Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Élelmiszeripari gépésztechnikus
A szakma azonosító száma: 5 0721 05 04
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
- Érettségire épülő szakmai oktatás esetén: érettségi végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
Az élelmiszeripari gépésztechnikus oktatás olyan széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja, amelynek birtokában a szakember jó áttekintő- és irányító képességet szerez. A megszerzett gyakorlati tudás után képessé válik a középvezetői feladatok ellátására. Az élelmiszeripari gépésztechnikus az élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében, az élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban. Ellenőrzi, és szükség esetén korrigálja a gépek technológiai beállításait. Felméri a karbantartáshoz szükséges alkatrészeket, anyagokat. A javítandó alkatrészről, rajzkészítő programmal rajzot, és az alapján művelettervet készít. Megjavítja a könnyen javítható alkatrészeket kézi vagy gépi eljárásokkal. Elkészíti a karbantartási tervet, részt vesz a gépek vagy gépsorok karbantartásában. Automatikus vezérlésű mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű élelmiszeripari gépeket kezel. Használja a gépkezelői-, és a vállalatirányítási szoftvereket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Ellenőrzi és biztosítja a problémamentes gyártáskezdést.
- A visszajelzők segítségével felügyeli az élelmiszeripari gép vagy gépsor folyamatos működését.
- Felismeri és jelzi a gép vagy gépsor üzemeltetésével kapcsolatos hibákat.
- Rajz alapján felismeri és beazonosítja a gépelemeket.
- Gépet, gépegységet szét-, és összeszerel.
- Felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat.
- Alkatrészről szabadkézi műhelyrajzot készít.
- Rajzkészítő programokat használ, és művelettervet készít.
- Felismeri az alkalmazott vezérlési (pneumatikus, hidraulikus), és szabályozási körök működését.
- Követi a gyártási tervet, használja a termékekre vonatkozó receptúrákat.
- Ellenőrzi a termék minőségét, elkülöníti a hibás termékeket.
- Módosítja a gép, gépsor technológiai paramétereit.
- Beállítja az új termék technológiai paramétereit, megjavítja a könnyen javítható alkatrészeket, elkészíti a karbantartási tervet.
- Legalább egy idegen nyelven szakirodalmat olvas, értelmez, tájékozódik a külföldi műszaki és technológiai fejlesztésekről.
- Használja a szakterületének megfelelő vállalatirányítási szoftvereket.
- Részt vesz a vállalkozás szabályos működtetésében, a vonatkozó dokumentumok elkészítésében és vezetésében.
- Szakszerűen kezeli a melléktermékeket és hulladékokat.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
További részletes információ: