ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

ERASMUS+ MOBILITÁS: A „PORTUGÁL RÓMÁBAN” JÁRTAK A BAROSS OKTATÓI

Öt ember áll együtt egy fotóhoz egy macskaköves téren egy napsütéses napon. Mögöttük díszes történelmi épület, barokk stílusú homlokzattal és tornyokkal. A jobb oldalon egy zöld szökőkút is látható több szinttel.

Erasmus + Szakmai látogatás – „Braga, a portugál Róma és a finoman érlelt bor hazája”

Az Európai Uniót jelképező kék zászló 12 sárga csillagból álló körrel. A zászló alatt magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az Európai Unió támogatásával”, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával.

Célország: Portugália, Braga

Időpont: 2024.01.22 – 2024.01.28.

Résztvevők:

  • Nyíri Éva
  • Szabó Nikoletta
  • Kócsi Zsolt
  • Juhos Péter
  • Pápai Zsolt

Beszámoló:

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói egy nyertes pályázatnak köszönhetően tartalmas és hasznos hét napot tölthettek el Portugáliában, Braga városában.

A pályázat célja: bővebb szakmai ismeretek szerzése az integrált növényvédelemről, a kertészetben és gyümölcstermesztésben elkövetett leggyakoribb hibák kiküszöbölése, a felnőttek szakmai oktatásában hasznosítható digitális módszerek fejlesztése.

A Gordius Learning Zrt. csapatának köszönhetően a fogadószervezet a BragaMob volt, amely által a résztvevőknek lehetősége nyílt tapasztalatszerzésre, tanulásra, szakmai fejlődésre és a természeti-épített környezet felfedezésére.

A csoport szállása Portugália legrégebbi városában, a nagy múltú Bragaban volt, ahol a régi, hagyományokat tisztelő város kulturális gazdagsága, történelmi múltja és szépsége lenyűgöző. Ezt bizonyítja az is, hogy a városban található Bom Jesus katedrális 2019 óta a kulturális világörökség része.

A Baross oktatói megismerkedtek Ponte de Lima egyik legnagyobb szőlőbirtokával, ahol részletes tájékoztatást kaptak a birtok kiváló minőségű borának készítéséről, megtapasztalták, hogy minőségi bort, csakis minőségi-egészséges szőlőből lehet készíteni. Ehhez elengedhetetlen a fenntartható szőlőtermesztési technológia, ezen belül is a megfelelő növényvédelem. Boruk sikere a vegyszermentességben rejlik.

A szakmai látogatás ideje alatt a kulturális, történelmi felfedezés a résztvevők számára tovább folytatódott a ”hidak városának” is nevezett Portóba. A szűk, macskaköves utcák és csempével kirakott házak labirintusaiban sétálva megcsodálhatták a város műemlékeit, majd a Douro folyón egy kellemes hajókirándulással zárták a napot. A szabadidő keretében pedig nosztalgiavillamosra szálltak és lementek az Atlanti-óceánhoz, amelynek látványa lenyűgöző volt mindannyiuk számára.

A szakmai látogatás lehetőséget nyújtott arra, hogy a Baross oktatói betekintést nyerhessenek a nagymúltú ország szakmai, kulturális hagyományaiba. A Portugáliában megszerzett ismereteket pedig igyekeznek beépíteni az intézmény szakmai, valamint közismereti munkájába.