ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

Szakmai látogatás – Milánó – Olaszország – ERASMUS+ – 2025.03.24-2025.03.28

Süteményes pult

Szakmai látogatás – Milánó – Olaszország – ERASMUS+ – 2025.03.24-2025.03.28

Résztvevők: Gergelyné Bessenyei Erika (Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola) és Katona Bernadett Brigitta (Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola)

A Szakképzési Centrum két oktatója 2025.03.24 és 2025.03.28 között szakmai látogatáson vett részt az Erasmus+ program keretében Milánóban. A látogatás célja az olasz sütőipari és cukrászipari termékek, valamint a hozzájuk kapcsolódó hagyományok, technológiák és oktatási módszerek megismerése volt.

A program során a résztvevők betekintést nyertek a helyi gasztronómiai kultúrába, különös tekintettel a kenyér- és péksütemény-készítés, a cukrászati termékek, valamint a modern és hagyományos technológiák ötvözésének módjaira. Lehetőség nyílt különféle olasz specialitások elkészítésének megfigyelésére, alapanyagok és munkafolyamatok tanulmányozására, valamint a helyi szakemberekkel folytatott szakmai eszmecserére.

A látogatás egyik kiemelt állomása egy milánói szakiskola volt, ahol pék-, cukrász- és szakácsképzés folyik. A résztvevők megismerkedtek a tanműhelyek felszereltségével, a tanulók gyakorlati képzésének felépítésével, és részt vettek bemutatóórákon is. A helyi oktatók bemutatták a képzési struktúrát, a szakmai vizsgarendszert, valamint azokat a módszereket és technikákat, amelyekkel a diákokat a munkaerőpiac igényeire készítik fel.

A megszerzett tapasztalatok hasznosíthatók a hazai képzési gyakorlat fejlesztésében, különösen a gyakorlatorientált oktatás, a modern technológiák beépítése és a nemzetközi szakmai együttműködés erősítése terén.

A program hozzájárult a résztvevők szakmai fejlődéséhez, valamint a Szakképzési Centrum nemzetközi kapcsolatainak bővítéséhez, elősegítve a diákok számára nyitottabb, korszerűbb és versenyképesebb szakmai képzés megvalósítását.