ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Open
  • Lendületben az agrárszakképzés!

Húsipari technikus

Húsipari technikus a húsok között

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Húsipari technikus

A szakma azonosító száma: 5 0721 05 09

Iskolai előképzettség:

  • Alapfokú iskolai végzettség
  • Érettségire épülő szakmai oktatás esetén érettségi végzettség

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Szakmaleírás:

Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi húsipari-, baromfiüzemekben, illetve laboratóriumokban. Elvégzi a hús-, és baromfiipari alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát. Felügyeli a hús-, és baromfiipari termékek (előkészített húsok, vörösáruk, felvágottak, főtt –füstölt kolbászok, füstölt húsok, szárított – és érlelt kolbászok, szalámik) készítmények gyártását, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri a halfeldolgozás technológiai folyamatait. Ismeri a hús- és baromfiiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.

Szakmai követelmények:

  • Elvégzi a vágóállatok minőségi, mennyiségi átvételét. Ellenőrzi a szállítási dokumentációkat, rögzíti a dokumentáción szereplő adatokat az adatszolgáltatási és nyomon követési rendszerben.
  • Végrehajtja a vágóállatok pihentetését, vágásra felhajtását, kábítás előtti szakszerű rögzítését. Az állatvédelmi törvény előírásait és a higiéniai, munkavédelmi előírásokat betartva elvégzi a vágástechnológiai műveleteket.
  • A minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint átveszi a fél és negyedtesteket. Elvégzi a fél és negyedtestek testtáji darabolását. Csontoz, formáz, kivág, húsokat osztályoz.
  • A minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint átveszi a gyártási anyagokat. Hőkezeléssel tartósított és nyers töltelékes húskészítmények, hagyományosan sózott, pácolt húskészítmények előállítását, zsírgyártást végez.
  • A műveletek során üzemelteti a gyártástechnológiai gépeket, berendezéseket.
  • Mintát vesz, alap- és gyártásközi vizsgálatot végez, elemez, értékel. Az alapanyagok, félkész és késztermékek laboratóriumi minősítését elvégzi. A vizsgálati eredmények alapján döntést hoz.
  • Húsipari termékek előállításához szükséges szakmai számításokat végez és értékel.
  • Húsipari vállalkozást tervez, indít, működtet.
  • A felelősségi körébe tartozó dolgozókat ellenőrzi, irányítja.
  • A felelősségi körébe tartozó technológia folyamatokat ellenőrzi, eltérés esetén korrigál.
  • Legalább egy idegen nyelven kommunikál, és húsipari szakirodalmat olvas.

Iskola, ahol indulhat a képzés:

Északi Aszc Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

További részletes információ:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_husipari_technikus_2020pdf-1589879130363.pdf