- Képzés megnevezése: 07214014 Sütő-és cukrászipari szakember
- Óraszám: 500 óra
- Bemeneti feltétel: alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági szükséges: szükséges (33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 15. számú melléklete alapján)
- Képzési díj: Ingyenes (Az 1. szakképesítés szerezhető ingyenesen)
- Képzést igazoló dokumentum: A képzés tanúsítvánnyal zárul, melynek birtokában képesítő vizsga tehető és képesítő bizonyítvány szerezhető.
- Egyéb információ: A szakmai anyagot a képző biztosítja.
- Programkövetelmény:
A sütő- és cukrászipari szakember kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával, A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi.