Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Hentes és húskészítmény – készítő
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 08
Iskolai előképzettség:
A kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásba bekapcsolódhat
- Tanulói jogviszonyban az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette vagy középfokú végzettséggel rendelkezik
- Kizárólag felnőttképzési jogviszonyban az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Szakmaleírás:
A fogyasztókhoz eljutó húsokat és húskészítményeket állít elő a vágóállatok biztonságos feldolgozásával. Vágóüzemben csontoz, darabol, csomagol az elsődleges feldolgozás során. Az előkészített húsokból főtt-, főtt-füstölt, sózott-pácolt, érlelt termékeket, vörösárut, sonkát, kolbászt, szalámit készít a másodlagos feldolgozás során. A sertés-, marha-, juh-, baromfi feldolgozása során kis- és nagyüzemi környezetben élőállat-, alapanyag minőségi- mennyiségi átvételét, annak feldolgozását végzi, melynek során aprít, összemér, kever, tölt, hőkezel és csomagol. Ismeri a halfeldolgozás technológiai folyamatait. Az élelmiszerüzletekben a vevőkkel kommunikál, kiszolgál, termékre vonatkozó kéréseket megvalósít. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi. A technológiai gépeket, berendezéseket szakszerűen beállítja és működteti.
Szakmai követelmények:
- Elvégzi a vágóállatok minőségi, mennyiségi átvételét. Ellenőrzi a szállítási dokumentációkat, Rögzíti a dokumentáción szereplő adatokat az adatszolgáltatási és nyomonkövetési rendszerben.
- Végrehajtja a vágóállatok pihentetését, vágásra felhajtását, kábítás előtti szakszerű rögzítését. Az állatvédelmi törvény előírásait és a higiéniai, munkavédelmi előírásokat betartva elvégzi a szennyezett övezetbe tartozó vágástechnológiai műveleteket.
- A higiéniai, munkavédelmi előírásokat betartva elvégzi a tiszta övezetbe tartozó vágástechnológiai műveleteket. A műveletek során üzemelteti a vágástechnológiai gépeket, berendezéseket.
- Fél és negyedtestek testtáji darabolását, testek húsrészekre bontását végzi. Csontoz, formáz, kivág, húsokat osztályoz.
- Kereskedelemben húst és húskészítményeket értékesít, kiszolgál, tájékoztat, informál.
- Hőkezeléssel tartósított és nyers töltelékes húskészítmények előállítását végzi.
- Hagyományosan sózott és pácolt, illetve gyorspácolt húskészítményeket állít elő, zsírgyártási műveletet végez.
- A műveletek során üzemelteti a gyártástechnológiai gépeket, berendezéseket.
- Mintát vesz, alap- és gyártásközi vizsgálatot végez, elemez, értékel. Az alapanyagok, félkész és késztermékek laboratóriumi minősítését elvégzi. Termékeket raktározásra átvesz, kezel és átad.
- Húsipari termékek előállításához szükséges szakmai számításokat végez.
- A tevékenységéhez kapcsolódóan takarít, tisztít, fertőtlenít, a hulladékkezelési előírásoknak megfelelően kezeli a képződő hulladékokat
- Húsipari vállalkozást tervez, indít, működtet.
- A munkájához kapcsolódó dokumentálást, adatgyűjtést és – feldolgozást korszerű informatikai eszközökkel elvégzi.
- Egy idegen nyelven alapszinten kommunikál
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi Aszc Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
További részletes információ: