A képzést nyújtó intézmények:
Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
Képzés indulása legközelebb: 2021-09-01
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Élelmiszeripari gépkezelő
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 05
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat:nem szükséges
A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
Az élelmiszeripari gépkezelő olyan általános és széleskörű tudással és képességgel rendelkezik, amely szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati gép, berendezés kezelésére.
Az élelmiszeripari gépkezelő – részt vesz az élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési munkáiban. Felügyeli a gépek, gépsorok munkáját, felismeri a hibát, kisebb hibákat szakmai irányítással elhárít.
Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában. Követi a gyártási tervet, termékváltásnál elvégzi az átállásokat, folyamatosan figyeli a termék minőségét, a hibás terméket elkülöníti, vezeti a gyártási dokumentációt.
Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a gépeket, berendezéseket.
Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.