Az ágazat megnevezése: Turizmus- vendéglátás
A szakma megnevezése: Szakács
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 05
Iskolai előképzettség:
A kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatásba bekapcsolódhat
- Tanulói jogviszonyban az, aki a közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeit teljesítette vagy középfokú végzettséggel rendelkezik
- Kizárólag felnőttképzési jogviszonyban az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Szakmaleírás:
A szakács kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Az üzletvezetés érdekeit figyelembe véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kiséri az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Az ételkészítés során, főz, párol, pirít, grillez, süt zárt térben és bő zsiradékban, kialakítja a termékek ízét, állagát, megjelenését. A vendégtérben éttermi alapterítést végez, a vendég előtt desszerteket, salátákat, alkoholmenetes kevert italokat készít.
Szakmai követelmények:
- Konyhatechnológiai alap- és különleges műveletek végez.
- Megkülönbözteti az íz, illat, állomány, textúra alapján, a vendéglátóipar által használt alapanyagokat.
- Kiválasztja az ételkészítéshez használatos vendéglátóipari eszközöket, szerszámokat.
- Munkáját a hatályos munkaügyi jogszabályoknak megfelelően végzi, adaptálva azt, a vendéglátó tevékenységre jellemzőkkel.
- Hidegkonyhai előkészítő, elkészítő és befejező műveletek végez (sütés, főzés, párolás, gőzölés, dermesztés, smirzírozás, glasszolás), az elkészült ételeket a jellegüknek megfelelően tárolja.
- A megrendelői igények alapján összeállítja, megtervezi a rendezvény jellegének megfelelő menüt. A vendéglátó üzlet napi tevékenységéhez szükséges menüket állít össze, figyelembe veszi az üzlet jellegét és a szezonalitást
- A vendéglátó üzlet működéséhez szükséges árukészletet felméri, árut rendel, árut vesz át (mennyiségi, minőségi, érzékszervi szempontok szerint), raktároz a FIFO elv szerint.
- Árut vételez, és megrendelési mennyiséget számol.
- Veszteséget és tömegnövekedést számol.
- Adott rendezvényhez eszközlistát és nyersanyaglistát állít össze.
- Készletekkel gazdálkodik.
- Árukosárból menüsort állít össze és készít el.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Északi ASzC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
További részletes információ:
https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_turizmus_szakacs_2020pdf-1592568422210.pdf