Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Édességkészítő
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 02
Iskolai előképzettség:
A kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásba bekapcsolódhat
- Tanulói jogviszonyban az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette vagy középfokú végzettséggel rendelkezik
- Kizárólag felnőttképzési jogviszonyban az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
Kézműves és ipari körülmények között édességeket (kekszet, cukorkát, csokoládét) készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Átveszi, majd szakszerűen raktározza, tárolja az édességkészítéshez szükséges nyersanyagokat.
- Kiválasztja a termékek készítéséhez szükséges nyersanyagokat, megvizsgálja azok felhasználhatóságát, elvégzi a szükséges előkészítő műveleteket.
- Elkészíti az édesipari félkész termékeket, szakszerűen tárolja, felhasználja azokat.
- Édesipari lisztesárukat készít.
- Kiválasztja a megfelelő csomagolást, a jogszabályoknak megfelelően jelöli a terméket.
- Munkáját az édesipari Jó higiéniai és jó gyártási gyakorlat előírásai szerint végzi.
- Üzemi HACCP dokumentumokat vezet.
- A termékek készítéséhez szükséges munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket balesetmentesen használja, kezeli, üzemelteti, elvégzi a szükséges tisztítási feladatokat
- Az üzemi termékösszetételek alapján nyersanyagszükségl etet számol.
- Szakszerűen kezeli az édesipari melléktermékeket és hulladékokat.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
További részletes információ:
https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_edessegkeszito_2020pdf-1589879775736.pdf