- Képzés megnevezése: 07214018 Pálinkakészítő
- Óraszám: 300
- Bemeneti feltétel: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági szükséges: Igen.
- Képzési díj: Ingyenes
- Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
- Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
- Programkövetelmény
https://api.ikk.hu/v1/media/5026
A pálinkakészítő pálinkafőzéshez, készítéshez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Elvégzi a cefrekészítést és erjesztést és a kierjedt cefre kezelését, lepárlását, a köztestermék – nyers párlat kezelését, érlelését, az elkészült pálinkát, – gyümölcs- vagy borpárlatot – a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a pálinkafőzési műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szaktechnológia során szükséges laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi, méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Ismeri és alkalmazza a jövedékitermék, adózásra, elszámolására vonatkozó hatályos jogszabályokat, rendelkezéseket. Szakmai alapismeretei alapján pálinkakóstolót, -bemutatót tart. Munkája során a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával, a jó gyártási gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.