ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

GASZTRONÓMIA-VENDÉGLÁTÁS-AGRÁRSZAKKÉPZÉS

Egy embercsoport egy hosszú asztalnál ül, és étkezés közben beszélgetnek. Két fehér inges felszolgáló ül az asztalnál. Az előtérben egy kék transzparens található sárga "sef" betűkkel. A környezet világos, beltéri étkezőnek tűnik.

EZ IGAZI ÉLMÉNYGASZTRONÓMIA VOLT – szóban és falatokban

FŐSZEREPBEN A VESZPRÉMI „SÉF” TANULÓI ÉS AZ OLASZORSZÁGI AGRÁRIUMBA KÉSZÜLŐ FIATALOK 👏👏👏

Sokoldalú támogatással és jelentős összefogással valósulhatott meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség „Hagyományok ötvözése innovatív technológiákkal a vendéglátásban” című rendezvénye, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatba is bekerült. A nem akármilyen ebéddel egybekötött rendezvényen résztvevők értékes előadásokat hallgathattak meg a munkaerő piacot jellemző aktualitásokról, a nemzetközi versenyzésről, külföldi munkák tapasztalatairól a Szövetség tagjaitól. A programon megjelent olaszországi vendégek, termelők pedig arról beszéltek, miért éri meg a fogyasztónak közvetlenül a termelőtől vásárolni és hogyan tehetünk annak érdekében, hogy a 21. században is harmóniában tudjunk maradni a természettel. Majd az olasz fiatalok is szót kaptak és igazi élmény volt hallani, amikor elmondták, miért választották a mezőgazdaságot jövőjük zálogául, mit láttak a szüleiktől a családi gazdaságon belül és hogy ez milyen értéket képvisel számukra.

November 15-én, szerdán már ebédre is hivatalosak voltak azok a vendégek, akik meghívót kaptak az MNGSZ rendezvényére. A Nemzeti válogatott tagjai a tanulókkal közösen készítették a fogásokat HELYI ALAPANYAGOK felhasználásával. Ez az ebéd is magában hordozta azt az üzenetet, amit a Szövetség már jó ideje képvisel és minél szélesebb körben szeretne világossá tenni a lakosság számára, függetlenül attól, hogy ki melyik részén él az országnak.

András Krivács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke évek óta valamennyi megnyilvánulása során kiáll a 0 km-es ellátási lánc megvalósításának fontossága mellett. Ezen a ponton feltétlenül összekapcsolódik a vendéglátás-turizmussal a mezőgazdaság, így az agrárszakképzés is érintetté válhat, a saját keretei között általa előállítható alapanyagok vonatkozásában. Ez egy valódi közös cél lehet, amiért érdemes, bár valójában alig kell tenni!!!!

A csodálatos ebédért és a felszolgálásért, összességében a szerdai vendéglátásért köszönetet mondott és elismerést adott át a tanulók és oktatójuk számára a programot szervező Szövetség vezetősége.

Michaela Barletti, olasz termelő kifejtette: azért foglalkozik 2002 óta biozöldség termesztéssel, mert szeretne segíteni az embereknek abban, hogy egészségesen étkezzenek, egyúttal pedig azért is tesz, hogy csodás környékük a mezőgazdaság szempontjából is felértékelődjön. Szerinte meg kell győzni a fiatalokat ennek az iránynak a létjogosultságáról és fontosságáról, hisz ennek mentén biztosan tudnak tenni jövőjük és az egészségük érdekében. Kiemelten fontosnak tartja a DIREKT ÉRTÉKESÍTÉST! Michela mindenkit ismer, aki tőle vásárol. És bár ez nem egy egyszerű folyamat, de ennek köszönhetően minden vásárlója tudja, hogy mit vesz meg. Hangsúlyozta: ő maga a legjobb reklámja a saját termékeinek. Azoknak a termékeknek, amelyekből egy teljes hétre be tudnak vásárolni a fogyasztók anélkül, hogy bármilyen szerrel kezelve lennének az alapanyagok. És ráadásul a biogazdálkodással a környezetet is kíméljük – tette hozzá.

Rosario Floriddia, olasz termelő visszanyúlt az ősbúzához és már 2009 óta csak ősi gabonafajtákkal foglalkoznak a családi gazdaságban. Mára már gazdaságilag is működik számukra ez az irány, ami ráadásul környezetkímélő is. Mint elmondta: ezek a gabonafajták az emberekre is jobb hatással vannak. Szerinte akik gondolkodnak, gondolnak magukra és az egészségükre, az ezekből a gabonákból készült lisztet használják. Ezt a lisztet ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják!!! Az is fontos, hogy az eladás közvetlenül zajlik, így nincs a folyamatban semmilyen spekuláció.

A rendezvényen az olasz vendégek között olyan fiatalok is voltak, akik szüleiket látva, az általuk végzett agrártevékenység értékét felismerve, a mezőgazdaság felé fordultak és ma már ebben képzelik el saját jövőjüket is.

Elmondták: Olaszországban is van viaskodás a gimnáziumi és a szakmát tanuló fiatalok között, így sokaknál ez is szempont a továbbtanulás kapujában. De!!! A programban előadó fiatalok mindegyike ma már büszke a szüleire, választott útjukra és bár mindannyian beleszülettek a család tevékenységébe, ma már nem érzik kényszernek, hogy részt vállaljanak a feladatokból.

Egyikőjük fontosnak tartotta kiemelni, hogy Siena településen egy teljes bevásárlást meg lehet oldani úgy, hogy csak helyi termelőktől vásárolnak a lakosok.

Rosario fia is nagy büszkeséggel mesélt arról, hogy már egy éve édesapja vállalkozásában dolgozik. Jól érzi ott magát és elárulta, hogy minden nap tanul valami újat. Többször is volt gyakorlaton szállodákban, hogy a vendéglátás oldaláról is lássa a folyamatot.

A harmadik fiatal egy olyan fiatal hölgy volt, aki azért sem akarta az agrárirányt választani, mert látta, hogy édesapja egész évben leterhelt a folyamatos feladatok miatt. Tudta, hogy ez egy kemény munka. DE!!! Bár először más típusú iskolába jelentkezett, időközben meggondolta magát, és mégis átiratkozott egy mg-i középiskolába. A nehézségek mellett ugyanis meglátta és felfedezte azt is, hogy milyen szenvedély van az agrármunka mögött. Kiemelte: a felnőttek gyakran mondják nekik a mezőgazdaságban: „Ti, fiatalok nem is akartok dolgozni igazán!” És erre ők úgy reagálnak: „De akarunk! Csak már nem úgy, ahogyan ti csináljátok!”

A fiatalok számára ez a rendezvény, ahol szüleikkel együtt képviselhették az általuk favorizált terület értékeit és arról beszélhettek a Veszprémben összegyűlt közösség előtt, óriási lendületet ad!

Az MNGSZ értékes programján az Északi Agrárszakképzési Centrumot Lévai Imre, főigazgató képviselte.

Köszönjük a meghívást!

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és

Veszprémi SzC Séf Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája