ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

Sütő és cukrászipari technikus

Sütő- és cukrászipari technikus macaron készítés közben

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Sütő és cukrászipari technikus

A szakma azonosító száma: 5 0721 05 13

Iskolai előképzettség:

  • Alapfokú iskolai végzettség
  • Érettségire épülő szakmai oktatás esetén: érettségi végzettség

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Szakmaleírás:

Sütő- és cukrászipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. Munkája során különböző kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat, uzsonna-, kikészített- és teasüteményeket állít elő, fagylaltokat, parfékat, pohárkrémeket, bonbonokat készít, egyszerű- és különleges díszítőműveleteket végez. Feladatai közé tartozik a termelés szervezése, irányítása, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítása. Közreműködik a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében, valamint a termékfejlesztésben. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.

Szakmai követelmények:

  • Átveszi, majd szakszerűen raktározza, tárolja a sütő- és cukrászipari nyersanyagokat.
  • Elkészíti a sütő- és cukrászipari félkész termékeket, szakszerűen tárolja, felhasználja azokat.
  • Elkészíti a sütő- és cukrászipari tésztákat, felméri és megelőzi a tészták készítése során elkövethető hibákat. Az elkészült tésztát – a termékek készítése során – felhasználja.
  • Kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat készít. Legalább egy idegen nyelven sütő technológiai leírásokat olvas, értelmez.
  • Egyedi táplálkozási igényeket kielégítő, hagyományőrző- és tájjellegű termékeket készít.
  • Sütőipari félkész- és készterméket fagyaszt, kelesztést késleltet.
  • Uzsonna-, kikészített és teasüteményeket készít. Legalább egy idegen nyelven cukrász technológiai leírásokat olvas, értelmez.
  • Irányítja a sütő- és cukrászipari termékkészítés során lejátszódó mikrobiológiai folyamatokat.
  • Fagylaltokat, fagylaltkelyheket, parfékat és pohárkémeket készít. Az elkészült termékeket szakszerűen tárolja.
  • Különböző bonbonfajtákat készít, csokoládét temperál.
  • Sütő- és cukrászipari nyersanyag és késztermék minőségellenőrző vizsgálatokat végez, a mérési eredményeket értékeli.
  • HACCP elvein alapuló eljárásokat alkalmaz, offline és online HACCP dokumentumokat vezet.

Iskola, ahol indulhat a képzés:

Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

További részletes információ:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_suto-_es_cukraszipari_technikus_2020pdf-1589879349011.pdf