- Képzés megnevezése: 07214009 Borász
- Óraszám: 300 óra
- Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági szükséges: szükséges (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 15. számú melléklete alapján)
- Képzési díj: Ingyenes (Az 1. szakképesítés szerezhető ingyenesen)
- Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
- Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
- Programkövetelmény:
https://api.ikk.hu/v1/media/6404
- A borász borkészítéshez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Elvégzi az erjesztést és a kierjedt újbor kezelését, érlelését, az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szaktechnológia során szükséges laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi, méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Szakmai alapismeretei alapján borkóstolót, borbemutatót tart. Munkája során a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával, a jó gyártási gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.