ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Open
  • Lendületben az agrárszakképzés!

PAPP ZSOLT GYÖRGY: FOLYAMATOS CÉLRATARTÁSSAL KELL TOVÁBBMENNI AZ AGRÁRIUMBAN!

VÁLTOZÁSOK, AKTUALITÁSOK AZ AGRÁRGAZDASÁG TERÉN, GAZDAFÓRUM GÁVAVENCSELLŐN

Ha gazdafórum, akkor Gávavencsellő! – ezzel a gondolattal kezdte köszöntőjét Dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő a február elsején megrendezett szabolcsi gazdafórumon. Kiemelte: nagyon fontos, hogy folyamatos legyen a kapcsolat a gazdákkal, éppen ezért már a közeljövőre nézve kilátásba helyeztek a járásban egy következő találkozási lehetőséget a gazdálkodókat foglalkoztató kérdések tisztázására. A teltházas gazdafórum is megmutatta a hasonló programok jelentőségét. Valamennyi előadó felhívta az érintettek figyelmét, hogy előbb kérdezzenek, érdeklődjenek, aztán cselekedjenek! A falugazdászok továbbra is várják a gazdák kérdéseit.

A rendezvényt a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezete szervezte az Agrárminisztérium támogatása mellett. A program elején Berecz János, Gávavencsellő polgármestere és Dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő köszöntötték a jelenlévőket.

Dr. Csepcsányi Zsolt körzetvezető falugazdász nyitóelőadása keretében részletesen beszélt azokról az új kifejezésekről és szabályokról, amelyek a KAP I. pillérében jelentek meg 2023. január 01-től. A nagy érdeklődésre számot tartó előadás alapos tájékoztatást nyújtott a megjelent gazdák számára. Elhangzott, jelenleg milyen támogatási típusok vehetők igénybe, és hogy a korábbi „kölcsönös feltételesség” listája milyen pontokkal egészült ki. Kettővel növekedett azoknak a területtípusoknak a száma, amelyekre mostantól támogatás kérhető. Csepcsányi Zsolt kitért arra is, hogy az ökogazdálkodásra vonatkozó támogatás csak akkor igényelhető, ha a gazda azt valamennyi földterületén alkalmazni kívánja. Ez fontos döntés a gazdák részéről, amit jól meg kell gondolni, hisz minden további feltételnek is meg kell felelniük ehhez a támogatáshoz. A szakember utalt a permetezési napló kezelésének kiemelt jelentőségére is.

Rácz Imre vármegyei elnök adott NAK áttekintést az agrárgazdasági aktualitásokról. Hangsúlyozta: legfőbb céljuk, hogy az olykor „veszélyesnek” mondható gazdálkodás finomításán dolgozzanak és érjenek el eredményeket a terület vonzóvá tételében. Kiemelte a térség vízmegtartására megítélt 7,8 milliárd forintos összeg jelentőségét.

Kovács Lajos a Sz-Sz-B Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője az előző támogatási év tapasztalatait osztotta meg a gazdákkal, illetve ismertette a kapcsolódó aktualitásokat. Hangsúlyozta: a Szabolcs-Szatmár-Beregi térségből beérkező pályázatok aránya 20-50%-os országos viszonylatban! Felhívta a gazdák figyelmét a pályázatok beadásának legfontosabb körülményeire, a gyakori buktatókra, a pályázatírókkal való együttműködések esetében a körültekintő magatartásra. A főosztályvezető kimondottan kérte a gazdákat, hogy alaposan járják körbe a pályázatokat és hogy előbb kérdezzenek, aztán cselekedjenek.

Papp Zsolt György az AM vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a 2023-ban várható VP beruházási-, gazdaság- és vidékfejlesztési támogatások új feltételrendszeréről tájékoztatta a gazdákat. A szabolcsi származású szakember már előadása elején leszögezte, ugyanakkora mértékű támogatásra számíthatnak idén is az érintettek, mint a korábbi években. Elhangzott: 5300 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre (2023-2027) ahhoz, hogy minden gazda megkapja a neki járó támogatást. Fontos célként nevezte meg a helyettes államtitkár azt a törekvést, hogy minél több család asztalára kerüljön hazai termék. A saját feldolgozóipar megteremtése, működtetése Magyarországon óriási segítséget nyújthatna az ezen a területen célszerű önellátás eléréséhez. Papp Zsolt György ismertette a különböző területeken rendelkezésre álló támogatási keretösszegeket, illetve betekintést adott a támogatási területek részleteibe – „Gazdaságfejlesztési beruházási támogatás”, „Zöld költés”, „Megújuló vidék”. Kiemelte: a „Zöld költés” -re előirányzott támogatási keretösszeg uniós szinten hazánkban a legmagasabb. Az agrárszakképzés kapcsán elmondta: a pályaválasztó fiatalok agrárpályára való terelése mellett be kell vonzani a gazdákat is! A szakképzés által nyújtott tanulási lehetőségek ma már a felnőttek számára is könnyen elérhetőek és sok esetben nélkülözhetetlenek is az utóbbi években az agráriumban tapasztalt technikai változások tekintetében. Az agrárszakképzési centrumok fontos szerepet játszanak ezen a területen, éppen ezért a jövőben többirányú fejlesztésre is lehetősége lesz ezeknek a szervezeteknek. Hiszen, mint a helyettes államtitkár fogalmazott: „Őrült fejlődés van az agráriumban, aminek csakis a tudás lehet a motorja!” Ez a generációváltás, a gazdaság átadás tekintetében is elengedhetetlen szempont.

Az Északi Agrárszakképzési Centrum többféle vonatkozásban is érdekelt volt a gazdafórumon. Egyrészt – 600 hektáros tangazdasági területen – gazdálkodó szervezetként valamennyi előadás hasznos információkkal szolgált illetékes munkatársaink számára, de az oktatásban, a minden korosztályra kiterjedő agrárszakképzésben vállalt feladatok kapcsán is indokolt a Centrum jelenléte az ilyen típusú rendezvényeken, hiszen a jövő agrárszakembereit mi képezzük!

erdei

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*