ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

GRANADA: GYAKORLATORIENTÁLT A RENDÉSZETI SZAKKÉPZÉS,

Öt ember áll bent, mosolyogva a kamerába. Téli ruhába vannak öltözve, kabátokkal és meleg rétegekkel. A csoportban három férfi és két nő van, néhányan szemüvegesek. Közel állnak egymáshoz egy jól megvilágított térben, modern dekorációval.

EZT TAPASZTALTÁK A VAY OKTATÓI AZ ERASMUS+ MOBILITÁS SORÁN

Helyszín: MOVIDEA – Granada

Időpont: 2024. február 04-10.

Résztvevők:

  • Dudás Attila
  • Tóthné Farkas Zsuzsanna
  • Tóth Attila

Beszámoló:

Az Erasmus-Projekt kód: 2023-1-HU01-KA122-VET-000143245 számú projekt keretein belül szakmai látogatáson vettek részt az Északi ASzC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Spanyolországban, Granadában.

A pályázat céljai: a spanyolországi rendészeti oktatás megismerése és új gyakorlatok elsajátítása volt. A szakmai látogatást a Movidea Mobility and Training fogadószervezet koordinálta.

A mobilitás keretében a Vay oktatói lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek Spanyolország, azon belül Andalúzia- Granada szakképzésébe, koncentrálva a rendészeti képzésre elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. Indulás előtt online meeting-en kaptak körültekintő felvilágosítást az oktatók a szakmai látogatásról; utazással, ellátással, szakmai programokkal kapcsolatosan. Utána néztek az úti cél legfontosabb jellemzőinek, köztük a természeti és történelmi látnivalóknak.

A résztvevők a Movidea fogadószervezetnek köszönhetően a TEBA Academia-t is felkeresték, amely egy rendészeti szakmákat oktató intézmény. Megismerkedtek a spanyol szakképzési rendszerrel, meglátogattak egy általános szakképző iskolát is, a MEDAC NEVADA elnevezésű intézményt. Láthatták az oktatási intézmények magas színvonalú infrastruktúráját, a gyakorlati foglalkozásokon alkalmazott módszereket. A harmadik szakmai napon a SECURITAS nevű biztonsági céget keresték fel, illetve részt vettek közúti ellenőrzésen is.

A mobilitás lehetőséget biztosított az oktatók számára, hogy bővítsék tudásukat. Látták a spanyol oktatási rendszert, betekintettek az állami, illetve a magán oktatásba is. Elmondható, hogy mindkét típusú szakmai képzést a gyakorlatorientált oktatás jellemzi. A csoport tagjai használhatták és bővíthették angol nyelvtudásukat úgy a szakmai, mint a szabadidős programok során. Az idegen nyelv ismeretének fontosságára a diákok figyelmét is hangsúlyosan felhívják. A kint töltött idő alatt gyarapították nemzetközi kapcsolataikat, ezeket a későbbi szervezési munkák során is használni tudják.

A szakmai programok mellett a Vay oktatói szabadidejükben meglátogatták Granada nevezetességei között például az Alhambrát.

Az élményekkel, tapasztalatokkal teli szakmai látogatás gyakorlati tudással gazdagodtak a résztvevők a mobilitás alatt. Élményeiket, tapasztalataikat intézményükben beszámoló keretében bemutatták és a rendészeti tantárgyak kapcsán megszerzett oktatási anyagot mielőbb alkalmazni kívánják gyakorlati foglalkozásaikon.