Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Pék
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 11
Iskolai előképzettség:
A kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásba bekapcsolódhat
- Tanulói jogviszonyban az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette vagy középfokú végzettséggel rendelkezik
- Kizárólag felnőttképzési jogviszonyban az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Szakmaleírás:
A pék különböző eljárásokkal sütőipari termékeket készít. Ezeken belül készít például búza-, rozs vagy különleges kenyereket, zsemleféléket, kifliket és briósokat, kalácsokat, pogácsákat, illetve leveles termékeket. Munkája során meghatározza a szükséges nyersanyagok fajtáit és mennyiségét. Előkészíti a nyersanyagokat, majd azokból kovászt vagy tésztát készít. A tésztákat érleli, majd feldolgozza különböző tömegű, alakú termékekké. A leggyakrabban kelesztéssel tésztalazítást végez, majd a terméket különböző módon díszíti, utána megsüti. Különböző kelesztési eljárásokat alkalmaz. A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges csomagolja és a vevő számára jelöléssel látja el. Munkája során betartja a vonatkozó technológiai és minőségbiztosítási előírásokat. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Átveszi a sütőipari nyersanyagokat mennyiségi és minőségi szempontok alapján. A nyersanyagokon alapszintű üzemi érzékszervi minőségellenőrzést végez.
- A nyersanyagokat szakszerűen tárolja, raktározza és nyilvántartja.
- A nyersanyagokon a technológiai utasításoknak megfelelően előkészítő műveleteket végez, kovászokat, tésztákat készít.
- A termék tömegének, alakjának és jellegének megfelelő tésztafeldolgozási műveleteket végez.
- A termékek jellegének megfelelő eljárásokkal tésztalazítási műveleteket végez.
- A tészta felületén a megfelelő díszítési és felületkezelési műveleteket végez.
- Különböző sütési eljárásokkal megsüti a termékeket, hűti, tárolja, díszíti.
- A késztermékhez kiválasztja a csomagolóanyagokat, elvégzi a csomagolás műveleteit és az aktuális jogszabályoknak megfelelően jelöli a termékeket
- Búza-, rozsos-, rozs-, összetételre névvel utaló és egyedi táplálkozási igényt kielégítő kenyereket, finom pékérút gyárt. A kenyérfélék minőségi követelményeinek előírásait a Magyar Élelmiszerkönyv segítségével határozza meg. A termékeken tömeg és érzékszervi minőségellenőrzést végez
- A jogszabályoknak és a vevői igényeknek megfelelő egyedi táplálkozási igényt kielégítő termékeket fejleszt és gyárt.
- Zsemlemorzsához félkészterméket szárít és darál.
- Munkája során betartja az üzemre vonatkozó munkavédelmi és higiéniai szabályokat, vezeti az élelmiszerelőállításra vonatkozó minőségbiztosítási dokumentumokat.
- Idegen nyelvű prospektusokat és weboldalakat olvas.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi Aszc Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
További részletes információ:
https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_pek_2020pdf-1589879265825.pdf