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/368378732_1526342764572671_2301098763061436060_n-768x1024.jpg)
![Tányéros étel egy adag buggyantott halat, piros ecetes karfiollal, szószszeletekkel, finomra morzsolt öntetekkel és zöld fűszernövényekkel díszítve, fehér tányéron. A háttérben egy hasonló étel kissé életlen.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/368441973_1420843532170279_303241016908195030_n-768x1024.jpg)
![Emberek csoportja összegyűlik egy hivatalos eseményre terített asztal körül. Az asztalt fehér terítők, arany futók, borospoharak és virágdíszek díszítik. A háttérben egy fotós örökíti meg a pillanatot.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/368448664_1570699093767146_6448217575604251231_n-768x1024.jpg)
![Egy éttermi jelenet fehér abrosszal letakart asztaloknál ülő vendégekkel, akik beszélgetnek. Több fehér ingbe öltözött felszolgáló fogadja a vendégeket. Az egyik asztalon élénk narancssárga virág látható a vázában, a háttérben pedig nagy, drapériás ablakok láthatók.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370072548_1102209367430649_2240931739054406536_n-768x1024.jpg)
![Az étkezőasztalon egy kék színű, sárga feliratú transzparens látható. A transzparensen a "SEF" felirat olvasható, alatta további magyar szöveggel. A transzparens körül több borospohár, egy összehajtott sárga szalvéta és a háttérben étkezők láthatók.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370115618_1245827390143277_7048775002475775212_n-768x1024.jpg)
![Négy emberből, két férfiból és két nőből álló csoport bent áll papírokkal vagy bizonyítvánnyal. Egy nő a mikrofonba beszél. Az előtérben egy színes virágcsokor, a háttérben egy szöveges és képi transzparens látható.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370120653_717480146562241_4133063974490206168_n-768x1024.jpg)
![Egy hangszóró mikrofont tart, és a közönség előtt áll egy szobában, ahol egy behúzható vetítővászon és egy reklámszalag van. A transzparensen egy ételt felszolgáló nő és egy főzõszakács képei láthatók. Néhány közönségtag leül, és egy fényképet készít.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370139926_661741979482050_6178871293660137489_n-1024x768.jpg)
![Négyen állnak bent, oklevéllel a kezükben. Egy férfi és egy nő beszél mikrofonba. Mögöttük a Windows asztalt megjelenítő nagy képernyő, részben szöveges banner látható. A szoba sarkában egy cserepes növény áll.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370172306_1073387617342510_5838068582904998569_n-1024x768.jpg)
![Egy gyönyörűen bevont desszert csokoládéfélholddal, rózsaszín sorbettel és különféle köretekkel egy fehér tányéron, az étlap mellett található egy arany terítővel, szalvétával, borospoharakkal és evőeszközökkel megterített étkezőasztalon.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370197507_1003492887398265_7217178336563899432_n-1024x768.jpg)
![Két férfi áll egy szoba előtt papírokkal, az egyik fehér inget és kék nyakkendőt visel, a másik fekete öltönyben. Faszékeken ülő közönségnek mutatkoznak be. A háttérben egy transzparens és egy vetítővászon látható.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370221037_7544956958865745_3495179209860455282_n-768x1024.jpg)
![Egy fiatal pincér egy csoport embert szolgál ki egy étteremben, és egy edényt tesz egy ülő nő elé. Az asztalon több borospohár, edény és szalvéta található. Az asztalon jól láthatóan látható egy kék és sárga banner, amelyen "sef" van nyomtatva.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/371172968_707584744336183_8761617012627092789_n-1024x768.jpg)
![Fehér tányér ínyenc étellel, amelyen egy darab hús, sült burgonya, egy kanál paradicsomszósz és egy csepp barna szósz található, zöldekkel díszítve. A közelben borospoharak, egy hajtogatott sárga szalvéta és egy menükártya.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/377293100_906708430359340_9144997691979528388_n-768x1024.jpg)
![Egy ötfős csoport, három nő és két férfi áll egy terem előtt, amely tele van székeken ülő emberekkel. Egy nő a mikrofonba beszél. Mögöttük szöveget és képeket tartalmazó banner jelenik meg. A szoba sárga falú és cserepes növény.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/368556129_305158445736381_2375099581474509766_n-1024x768.jpg)
![Egy étkezőasztalnál ülő embercsoportot két pincér szolgál ki. A fehér ingbe és nyakkendőbe öltözött pincérek tányérokat visznek magukkal. Az ablakon a háttérben egy szövet transzparens lóg, rajta a "sef" felirat.](https://easzc.hu/wp-content/uploads/2023/11/370029105_1529397134479342_3776417844814375329_n-1-1024x768.jpg)