ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Nyíregyházi kutyakozmetikai tanfolyamot hirdető magyar szöveg mellett fehér alapon egy hosszú, selymes szőrű Yorkshire terrier kutya ül az Északi Agrárszakképzési Centrumban. A kutya rózsaszín masnit visel a fején.

LIPPAI: KUTYAKOZMETIKUS KÉPZÉSRE IS VÁRJÁK FELNŐTTEK JELENTKEZÉSÉT!

Az Északi ASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola szervezésében 2024-ben is indul újabb kutyakozmetikus képzés. A tanfolyam a jelentkezések függvényében, a megfelelő csoportlétszám elérésekor kezdődik.

Továbbra is várják a jelentkezőket erre a képzésre, továbbá a vertikális kertész és a dísznövénykertész tanfolyamokra is, amelyek szintén a jelentkezések függvényében indulnak majd!

Jelentkezni a következő linken lehet: https://easzc.hu/szakmai-kepzes-igenyfelmeres/?id=114

További információk és jelentkezés az Északi Agrárszakképzési Centrum weboldalán, a www.easzc.hu oldalon!

Északi ASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

Színes kerti jelenet piros, rózsaszín és fehér virágokkal cserépben, egy fából készült fészer tömlővel és egy üvegház a háttérben. Egy ingyenes virágtervező tanfolyam magyar nyelvű hirdetése látható, amely részletezi a tanfolyam kezdési idejét, helyét és a regisztráció részleteit.

DÍSZNÖVÉNYKERTÉSZ KÉPZÉS INDUL NYÍREGYHÁZÁN, A LIPPAIBAN!

Az ingyenes képzésre várják a jelentkezőket!

Jelentkezni a következő linken lehet: https://easzc.hu/szakmai-kepzes-igenyfelmeres/?id=114

Az ingyenes képzés a jelentkezések függvényében indul 2024-ben is az Északi ASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola szervezésében felnőttek szakmai képzése keretében.

További információk a www.easzc.hu oldalon!

Nyilvántartási szám: B/2022/000346

Északi ASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola

Emberek egy csoportja áll egy nagy, díszes katedrális előtt, kezükben az „Erasmus+” feliratú zászlóval az EU emblémájával. A katedrális bonyolult építészeti részletekkel, nagy boltíves ablakokkal és tornyos tornyokkal rendelkezik. Néhány csoporttag pózol, míg mások lazán mosolyognak.

WESTSIK: HASZNOSÍTHATÓ TUDÁST SZEREZTEK A TANULÓK A MILÁNÓI SZAKMAI GYAKORLATON

SÜTŐ- ÉS CUKRÁSZIPARI TECHNIKUS VALAMINT PÉK-CUKRÁSZ TANULÓK VETTEK RÉSZT A KÜLFÖLDI GYAKORLATON

Kék zászló tizenkét sárga csillagból álló körrel a közepén, amely az Európai Uniót jelképezi. A zászló alatt magyar szöveggel az „Az Európai Unió támogatásával” felirat olvasható, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával.

Milánó/2024.04.01-04.14./Szakmai gyakorlat

Helyszín: Milánó, Olaszország

Időtartam: 2024.04.01-04.14.

Résztvevők:

  • Együd Bernadett Orsolya
  • Barabás Barbara Elizabet
  • Fenyvesi Viktória Anna
  • Jóni Máté Zsolt
  • Kánya Kinga
  • Márton Levente Péter
  • Huszti Cintia
  • Majoros József
  • Polonkai István Dávid
  • Ruxanda Constantin Kevin
  • Varga Dávid Zoltán

Kísérő személyek:

  • Magyar Lászlóné
  • Kovács-Ludman Gyöngyi Krisztina

Beszámoló:

Az Erasmus+ mobilitás keretében megvalósult szakmai gyakorlat helyszínére az odautazást repülővel, a visszautat busszal oldotta meg az Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola. Az utazás során semmilyen fennakadás nem történt. A Budapest-Nyíregyháza távolságot az Északi Agrárszakképzési Centrum által biztosított buszokkal tette meg a nyíregyházi intézmény csoportja, akiket a szálláson a Shall We Go kapcsolattartója várta, és angol nyelvű kommunikációval ismertette a szabályokat. Másnap a szervezet három munkatársa tömegközlekedéssel kísérte a csoporttagokat a különböző munkahelyekre. Az útvonalakat logikusan és érthetően leírva a tanulók is és kísérőik is megkapták. A szálláshely közel volt a metróállomáshoz, így a tanulók könnyen tudtak munkába járni.

Az első gyakorlati hely egy lakótelep cukrászdája volt: a La Bottega die pasticci. Két alkalmazottal dolgoztak együtt, apró cukrászsüteményeket készítettek. A másik hasonló lakótelepi cukrászda: a Stevens, ahol ugyancsak két alkalmazott dolgozott a tanulókkal, és a műhelyben elkészített termékeket árulták a boltban. Termékeik a grissini, pizza de pomodoro, cheese bread, mini pizza. A harmadik gyakorlati helyen, egy családi vállalkozásként működő kisüzemben (F.Ili Menna) nem volt közvetlen értékesítés, a termékeket csomagolták és elszállították az üzemből. A negyedik gyakorlati hely egy hatalmas bevásárló központ kávézója volt, ahol fagylatot és süteményeket is árultak (Maico SRL-Ciossolati italian). Az ötödik gyakorlati hely egy nagy szálloda konyhája volt: a Villa Torretta, ahol három részkonyha is üzemelt, így a tanulókat sokszor több konyhafőnök is irányította.

A szabadprogram során a csoport megtekintette a Természettörténeti múzeumot, a Milánói Dómot, majd szabad program keretében bevásárló központban, sétáló utcában barangolt. A másik szabadnapon Genovába utaztak, hiszen a tanulók nemcsak repülőn nem ültek még, hanem a tengert sem látta még egyikük sem. Hatalmas élmény volt számukra. Az utolsó napon ellátogattak a Comoi tóhoz, Como városába. A San Siro stadiont is felkeresték az erre nyitott és érdeklődő fiúkkal, amely számukra is feledhetetlen élményt nyújtott. Voltak a milánói Brera botanikus kertben és a Giardini Publicci szabadidőparkban is.

A mobilitási program nagyon hasznos és fenntartása a jövőben is kívánatos. A tanulók nagyon sokat tanultak a külföldön tartózkodásuk alatt. A fogadó ország szokásait, kultúráját, mindennapi életritmusát megismerték. A gyakorlati munkahelyeken igyekeztek minél több munkafolyamatba bevonni a tanulókat, a gyakorlat színvonala megfelelő volt.

Az Erasmus+ mobilitási program célja megvalósult. A tanulók egy más ország idegen környezetében, nagyfokú önállóság és egymásra utaltság mellett szakmai gyakorlatot teljesítettek. A tanulóknak tetszett az iskolai tanműhelynél jóval másabb környezet, ahol csak ketten dolgoztak, az ottani dolgozók beavatták őket a szokások és munkafolyamatok rejtelmeibe. Motivációként is igen hasznos volt, sokan még jobban megszerették a szakmát, betekintést nyertek a kisüzemek, családi vállalkozások mindennapjaiba. Olyan pék és cukrászipari termékek, sütemények készítésében is részt vettek, amelyek olasz specialitások, különlegességek, amelyeket hazánkban nem készítenek, és olyanokban is, amelyek itthon is közkedveltek.

A tanulók korábban nem ismerték közelebbről egymást, zárkózottak voltak. Személyes sikerük, hogy az együtt töltött idő során közvetlenebbek lettek egymással, barátságok születtek, és a munkahelyeken véletlenszerűen kialakított párok egymásra voltak utalva, segítették egymást. A tanulók másik sikere a milánói tömegközlekedésben való magabiztos részvétel, ami a kinn tartózkodás végére alakult ki igazán. Önállóan utaztak sokszor több, mint egy órát metróval, villamoson, gyalog. A tanulók harmadik sikere a kommunikáció. Mivel nem sokan beszéltek angolul, és a munkahelyen pedig alig, így a metakommunikáció és az olasz szavak és kifejezések megjegyzése a munkaműveletek, termékek készítése szempontjából igen fontos volt. Nyitottabban kellett az emberekhez viszonyulniuk, bátrabban kellett kommunikálniuk. A tanulók nagyon sokat önállósodtak, hatalmas élmény volt számukra például egyedül vásárolni az üzletekben.

Színes léggömbökkel díszített piros traktorok hosszú sora parkol egy fákkal szegélyezett úton. Mindegyik traktoron különféle léggömbök találhatók, és az utat mindkét oldalon buja zöld fák szegélyezik.

PÉTERVÁSÁRA: BALLAGÁS A TANTERMEKBEN ÉS TRAKTOROKON

2024. május 3-án, pénteken elballagtak a pétervásárai intézmény végzős diákjai.

BALLAGÁS 2024

A hagyományokhoz híven a traktoros ballagással kezdődött az ünnepi program. A menet több mint 30 traktorból állt, ugyanis évről évre egyre több környékbeli mezőgazdasági vállalkozó csatlakozik a ballagókhoz a városlakók legnagyobb örömére. Mára már jelentős eseménnyé nőtte ki magát a szakképző iskolás diákok búcsúzása a várostól.

A traktoros felvonulást az ünnepélyes ballagás követte. Az utolsó osztályfőnöki óra után a végzős diákok utoljára járták végig az iskola épületeit, elköszönve mindenkitől. Az ünnepi műsorban elköszöntek tőlük az alsóbb évfolyamok diákjai, majd az igazgató megköszönte a legjobbak több éves munkáját, akik oklevelet és ajándékcsomagokat vehettek át.